Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Κονγκό: παιδιά σκλάβοι στην κόλαση του κοβαλτίου για να κάνουν μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κονγκό, παιδιά νεκρά και παραλυμένα σε ορυχεία κοβαλτίου: δράση κατά της ψηφιακής γίγαντας. "Τα θύματα απαντούν."


Η ιστορία του ανθρώπου μας έχει παραδώσει ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια τεχνική καινοτομία με τα διαπιστευτήρια μιας εφευρέσεως που θα κάνει το μέλλον καλύτερο, υπάρχει μια επιτάχυνση της ανάπτυξης που μεταφέρεται επί της ουσίας της καινοτομίας, ανεξάρτητα από τα ελαττώματα.

Ήταν λοιπόν η ενέργεια του άνθρακα, για την εμφάνιση πετρελαίου και κινητήρων εσωτερικής καύσης, για τον αμίαντο, για την πυρηνική ενέργεια, για την κακομεταχείριση των πλαστικών ... Σήμερα υπολογίζουμε τις ρυπογόνες συνέπειες, αλλά ήδη Η ξέφρενη εξύψωση για την τελική λύση εξαπλώνεται, για τον ηλεκτρικό κινητήρα, σιωπηλή και δεν είναι πλέον ρυπαίνουσα. Θα είναι έτσι;

Οι μπαταρίες λιθίου αυξάνονται όλο και περισσότερο στη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές και στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων . Το λίθιο, ένα ελαφρώς τοξικό αλκαλικό μέταλλο, είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση. με συμπυκνωμένο και εξαγώγιμο τρόπο, βρίσκεται κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά χρειάζεται ένα άλλο υλικό από τους συσσωρευτές για να επιστρέψει η υποθετική καθαρή ενέργεια.

Το στοιχείο κοβαλτίου (Co) ατομικού αριθμού 27, είναι ένα σκληρό μέταλλο παρόμοιο με το ασήμι, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών λιθίου. Σε μορφή σκόνης είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. είναι ελαφρώς τοξικό και εξίσου ραδιενεργό, μπορεί επίσης να εμπλουτιστεί και να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα. Δεν είναι καθαρό υλικό, αλλά παραπροϊόν χαλκού και νικελίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ζήτηση της έχει τριπλασιαστεί και αναμένεται να διπλασιαστεί περαιτέρω έως το 2020, ακριβώς λόγω της ζήτησης από την αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πάνω από το 70% του παγκοσμίου κοβαλτίου , καθώς και το κοτάνιο (μίγμα οξειδίων σιδήρου που χρησιμοποιούνται για ειδικούς χάλυβες και μίνι ηλεκτρονικούς πυκνωτές) βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια και η πλειονότητα των ορυχείων εκμεταλλεύεται ξένες πολυεθνικές. Εδώ, μεγάλο μέρος του έργου εξόρυξης, το οποίο λαμβάνει χώρα με την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος, όλο και περισσότερο υποκείμενο σε πολιτική διαφθορά, εκτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με το χέρι μέσω αδιάκριτης εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας.

Από έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας που χρονολογείται πριν από τέσσερα χρόνια, τα παιδιά ηλικίας 6 - 8 ετών εισάγονται στις στενές γκαλερί και σήραγγες. Οι οικογένειες συχνά απειλούνται και χτυπιούνται από ένα αφελές αφεντικό, για να παρέχουν ευκίνητο ανθρώπινο δυναμικό.

Στο σημερινό πλαίσιο, παρά τις προσπάθειες επανεξέτασης της εκμετάλλευσης, αρκετές πολυεθνικές εταιρείες μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα έσοδα από τον πλούτο του υπογείου του Κονγκό. Βιομηχανίες όπως η Glencore , η CDM , η Randgold , η Κίνα Molybdenum και άλλοι έχουν κατευθύνει τις δραστηριότητές τους στη Δημοκρατία του Κονγκό. Μόνο οι ελβετοί της Glencore παράγουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής. Εν τω μεταξύ, πολλές άλλες βιομηχανίες έχουν ανοίξει εργοστάσια κοντά στις εγκαταστάσεις εξόρυξης (από τη Volkswagenστην Apple , από τη Microsoft μέχρι την Huawei ) εξασφαλίζοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της κονγκολέζικης πίτας εξόρυξης.

Σύμφωνα με τους φακέλους που συνέταξαν οι Διεθνείς Δικηγόροι (σύλλογος δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον) , πολλά παιδιά στο Κονγκό εργάζονται παράνομα στα ορυχεία της Glencore , τα οποία πωλούν κοβάλτιο στην Umicore , έναν έμπορο με έδρα τις Βρυξέλλες , το μεταλλεύμα εργάστηκε στα Google , Tesla , Microsoft και Dell .Άλλα ορυχεία ανήκουν στην Zhejiang Huayou Cobalt , μια κινεζική εταιρεία που επίσης προμηθεύει πεινασμένες πολυεθνικές από τη Microsoft στη Apple .

Σε αυτά τα ορυχεία, τα οποία αναπτύσσονται ταχέως για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των εξεζητημένων δυτικών παιχνιδιών και των νέων υβριδικών και "καθαρών" αυτοκινήτων, είναι φυσιολογικό να ανησυχούν οι ανηλίκοι, χωρίς προστασία, να είναι μεθυσμένοι ή χειρότεροι, παραλύονται ή θανατώνονται ως αποτέλεσμα δραματικών τα ατυχήματα που προκαλούνται από τις βαριές συνθήκες εργασίας στις οποίες υποβάλλονται ανηλίκοι.

Δεκατέσσερις οικογένειες του Κονγκό υποστηρίζονται από τον IRAdvocates έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον της Apple , της Google , της Dell , της Microsoft και της Tesla : ζητούν αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία και αποζημίωση για παράνομο εμπλουτισμό, επαγρύπνηση αμέλειας και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής και σωματικής ταλαιπωρίας. Σύμφωνα με την IRAdvoctes, οι ψηφιακές πολυεθνικές είχαν πλήρη γνώση του είδους του εργατικού δυναμικού και των απάνθρωπων συνθηκών στις οποίες υποβλήθηκε για να εξαγάγει το κοβάλτιο που είναι απαραίτητο για τις τεχνολογικές συσκευές τους.

Χωρίς να παρεμβαίνει για την εξανθρωπισμό του έργου στα ορυχεία κοβαλτίου, κάνει αυτούς τους γίγαντες να συνεργάζονται στην εκμετάλλευση ανηλίκων και με κάποιο τρόπο, όταν δεν αγνοούμε πλέον αυτά τα γεγονότα, εν μέρει και εμείς είμαστε χαμένοι χρήστες παιχνιδιάρικων ψευδαισθήσεων , την τεχνολογία, την εικαζόμενη πρόοδο και τη δυτική υπεροχή. Οποιαδήποτε έλλειψη ενδιαφέροντος για αυτή την πραγματικότητα είναι μια υποθετική συνενοχή για το θάνατο ή τον τραυματισμό των μικρών εργαζομένων που εργάζονται πάνω από 10 ώρες για $ 2 την ημέρα .

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο συγγραφέας ήταν πολύ εντυπωσιασμένος και έμαθε κάτι που θεωρεί σημαντικό να μοιραστεί με τον προσεκτικό αναγνώστη ορισμένες διαστρεβλώσεις του διμερούς μας κόσμου, όπου συχνά, σε κάθε τεχνο-οικονομική λειτουργία, επικρατεί μια αληθινή κατάχρηση ίσες και αντίθετες. Εάν πιστεύουμε ότι η μπαταρία του καταχρασμένου iPhone μας έχει διαρκέσει πάρα πολύ και είναι ήδη καιρός να το αλλάξουμε, σκεφτόμαστε την ιστορία και την καλή μας ζωή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου