Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Με την αρχή της πλειοψηφίας - Σε κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Παρίσι και Βερολίνο επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο θέμα της νέας συνθήκηςΜε την αρχή της πλειοψηφίας - Σε κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Παρίσι και Βερολίνο επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο θέμα της νέας συνθήκης

Παρίσι, Γαλλία
Σε συμφωνία για μια νέα συνθήκη, που θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνάντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Και οι δύο τάχθηκαν κατά της έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση.



Ο Γάλλος πρόεδρος σημειώσε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνούν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, τουλάχιστον για τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θα διασφαλίζει ότι «τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν την ευρωζώνη σε αυτή την κατάσταση δεν θα επαναληφθούν. Γι' αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, που θα ξεκαθαρίζει στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι» είπε.

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες, όπως το ύψος του ελλείμματος (σ.σ. 3%)» συμπλήρωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.

Η τροποποιημένη συνθήκη, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, θα μπορούσε ιδανικά να ισχύσει και για τις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια συνθήκη για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, μολονότι αυτή θα είναι ανοιχτή και στους άλλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι η εξαίρεση, τόνισαν και οι δύο ηγέτες.

Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Επίσης, και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2012.

Οι κοινές προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Επίσης, τόνισε ότι η γαλλογερμανική πρόταση «δείχνει ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, ως ένα νόμισμα που συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα».

Μέρκελ και Σαρκοζί θα έχουν δύο ακόμη συναντήσεις εντός της εβδομάδας.

Η γαλλογερμανική συμφωνία φαίνεται πως επέδρασε θετικά στις αγορές, καθώς οι περισσότεροι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται στο «πράσινο».
Newsroom ΔΟΛ  http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου