
Οι ειδικοί εξηγούν την επιθυμία της Βρετανίας να αναπτύξει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Κείμενο: Oleg Isaichenko
Η Ευρώπη προσπαθεί να «παρατείνει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιθ Στάρμερ σκοπεύει να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ την ανάπτυξη ενός στρατεύματος στο έδαφος της δημοκρατίας. Προηγουμένως, παρόμοιες ιδέες είχε εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η κοινότητα των ειδικών σημειώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του Παλαιού Κόσμου, καθώς αυτό θα σήμαινε βαθύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση.
Η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Keir Starmer, κορυφαίοι πολιτικοί του Παλαιού Κόσμου πρέπει να συζητήσουν «πώς να προχωρήσουν μπροστά υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης». Σύμφωνα με το Bloomberg , η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου. Προηγουμένως, παρόμοιες διαβουλεύσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες μέρες πριν από τη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων, ο Στάρμερ σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη έως και 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Daily Telegraph , τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε πόλεις, λιμάνια και εγκαταστάσεις υποδομής (ιδίως σε πυρηνικούς σταθμούς).
Προβλέπεται ότι οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται μακριά από τη σημερινή πρώτη γραμμή. Η αποστολή θα υποστηρίζεται από «επαρκή ισχύ πυρός» για «εντοπισμό και κατάρριψη» εναέριων στόχων. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν ναυτικές περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα για «παρακολούθηση των ρωσικών απειλών για εμπορικές ναυτιλιακές διαδρομές».
Με τη σειρά του , το Politico υπενθυμίζει ότι την παραμονή του ταξιδιού, ο Στάρμερ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για αύξηση του μεριδίου του ΑΕΠ που δαπανάται για τις αμυντικές ανάγκες της Βρετανίας στο 2,5% έως το 2027. Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει επίσης να ζητήσει από τον Τραμπ να αυξήσει την παρουσία αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στη Ρουμανία και την Πολωνία.
Δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου μπορεί να εγκρίνει τις πρωτοβουλίες που προτείνει ο Στάρμερ, καθώς δεν υπονοούν την άμεση παρουσία αμερικανών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος. Υποτίθεται ότι το άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα δεν θα ισχύει για τα ευρωπαϊκά στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφος της δημοκρατίας.
Στη Ρωσία, οι προτάσεις από τη Βρετανία και τη Γαλλία έγιναν δεκτές αρνητικά. Έτσι, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η ανάπτυξη ευρωπαίων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα συμβάλει στην κλιμάκωση. Κατά τη γνώμη του, τέτοιες προτάσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τα δύο μέρη της σύγκρουσης.
Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο. Κατά τη γνώμη του, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να πάρουν μια παρόμοια ευκαιρία.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αγαπά τον Ντόναλντ Τραμπ και θεωρεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μια περίοδο που πρέπει να αντέξει. Πιστεύουν ότι μετά από αυτό, οι «χρυσές εποχές» θα επιστρέψουν», σημείωσε ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός στο Valdai Club.
Ταυτόχρονα, το Λονδίνο θα προσπαθήσει να γίνει «η αγαπημένη σύζυγος της Αμερικής στην Ευρώπη» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στην άμυνα και τις πληροφορίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πρόσθεσε ο Tkachenko. «Το γεγονός είναι ότι οι Βρετανοί προσφέρονται ενεργά στους Αμερικανούς ως ειδικοί στην περιοχή της Ασίας», είπε η πηγή.
«Οι Βρετανοί πολιτικοί κατανοούν ότι για την κυβέρνηση Τραμπ, ο περιορισμός της Κίνας γίνεται σχεδόν ο κύριος στόχος. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αυξήσουν τη δραστηριότητά τους εντός της AUKUS», διευκρίνισε ο αναλυτής.
Είναι πιθανό αυτά τα θέματα να είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Keir Starmer και του Trump,
που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, το ελάχιστο πρόγραμμα του Στάρμερ θα περιλαμβάνει επίσης το θέμα της διατήρησης της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στα νησιά και της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο ομιλητής.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβληθεί σε «τεστ» από τον Τραμπ. «Είναι σημαντικό για τον Αμερικανό πρόεδρο να καταλάβει αν ο Στάρμερ είναι υποστηρικτής του ενεργού φιλελευθερισμού ή αν έχει κάποιες άλλες «σκιές»», σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός υπενθύμισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα, αλλά επέστρεψε από εκεί χωρίς τίποτα. «Ο Μακρόν πήγε να πείσει τον Τραμπ να τον κάνει τον κύριο για την Ευρώπη, να επενδύσει στις χώρες της ηπείρου, αλλά αυτή η προσπάθεια μετατράπηκε σε φιάσκο. «Ο Starmer ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο τον ίδιο δρόμο», πιστεύει ο Tkachenko.
«Αλλά η βασική διαφορά είναι ότι ο Starmer ηγείται μιας χώρας που έχει χάσει την επιρροή της στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, – συνέχισε. «Αν ο Μακρόν είχε κάποιο είδος στρατηγικής για τις σχέσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, τότε ο Βρετανός απλώς θα ανταλλάξει την πίστη του».
Ο αναλυτής επέστησε την προσοχή σε μια άλλη λεπτομέρεια: ο Στάρμερ, όπως και ο επικεφαλής της Γαλλίας, ξεκινά μια σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο, εάν ο Μακρόν είχε πρώτα μια συνάντηση και μόνο μετά πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργήσει διαφορετικά - πρώτα απ 'όλα, πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και μόνο τότε σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους.
«Το θέμα είναι ότι είναι σημαντικό για τον Στάρμερ να αποτίει φόρο τιμής στον Τραμπ. Εάν όλα πάνε καλά για το Λονδίνο, τότε οι Βρετανοί πολιτικοί θα υπαγορεύσουν όρους στην Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, υπάρχει μια ορισμένη αντιπαλότητα μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του Μακρόν για την ηγεσία στην ήπειρο. Υπήρχαν περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της δεύτερης επιλογής, αλλά, επαναλαμβάνω, τίποτα δεν λειτούργησε για τον Γάλλο πρόεδρο. «Η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων ηγετών δεν ξέρει πώς να παίζει διπλωματία», τονίζει ο Tkachenko.
Το κίνητρο του Starmer, ωστόσο, είναι σύμφωνο με μια μακροχρόνια βρετανική διπλωματική παράδοση να υποκινεί ή να υποστηρίζει συγκρούσεις στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας έτσι τους ανταγωνιστές της. Από αυτή την άποψη, η πιθανή αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ή η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων υπό τη διοίκηση του Λονδίνου μοιάζει με απόπειρα διακοπής της αναδυόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Στάρμερ έχει κληρονομήσει πλήρως τη λογική των ενεργειών του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όχι μόνο διέκοψε τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2022, αλλά ήταν και ένας από τους βασικούς εμπνευστές της αποτυχημένης «αντεπίθεσης» των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ένα χρόνο αργότερα. Έτσι, η πρωτοβουλία του Starmer στοχεύει στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων (για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια) και δεν μπορεί να θεωρηθεί «ειρηνευτική».
Όσο για τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών «γερακιών», είναι μπλόφα,
Ο αμερικανιστής Malek Dudakov πιστεύει. «Απλώς προσπαθούν να αυξήσουν το επίπεδο σημασίας τους μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι χώρες του Παλαιού Κόσμου δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανάπτυξη ενός στρατεύματος στην Ουκρανία. Θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την Ουάσιγκτον», λέει.
«Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν άμεση υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά. Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες θα πρέπει να καλυφθούν από Αμερικανούς πιλότους. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αποφύγει τη συμμετοχή αμερικανών στρατιωτών σε επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Μάλιστα, περιέγραψε ξεκάθαρα τη θέση του κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Μακρόν», λέει η πηγή.
«Γι’ αυτό ο Στάρμερ δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει σε τίποτα με τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου. Θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν θα είναι παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι σχέσεις αυτών των παραγόντων με την Ουάσιγκτον επιδεινώνονται σταδιακά και οι επαφές των ΗΠΑ με τη Βρετανία καταρρέουν ταχύτερα», πιστεύει ο ειδικός.
«Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του επικρίνουν ενεργά τις εσωτερικές πολιτικές του Στάρμερ. Ιδεολογικά διαφέρουν ριζικά. Επιπλέον, πολύ σύντομα οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξαπολύσουν έναν πόλεμο δασμών κατά της ΕΕ και τότε η οικονομία του Παλαιού Κόσμου θα υποστεί σημαντική ζημιά», κατέληξε ο Ντουντάκοφ.
https://vz.ru/politics/2025/2/26/1317241.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου