Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

ΝΔ: Ο «Δούρειος Τραμπ» της Ελλάδας

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, έκανε… έφοδο στην πλατεία Εξαρχείων, στις 6 τα ξημερώματα για να υποσχεθεί ψιθυριστάμπροστά στην κάμερα ότι «άβατα τέλος». «Στις 8 Ιουλίου», είπε, «παραδίδουμε την πλατεία στους κατοίκους. Τελειώνει η ανομία, τελειώνουν τα άβατα. Στις 8 Ιουλίου η πλατεία θα είναι μια κανονική πλατεία».

Εν είδει ρελάνς, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε το ίδιο βράδυ, να επισκεφθεί τους άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν βάρδια έξω από το Πολυτεχνείο - «στην καρδιά του πολέμου με τους μπαχαλάκηδες», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είστε οι πραγματικοί ήρωες της Δημοκρατίας» τους είπε για να προσθέσει: «Η πολιτεία έχει αφήσει αυτά τα παιδιά απροστάτευτα».

Κι αμέσως μετά έσπευσε σε προεκλογική συγκέντρωση ψηφοφόρων του όπου αποθέωσε ως… guest τον Αντώνη Σαμαρά – «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς!» φώναζε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ – για να δεχθεί την ανταπόδοση του πρώην πρωθυπουργού: «Για μένα είναι ο μικρός μου αδελφός και λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης», είπε στο πλήθος ο Αντώνης Σαμαράς.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι πολιτικές γραφικότητες άλλων καιρών, εάν δεν ήταν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ πίσω από το «κεντροδεξιό» και «μετριοπαθές» προφίλ που επιχειρεί να πλασάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι εάν αυτό το πρόσωπο και η ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα που προωθεί δεν είχαν κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην νυν αξιωματική αντιπολίτευση η οποία φιλοδοξεί από την Δευτέρα να είναι κυβέρνηση, και δη αυτοδύναμη.

Ενδεχομένως, δε, αυτή την υποκριτική, και κάτω από τις μάσκες σκληρά δεξιά, ταυτότητα της ΝΔ περιέγραψε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το Politico – στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Greece's Trojan Trump» (O Δούρειος Τραμπ της Ελλάδας).

Στο άρθρο επισημαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται – και ίσως και να είναι – ως «κεντρώος» φιλελεύθερος, αλλά οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος στη «σκληροπυρηνική δεξιά πτέρυγα» της οποίας ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αναφέρει επίσης πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που περιλάμβανε πάντα ακραία εθνικιστικά στοιχεία τα οποία ωστόσο ενίσχυσαν και εδραίωσαν τη θέση τους στην διάρκεια της κρίσης και τελικά είναι πιθανόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας.

«Σε μία χώρα», γράφει μεταξύ άλλων το Politico, «​που έχει πληγεί σκληρά από τη λιτότητα και την φτώχεια, η ενδεχόμενη νίκη του Μητσοτάκη στις γενικές εκλογές της Κυριακής παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό ως επιστροφή στην ομαλή ελληνική πολιτική μετά από περίοδο άνω των δέκα ετών, πολιτικής και οικονομικής αναταραχής. Ωστόσο, μια ματιά στο περιβάλλον του, εμφανίζει μια διαφορετική εικόνα. Ο ηγέτης της ΝΔ μπορεί να είναι ένας μετριοπαθής κεντρώος, ωστόσο το υπόλοιπο κόμμα μόνο αυτό δεν είναι. Αν οι Έλληνες απορρίψουν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπέρ του Μητσοτάκη - όπως καταγράφουν ευρέως οι δημοσκοπήσεις - θα πρέπει να ανταλλάξουν μία δέσμη λαϊκιστών πολιτικών με μία άλλη. Παρά το ότι ο Τσίπρας έστρεψε το κόμμα του προς το κέντρο, η ΝΔ έστρεψε το κόμμα στα δεξιά. Ο Μητσοτάκης έγινε το αποδεκτό πρόσωπο ενός κόμματος που περιλαμβάνει στελέχη της σκληροπυρηνικής δεξιάς, που έχουν ενισχυθεί επιπλέον από την παγκόσμια επιτυχία της δεξιάς - παντού από την Ουγγαρία ως τις ΗΠΑ…»

Και καταλήγει, τονίζοντας: «Η ΝΔ, ένα ευρέως δεξιό κόμμα, περιλάμβανε πάντα ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, τα στοιχεία αυτά εδραίωσαν τη θέση τους στο κόμμα. Τώρα - παρά τον κεντρώο ηγέτη της ΝΔ - αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα κατευθύνεται ενδεχομένως σε μεγαλύτερη αστάθεια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου