Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Ο Πρόεδρος της Κούβας υποδέχθηκε τον Υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής

Πηγή: cubaminrex.cu

"Καλώς ήρθατε στην Κούβα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με πολύ συνεκτικό τρόπο", δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Mιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, το απόγευμα της Δευτέρας, όταν υποδέχθηκε τον Σεργέι Γκλάζιεβ , Υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής.

Από το Παλάτι της Επανάστασης, ο αρχηγός του κράτους είπε στον επισκέπτη φίλο ότι η παρουσία του στη χώρα της Καραϊβικής "έχει σημαντική σημασία για εμάς". Και υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η άφιξή του "δίνει συνέχεια σε όλες τις σχέσεις που διατηρούμε με την Ευρασιατική Ένωση".

Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος αξιολόγησε ως πολύ επιτυχημένη την Τρίτη Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής και της Κούβας, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή τη Δευτέρα στην Αβάνα και της οποίας ηγήθηκαν ο Κουβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων, Ρικάρντο Καμπρίσας Ρουίς, και ο Σεργκέι Γκλάζιεβ.

"Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να συνεχίσουμε να προωθούμε, να διευρύνουμε και να εδραιώνουμε τις σχέσεις με την Ευρασιατική Ένωση, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε όλα τα σχέδια και τα προγράμματα που έχουμε προτείνει και που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή, καθώς και να διευρύνουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης", δήλωσε ο Πρόεδρος Ντίας Κανέλ στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής.


Ο Πρόεδρος επεσήμανε: "Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων, όπως τα εμπορικά επιμελητήρια και άλλα, μεταξύ των χωρών μας, και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μεταξύ των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όλα αυτά θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα".

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας τόνισε στον Σεργκέι Γκλάζιεβ: "Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι η Κούβα θα συνεχίσει να αυξάνει το ρόλο της ως χώρα παρατηρητής". Ο Ντίας Κανέλ ευχαρίστησε με εμφαση "για όλη την κατανόηση και όλη την υποστήριξη της Ευρασιατικής Ένωσης που μας δέχτηκε ως κράτος παρατηρητή".

Από τον Δεκέμβριο του 2020, η Κούβα είναι κράτος παρατηρητής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ντίας Κανέλ, αλλά και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και πρωθυπουργός, Μανουέλ Μαρέρο Κρούς, έχουν λάβει ενεργό μέρος, με αρκετές παρεμβάσεις, στα Ανώτατα και Διακυβερνητικά Συμβούλια αυτού του μπλοκ εθνών.

Τα τελευταία χρόνια", είπε ο αξιωματούχος, "έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή έχει καθορίσει τους τομείς στους οποίους φαίνεται ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε τα μέγιστα- και σε αυτούς τους τομείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με κάθε τρόπο".

Ο Σεργκέι Γκλάζιεβ είπε στον οικοδεσπότη του: "Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, που βρήκατε χρόνο στο πρόγραμμά σας για να μας υποδεχθείτε, καθώς και για όλη την υποστήριξη που παρέχετε στην ανάπτυξη των δεσμών με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση".

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της ΕΟΚ, σχολίασε προς τον αρχηγό του κράτους: "Παρακολουθούμε πάντα με μεγάλη προσοχή την παρέμβασή σας στα Ανώτατα Συμβούλια της Ένωσης"- και θέλησε να ευχαριστήσει "για όλη την υποστήριξη που μας παρέχει η Κούβα σε πολιτικό επίπεδο".

Ο επισκέπτης φίλος πρόσθεσε: "Συμφωνούμε στις περισσότερες θέσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, και θα ευνοήσουμε επίσης, από κάθε άποψη, τις εμπορικές και οικονομικές μας ανταλλαγές".

Παρόντες στη συνάντηση από κουβανικής πλευράς ήταν επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρικάρντο Καμπρίσας Ρουίς, καθώς και η Άνα Τερεσίτα Γκονζάλες Φράγκα, πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου