Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Οι αγρότες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τη στάση της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας


@REUTERS/Yves Herman

Κείμενο: Valeria Verbinina
Η έννοια της ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Στην πραγματικότητα καταδικάστηκε από τις διαμαρτυρίες Γάλλων, Βέλγων, Ισπανών και άλλων αγροτών που σάρωσαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ παραδέχονται ανοιχτά ότι τα συμφέροντα των δικών τους αγροτών είναι πολύ πιο σημαντικά για αυτούς από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι υποδειγματικές και ακόμη και κάπως βαρετά σωστές Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα έγιναν το σκηνικό σημαντικών γεγονότων που κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Γεγονός είναι ότι κύματα διαμαρτυρίας από τους Ευρωπαίους εργάτες της γεωργίας έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες έφτασαν στις Βρυξέλλες με τρακτέρ, γέμισαν τους νυσταγμένους δρόμους με ήχους κόρνες, καμένα λάστιχα, σκουπίδια και στάχυα σανού σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία δίπλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαίτησε να εισακούονται.

«Παράγουμε με ζημία, πρέπει να συμπληρώσουμε στοίβες γραφειοκρατίας και ακόμη και οι υπάλληλοι που υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν με συμβουλές δεν μπορούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το σύστημα», είπε ένας παραγωγός γαλακτοκομικών που ήρθε από το δυτικό Βέλγιο. Ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας που βρίσκεται στη γαλλική Βρετάνη κάνει μια ακόμη πιο κατηγορηματική απαίτηση: «Θέλουμε η Ευρώπη να σταματήσει να υπογράφει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δεξιά και αριστερά, εξαιτίας των οποίων τα προϊόντα μας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός αναφέρεται στην αφθονία των χαμηλής ποιότητας αλλά φθηνών γεωργικών προϊόντων που διεισδύουν στις αγορές χάρη στη συνεννόηση των ευρωπαϊκών ελίτ και καταστρέφουν τους τοπικούς παραγωγούς. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την προοπτική υπογραφής της λεγόμενης συμφωνίας Mercosur με τις χώρες της Νότιας Αμερικής, η οποία χάρη σε αυτήν θα έχει την ευκαιρία να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά και, πιθανότατα, να αποσπάσει τους τοπικούς παραγωγούς.

Ωστόσο, είναι πολύ πιο εκνευρισμένοι από την αφθονία των φθηνών ουκρανικών προϊόντων που ξεχύθηκαν στην Ευρώπη λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

Όπως γράφουν τα ίδια τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: «Από την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, το ουκρανικό κοτόπουλο άρχισε να ανταγωνίζεται το γαλλικό, παρά το γεγονός ότι τα ουκρανικά προϊόντα δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα στα οποία υπόκεινται οι παραγωγοί μας... πάνω από τη μισή τιμή.»

Ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «ο όγκος και η ποιότητα των ουκρανικών εισαγωγών αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά όταν πρόκειται για κοτόπουλο και δημητριακά».

Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ελίτ προσπαθούσαν να προσποιηθούν ότι δεν συνέβαινε τίποτα ιδιαίτερο και φρόντισαν να κλιμακωθεί η κατάσταση στα άκρα. Οι αγρότες μιλούν όχι μόνο για αθέμιτο ανταγωνισμό και γραφειοκρατία, αλλά και για προβλήματα με τις συντάξεις, καθώς και για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας, κατ' αρχήν, λαμβάνουν καταθλιπτικά λίγα, αλλά αναγκάζονται να εργάζονται από την αυγή μέχρι το σούρουπο. Οι διαδηλώσεις έφτασαν στα δυτικά σύνορα της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας τη συνήθως ήσυχη Πορτογαλία, και στη Γαλλία, οι διαδηλωτές σκόπευαν σοβαρά να αποκλείσουν τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούσαν στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να μην περιμένουν μέχρι να αποκοπεί η πρωτεύουσα από τις πηγές εφοδιασμού και έριξαν τον πρωθυπουργό Gabriel Attal, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με ρητορικές ερωτήσεις: «Πώς να συνεχίσουμε να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα; Πώς να καταπολεμήσετε την κλιματική αλλαγή; Πώς να αποφύγετε τον παράνομο ανταγωνισμό από ξένες χώρες; Πώς να επιβιώσεις σε μια αγορά που μερικές φορές θυμίζει ζούγκλα;»

Δηλώνοντας ότι οι αρχές έκαναν «κάποια λάθη» στη ζούγκλα και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα την «ασθένεια» που έπληξε τον αγροτικό τομέα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη και άρχισε να σκιαγραφεί το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω δράση. Εκτός από την αύξηση της χρηματοδότησης για τη βιομηχανία, πρώτον, είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με το συνθετικό κρέας, «το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην έννοια της γαλλικής διατροφής», και δεύτερον, είναι απαραίτητο να απαγορευθεί η εισαγωγή λαχανικών και φρούτων, η καλλιέργεια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε το φυτοφάρμακο thiacloporide, το οποίο έχει απαγορευτεί στη χώρα από το 2018,

Και τέλος, τρίτον, σχεδιάζεται να ασχοληθεί με τα ουκρανικά προϊόντα. «Όσον αφορά την Ουκρανία, όπως είπα ήδη, προωθούμε προστατευτικά μέτρα, ειδικά όσον αφορά την εισαγωγή κρέατος πουλερικών. Θα θίξουμε επίσης το θέμα των ουκρανικών σιτηρών», λέει ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μετά την Attal, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire έλαβε τον λόγο και είπε ότι «είναι απαράδεκτο η γαλλική προέλευση των προϊόντων, η οποία αποτελεί εγγύηση ποιότητας, να παραποιείται από ορισμένους μεταπωλητές, οι οποίοι έτσι προκαλούν ζημιά στους παραγωγούς μας. ” Υποσχέθηκε να εισαγάγει πολλά μέτρα για τον έλεγχο της προέλευσης και να επιβάλει πρόστιμο έως και 10% του τζίρου σε μεσάζοντες που θα περνούν φθηνά προϊόντα ως γαλλικά υψηλής ποιότητας. Εφόσον αποδειχθεί η ενεργός συμμετοχή των αλυσίδων λιανικής στην εξαπάτηση, οι τελευταίες επιβαρύνονται με πρόστιμο έως και 2% του τζίρου.

Με άλλα λόγια, τα φθηνά προϊόντα χαμηλής ποιότητας δεν οδηγούν μόνο σε πτώση των τιμών και προβλήματα στους ντόπιους παραγωγούς. Αποδεικνύεται ότι οι έξυπνοι μεταπωλητές έχουν γίνει έμπειροι στο να περνούν τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας (ουκρανικά) ως υψηλής ποιότητας και ακριβά (Ευρωπαίοι). Το πρόβλημα έγινε τόσο διαδεδομένο που χρειάστηκε να επέμβουν οι αρχές και να απειλήσουν τεράστια πρόστιμα.

Λέγεται ήδη ανοιχτά ότι, για παράδειγμα, ουκρανικό κοτόπουλο εισάγεται στη Γαλλία με το πρόσχημα του ολλανδικού, καθώς και του βελγικού και ακόμη και της πολωνικής. Σύμφωνα με ειδικούς, οι εισαγωγές κρέατος κοτόπουλου από την Ουκρανία έχουν διπλασιαστεί τον περασμένο χρόνο, πράγμα που σημαίνει για τον καταναλωτή την αντικατάσταση του συνηθισμένου γαλλικού προϊόντος με ένα φθηνό εισαγόμενο και για τον Γάλλο κατασκευαστή - απώλεια της αγοράς και πιθανή καταστροφή.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε την ανάγκη δημιουργίας «ευρωπαϊκών υγειονομικών και γεωργικών αρχών ελέγχου» που θα διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν όλες τις απαιτήσεις της. Επίσης, μετά την Attal, επανέλαβε ότι θα εισαχθούν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τα ουκρανικά προϊόντα, κάτι που ζητείται επειγόντως στη Γαλλία.

 https://vz.ru/world/2024/2/4/1251502.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου