Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

«Μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής και για τα ευρωτουρκικά: Λευκωσία και Αθήνα αντιδρούν στην συμπερίληψη παραγράφου χωρίς αναφορά στο Κυπριακό



German Chancellor Olaf Scholz during the European Council meeting in Brussels, Belgium, 21 March 2024. EU leaders are expected to address security and defence, continued support to Ukraine and the situation in the Middle-East as well as the EU’s enlargement, external relations, migration, agriculture and the European Semester during a two-day summit. EPA/OLIVIER HOSLET 21/03/2024

Ανοιχτό παραμένει, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου για τις σχέσεις ΕΕ–Τουρκίας στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, κάτι που η γερμανική πλευρά φέρεται να μην είναι πρόθυμη να το συνδέσει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το αίτημα της Κύπρου έχει και τη συμπαράσταση της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, σε αυτό το στάδιο γίνεται ανίχνευση της στάσης των κρατών μελών για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου ή παραγράφων για τα ευρωτουρκικά, ενώ δεν υπάρχει κατατιθεμένο συγκεκριμένο κείμενο προς συζήτηση. Το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του θέματος δυσκολεύει και το γεγονός ότι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και πάλι αρκετά φορτωμένη με δύσκολα θέματα.

Η θέση της κυπριακής πλευράς, όπως εκφράστηκε και στη συνάντηση με τους Σολτς και Μισέλ, είναι πως η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την όποια πρόοδο στο Κυπριακό. Η Κύπρος συμφωνεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την ανάγκη να υπάρξει θετικό σήμα προς την Τουρκία, αλλά πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την πορεία του Κυπριακού και τη συζήτηση κάποιων πτυχών που το αφορούν.
Διπλωματικές πηγές από άλλες χώρες πάντως ήταν εξαιρετικά προσεκτικές όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο θεωρούν εφικτό να υπάρξει συζήτηση ή συμπερίληψη στα συμπεράσματα αναφορών στα ευρωτουρκικά.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους Σολτς και Μισέλ πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την άφιξη του ΠτΔ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την έναρξη της συνόδου. Την προηγούμενη περίοδο η Γερμανία είχε ζητήσει να υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα στα ευρωτουρκικά, στη βάση της έκθεσης Μπορέλ του Νοεμβρίου και για τα επόμενα βήματα υπό τη καθοδήγηση της Κομισιόν.

Θέση της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σοβαρή συζήτηση καθώς και διασύνδεση με την πρόοδο του Κυπριακου, μεταξύ άλλων με την συμπερίληψη αναφοράς στην ανάγκη όπως το όποιο θετικό βήμα προς την Τουρκία γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου. Σημειώνεται πως συζήτηση των ευρωτουρκικών στη σύνοδο είχε υποστηρίξει και η Ιταλία.

Προ της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει:


«Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής, στα σχέδια των συμπερασμάτων δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των τριών μας και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε και αν θα γίνει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα» εξήγησε ο ΠτΔ.

«Η θέση μας είναι πολύ καλά γνωστή, εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οι εξελίξεις όμως περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό» τόνισε.

«Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσω, συγκεκριμένα επαναλαμβάνω, πως μπορεί από τη μία να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, και όταν λέμε πρόοδος δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέραν από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και κατ’ επέκταση να υπάρξει και πρόοδος σε κάποια των θεμάτων των ευρωτουρκικών» όπως είπε.

«Αναλόγως των αποτελεσμάτων θα υπάρξει συζήτηση και στο επίπεδο των 27» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς τι ζητά η κυπριακή πλευρά ώστε να υπάρξει παράγραφος για τα ευρωτουρκικά, κάτι το οποίο έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η επιθυμία της Κύπρου είναι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού να επαναρχίσουν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

«Για να επαναρχίσει αυτός ο διάλογος, το είπα πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο» σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι όπως ενημερώθηκε το Κυπριακό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε στο δείπνο εργασίας του κ. Μισελ με τον κ. Γκουτέρες.

Με πληροφορίες από Philenews, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου