Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Κινητοποίηση ΠΟΥ για ανθρωπιστική κρίση στην Αρμενία


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινητοποιήθηκε για να στηρίξει την Αρμενία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ανακοίνωση από τον ΠΟΥ αναφέρει ότι σε λιγότερο από μια εβδομάδα, πάνω από 100.000 Αρμένιοι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – σχεδόν ολόκληρος ο εκτιμώμενος πληθυσμός της επικράτειας – έφθασαν στη γειτονική Αρμενία, πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση με οξείς ανάγκες.

Ο ΠΟΥ, αναφέρει, στηρίζει τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας και θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Γραφείου της ΠΟΥ για την Ευρώπη Χάνς Κλούγκε είπε ότι κινητοποίησε τον Ειδικό Απεσταλμένο του Ρομπ Μπάτλερ για να γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και να αναπτυχθεί μια στρατηγική μαζί με το αρμενικό Υπουργείο Υγείας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

“Έχουμε ήδη κινητοποιήσει προμήθειες στον τομέα της υγείας και διεθνή τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει μια ξαφνική, μαζική εισροή προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έχουν συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες», σημείωσε

Είπε ακόμη ότι μετά τη δραματική έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν όσοι εισέρχονται στην Αρμενία, ο ΠΟΥ αποστέλλει υλικό για εγκαύματα για να στηρίξει την ανάγκη που υφίσταται για προηγμένη φροντίδα για ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα.

Για την υποστήριξη των γενικών αναγκών υγείας του εκτοπισμένου πληθυσμού, ο ΠΟΥ αποστέλλει επίσης φάρμακα για μη μεταδοτικές ασθένειες, που θα καλύπτουν 3 μήνες θεραπείες για έως και 50.000 άτομα.

«Ενεργοποιήσαμε τα συστήματα έκτακτης ανάγκης και θα στείλουμε εμπειρογνώμονες στη χώρα σε μια σειρά από κλάδους, όπως η ψυχική υγεία, η διαχείριση εγκαυμάτων, οι βασικές υπηρεσίες υγείας και ο συντονισμός έκτακτης ανάγκης μετά από πλήρη αξιολόγηση των αναγκών. Οι προκλήσεις είναι πραγματικά τεράστιες και είμαστε εκεί για να κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Κλούγκε.

Υπογράμμισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της βοήθειας του ΠΟΥ προς την Αρμενία λέγοντας ότι δυστυχώς, αυτή η ανθρωπιστική πρόκληση θα πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθεί.

Ο Ρομπ Μπάτλερ, Ειδικός Απεσταλμένος του Περιφερειακού Διευθυντή, συναντήθηκε με την Υπουργό Υγείας Anahit Avanesyan για να επαναλάβει την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ/Ευρώπη και ο ΠΟΥ/Αρμενία συμφώνησαν με το Υπουργείο Υγείας μεταξύ άλλων την άμεση κινητοποίηση ειδικών για εγκαύματα από το Ισραήλ, το Βέλγιο και τον Λίβανο και προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών. Επίσης, συμφώνησαν να υπάρξει αξιολόγηση και αντιμετώπιση των αναγκών εμβολιασμού των προσφύγων, ανάπτυξη ομάδας ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υγείας, δημιουργία προκατασκευασμένων κλινικών σε απομακρυσμένες περιοχές και υποστήριξη στην κυβέρνηση για την ενσωμάτωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων –μέχρι στιγμής– σχεδόν 300 γιατρών και 1200 νοσηλευτών, που φτάνουν από την περιοχή του Καραμπάχ στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και στα νοσοκομεία εντός της Αρμενίας.

«Στην πρώτη μεγάλη πόλη στην οποία καταφεύγουν οι πρόσφυγες, είδα μια τεράστια αλληλεγγύη από την τοπική αρμενική κοινότητα και από εθελοντές, που κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν τροφή, νερό και στέγη. Βλέπεις όμως την απόγνωση σε πολλά από τα πρόσωπα των εκτοπισμένων. Έχουν αφήσει τα πάντα πίσω τους, τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους, τους τάφους των αγαπημένων τους” είπε ο Μπάτλερ. Πρόσθεσε ότι τα ψυχικά και συναισθηματικά σημάδια που φέρουν οι πρόσφυγες θα χρειαστούν χρόνο για να επουλωθούν.


Σημειώνεται ότι από την έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στις 25 Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200, πολλοί με σοβαρά εγκαύματα.

Ο Μπάτλερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Εθνική Μονάδα Εγκαυμάτων στο Ερεβάν όπου μερικοί από τους επιζώντες νοσηλεύονται, είπε ότι “κάθε μονό κρεβάτι σε αυτό το νοσοκομείο 80 κλινών είναι κατειλημμένο από έναν επιζώντα από την έκρηξη στο Καραμπάχ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εδώ εργάζονται σκληρά για τη θεραπεία και την αποκατάστασή τους, αλλά αυτή είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες και οι ανάγκες είναι τεράστιες”.

Επεσήμανε ότι η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσεται αυτή η κρίση απαιτεί την βοήθεια από όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου