Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024


Η 'Νόβορωσια' αναγενιέται  από στάχτες σαν φοίνικας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών της νότιας/Αζοφικής θάλασσας, Μόσχα, 6 Μαρτίου 2024

Η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στη Μόσχα με ανώτατους αξιωματούχους των οικονομικών υπουργείων και ηγέτες των θαλάσσιων περιοχών της νότιας και Αζοφικής θάλασσας — «Νοβοροσίγια» ιστορικά — σηματοδοτεί μια σημαντική πρωτοβουλία στη γεωστρατηγική του Κρεμλίνου, με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς η σύγκρουση Η Ουκρανία ελίσσεται προς μια νέα φάση.

Αυτό που προσδίδει δριμύτητα στην περίσταση αμέσως είναι ότι ο Πούτιν χτυπά τα ξίφη σε άροτρα σε μια συγκυρία όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ακούγονται κραυγές. Πράγματι, ένας τρόπος για να δούμε τη συνάντηση της Τετάρτης είναι ότι είναι μια απάντηση στη φανταστική εικασία 10 ημέρες νωρίτερα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ευρωπαϊκοί στρατοί μπορεί να βαδίσουν στην Ουκρανία για να απωθήσουν τους Ρώσους.

Ο Πούτιν σηματοδότησε κάτι βαθύ - ότι οι πολεμικές κραυγές για να νικήσουμε τη Ρωσία είναι ήδη παρελθόν. Με την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Avdiivka και την ταχεία προέλαση πιο δυτικά από τότε, πόλεις όπως το Pokrovsk, το Kostyantynivka και το Kramatorsk αντιμετωπίζουν τώρα μια γραμμή του μετώπου που πλησιάζει γρήγορα, γεμάτη με σημάδια προσέγγισης του ρωσικού στρατού.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική στην περιοχή του Ντόνετσκ, το ερώτημα για το πού θα σταματήσουν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απαντηθεί. Υπάρχουν πολλές ημιτελείς δουλειές ακόμα. Μια μεγάλη συγκέντρωση ρωσικού στρατού που αντιμετωπίζει το Χάρκοβο είναι δυσοίωνη. Η Οδησσός βρίσκεται επίσης στα ρωσικά αξιοθέατα.

Η πρόοδος των ρωσικών επιχειρήσεων μπορεί να φαίνεται βαρετή. Τον περασμένο μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν μόνο περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικής επικράτειας (σύμφωνα με την τελευταία Κάρτα Αναφοράς Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας του Belfer Centre), αλλά στη συνέχεια, σε έναν πόλεμο φθοράς, το σημείο ανατροπής έρχεται πολύ απροσδόκητα και πριν πάρει κανείς ανάσα, όλα τελείωσαν. Η Wall Street Journal έγραψε ότι η Ουκρανία έχει ελάχιστα εναπομείναντα στρατιωτικά προπύργια στο Ντονμπάς, πράγμα που σημαίνει ότι με κάθε ρωσική προέλαση, η Ουκρανία πρέπει να υποχωρεί σε συχνά ανεπαρκώς προετοιμασμένες θέσεις.

Ένα ρεπορτάζ των New York Times την Πέμπτη με τίτλο « Αμοιβαίες απογοητεύσεις προκύπτουν στη Συμμαχία ΗΠΑ-Ουκρανίας» έληξε με θλιβερό σημείωμα επικαλούμενος δυτικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι «μια καταρρακτώδης κατάρρευση κατά μήκος του μετώπου είναι μια πραγματική πιθανότητα φέτος».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν εμφανώς λιγομίλητος στην κρίση του για τον πόλεμο στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Πέμπτη, εκτός από το να προειδοποιήσει ρητορικά το Κρεμλίνο ότι «(εμείς) δεν θα φύγουμε. Δεν θα υποκύψουμε». Η κρυπτική παρατήρηση θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, αλλά αναγνώρισε ότι «στο εξωτερικό, ο Πούτιν της Ρωσίας είναι στην πορεία…»

Είναι σημαντικό ότι ο Μπάιντεν έβαλε σε χυτοσίδηρο τη δέσμευσή του στο παρελθόν να μην στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και η εστίασή του ήταν στο δικομματικό νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας που βρίσκεται υπό εξέλιξη, το οποίο θα επαναλάμβανε τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, το μέλλον της οποίας είναι τώρα ακόμη πιο αβέβαιο σε σχέση με την ασταμάτητη άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο φόβος ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον πόλεμο είναι τρομακτικό για τους Ευρωπαίους. Η παρατήρηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα τη Δευτέρα σχετικά με την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία αντανακλούσε πολεμική και ανδρεία που συχνά συνοδεύει την απογοήτευση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας να μην είναι «δειλοί» υποστηρίζοντας το Κίεβο για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις. την Πέμπτη, προχώρησε περαιτέρω σε μια συνάντηση με αρχηγούς κομμάτων για να υποστηρίξει μια προσέγγιση «χωρίς όρια» για την αντιμετώπιση της Ρωσίας .

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη εικόνα. Την Πέμπτη, ο Μακρόν συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu , δεσμεύοντας την «ακλόνητη υποστήριξη» της Γαλλίας στην πρώην σοβιετική χώρα της, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Κισινάου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην αποσχισθείσα επαρχία της Υπερδνειστερίας αυξάνονται. Κατά τη συνάντηση Μακρόν-Σαντού, οι δυο τους υπέγραψαν μια διμερή αμυντική συμφωνία , καθώς και έναν «οικονομικό οδικό χάρτη», αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Το χρονοδιάγραμμα της αμυντικής συμφωνίας της Γαλλίας με τη Μολδαβία, η οποία ακολουθεί ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, υποδηλώνει γεωπολιτικές εκτιμήσεις για να αποκτήσει μια θέση σε αυτή τη ζωτική περιοχή - όπου ο ποταμός Δνείστερος υψώνεται στη βόρεια πλευρά των Καρπαθίων και ρέει νότια και ανατολικά για 1350 χλμ. αποχετεύονται στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Οδησσό — για να αμφισβητήσουν την άνοδο της Novorossiya, η οποία βρίσκεται στη δίνη της ανανέωσης και της αναγέννησης.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Υπερδνειστερία θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης για μια σύγκρουση. Το τελικό παιχνίδι στην Ουκρανία έχει ένα ντόμινο στη Μολδαβία, η οποία, με την ενθάρρυνση της Δύσης, βήμα-βήμα, αψηφά στρατηγικά τη Ρωσία για να «σβήσει» την επιρροή της και να μετακινηθεί στο στρατόπεδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά, αλλά η υπομονή εξαντλείται.


Το Sandu είναι ένα ημικατεργασμένο αμερικανικό προϊόν — ένας Ρουμάνος που μεταμορφώθηκε ως απόφοιτος της Σχολής Διακυβέρνησης John F. Kennedy στο Χάρβαρντ και είχε μια θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα και ανέβηκε στις κορυφαίες βαθμίδες της πολιτικής της Μολδαβίας, τελικά ως φιλοευρωπαίος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας το 2016.

Ο Σαντού έχει την ίδια γενετική σύνθεση με μια άλλη πολύχρωμη φιγούρα στον μετασοβιετικό χώρο την οποία οι ΗΠΑ καλλιέργησαν για «αλλαγή καθεστώτος» στην Τιφλίδα — ο Μιχαήλ Σαακασβίλι που ήταν πρόεδρος της Γεωργίας για δύο συνεχόμενες θητείες από το 2004 έως το 2013 μετά από μια έγχρωμη επανάσταση σκηνοθέτη από την Ουάσιγκτον. Ο στρατηγικός λογισμός τόσο στη Γεωργία όσο και στη Μολδαβία στοχεύει βασικά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ήταν ιστορικά μια ρωσική σφαίρα επιρροής.

Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Μακρόν για την ανάπτυξη μάχης στη Δύση στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν κατανοητές σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν φτύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν - ούτε η Γερμανία διαφέρει από αυτόν - καθώς σπρώχνει το φάκελο και ελπίζει να σώσει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι αθόρυβα ευχαριστημένη με τις εκρήξεις του Μακρόν κατά του ρωσικού ανεμόμυλου στις περιοχές της Νοβοροσίγια και της Μαύρης Θάλασσας.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη πρόσφατα της συζήτησης μεταξύ δύο Γερμανών στρατηγών σχετικά με την υλικοτεχνική πολυπλοκότητα της θανατηφόρας καταστροφής της γέφυρας της Κριμαίας δείχνει ότι το Βερολίνο είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος του έργου της Ουκρανίας παρά τα ρήγματα στον γαλλογερμανικό άξονα.

Η Γαλλία δοκίμασε αίμα στην προώθηση μιας παρόμοιας στρατηγικής στην Αρμενία, η οποία ουσιαστικά έχει απομακρυνθεί από τη ρωσική τροχιά και εγκαταλείπει την ένταξη στον CSTO ενώ επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το επίκεντρό της θα είναι η εκδίωξη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία.

Αντιδρώντας στην πύκνωση της Δύσης στη Μολδαβία, η Υπερδνειστερία έχει ζητήσει προστασία από τη Μόσχα . Υπάρχει ένας μεγάλος πληθυσμός Ρώσων στην περιοχή αυτή. Η απάντηση από το Κρεμλίνο ήταν θετική και γρήγορη. Shades of Donbass!

Στη συνάντηση της Τετάρτης στο Κρεμλίνο σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη των υποδομών στα νέα εδάφη, ο Πούτιν τόνισε τον εκσυγχρονισμό των σχεδίων εκσυγχρονισμού του δρόμου Αζόφ-Μαύρης Θάλασσας. Είπε, «έχουμε μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη δρόμων στην περιοχή Αζοφικής Μαύρης Θάλασσας».

Φυσικά, η ανάπτυξη υποδομών και η ενίσχυση των δικτύων μεταφορών θα είναι ένα σημαντικό πρότυπο της αντιστρατηγικής της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν περιμένει οριστικό τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών στην οικονομία της από μακροπρόθεσμη προοπτική.

Η ουσία του θέματος, από γεωπολιτική άποψη, είναι ότι η Novorossiya αναδύεται από τις στάχτες όπως ο Φοίνικας και γίνεται, όπως οραματίστηκε η Μεγάλη Αικατερίνη, η πιο σημαντική πύλη παντός καιρού της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά που συνδέει τους τεράστιους αμύθητους ορυκτούς της και τους τεράστιους γεωργικούς πόρους. δυνητικός. Ο Τζορτζ Σόρος το ξέρει. Η Wall Street το ξέρει. Ο Μπάιντεν το ξέρει. Και για τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι ανεκτίμητη ως βάση πόρων, εάν θέλει να ανακτήσει ποτέ τον οικονομικό της δυναμισμό.

Αλλά σε άμεσους όρους, η πρόκληση έγκειται στην πολιτικοστρατιωτική σφαίρα - ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία», όπως συνόψισε ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολυάνσκι. Η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία για τις 22 Μαρτίου . Ο Πολυάνσκι είπε ότι η Ρωσία θα αποκαλύψει τις διαβολικές συνωμοσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

«Novorossiya»: Η εναλλακτική πραγματικότητα της Ουκρανίας



https://www.indianpunchline.com/novorossiya-rising-from-ashes-like-phoenix/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου