Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Αβντιίβκα, πόλη στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ, δίπλα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας, υπό το βάρος των ρωσικών επιθέσεων και τον κίνδυνο περικύκλωσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Από την Αβντιίβκα οι ουκραικές δυνάμεις μπορούσαν να πλήττουν ρωσοκρατούμενες περιοχές του Ντόνετσκ.
Μετά την αποτυχημένη καλοκαιρινή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία στηρίχθηκε σε τεράστιους «δυτικούς» στρατιωτικούς πόρους, εξοπλισμούς, εκπαίδευση στρατιωτών κ.τ.λ., οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περάσει σε επιθετικές ενέργειες, αυξάνοντας την πίεση ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία. Η Αβντιίβκα είχε βρεθεί στο επίκεντρο ρωσικών επιθέσεων με ισχυρές δυνάμεις από τον Οκτώβρη.
Ο νέος ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολ. Σίρσκι, σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα του Σαββάτου ανέφερε ότι «με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Αβντιίβκα, για να αποφύγω την περικύκλωση και να διατηρήσω τις ζωές και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να μετακινήσω την άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές».
Το μεσημέρι του Σαββάτου ωστόσο, ο ταξίαρχος Ολ. Ταρνάβσκι, διοικητής της στρατιωτικής δύναμης «Tavria» που ήταν υπεύθυνη για την άμυνα της Αβντιίβκα, παραδέχθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλωτίστηκαν από τον ρωσικό στρατό κατά την υποχώρησή τους από την πόλη.
Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι στρατιώτες μας παίρνουν θέσεις στη δεύτερη γραμμή άμυνας» και ότι «η έξοδος του προσωπικού από την Avdiivka έγινε σύμφωνα με το σχέδιο (…) ωστόσο, στο τελικό στάδιο της επιχείρησης, υπό την πίεση των επικρατέστερων εχθρικών δυνάμεων, συνελήφθησαν ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες».
Οι New York Times κάνουν λόγο για άτακτη υποχώρηση (αταξία και απόγνωση) των ουκρανικών δυνάμεων οι οποίες άφησαν πίσω τους τους τραυματίες και ξεκομμένα στρατιωτικά τμήματα.
Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές και σε αυτήν παραμένουν περίπου 900 κάτοικοι σύμφωνα με τοπικές αρχές.
Ακριβώς δίπλα στην πόλη Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις «φιλορωσικές» δυνάμεις εδώ και δέκα χρόνια, είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό και τους συμμάχους του από το 2014 σε φρούριο και παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Κιέβου και μετά τη ρωσική εισβολή του 2022.
Η Μόσχα θεωρεί πως με την κατάληψή της θα γίνει πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός πολλαπλασίασε τις εφόδους κατά κύματα για να καταλάβει την Αβντιίβκα από τον Οκτώβριο, παρά τις βαριές απώλειες που υφίστατο.
Το Κίεβο αποδίδει την απώλεια της πόλης στην υπεροπλία του ρωσικού πυροβολικού και στην αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το «μπλοκάρισμα» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ του νέου στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων που προωθεί για την Ουκρανία η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο ταξίαρχος Ολ. Ταρνάβσκι, στην ανακοίνωσή του για την υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από την Αβντιίβκα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλεονέκτημα 10πλάσιων οβίδων πυροβολικού στις μάχες για την πόλη.
Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέφερε ότι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων αποφασίστηκε λόγω του προβλήματος της έλλειψης πυρομαχικών, καθώς έχει καθυστερήσει η στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ.
«Δυστυχώς, το να κρατείται η Ουκρανία σε μια τεχνητή έλλειψη όπλων, ειδικά σε έλλειψη πυρομαχικών και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να διατηρεί την τρέχουσα ένταση στον πόλεμο», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος και ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη προς το Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου