Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί ο Syrsky παρέδωσε την Avdeevka στη Ρωσία

@ Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Reuters

Κείμενο: Andrey Rezchikov
Ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων από την Avdiivka, έντονες μάχες για τις οποίες συνεχίστηκαν από το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να επιβάλει έναν αγώνα εις βάρος του καλύτερου επιθετικού αεροσκάφους της αποδείχθηκαν νέα αποτυχία. Τώρα η Ρωσία λαμβάνει ένα προπύργιο, το οποίο είναι σημαντικό από την άποψη της άμυνας ολόκληρης της περιοχής και διαταράσσει την επιμελητεία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η σημασία της απελευθέρωσης της Avdiivka και θα αποτελέσει το γεγονός σημείο καμπής για την πορεία της ειδικής επιχείρησης;

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόσφατα διορισμένος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων από την Avdiivka. «Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή Avdeevka, προκειμένου να αποφευχθεί η περικύκλωση και να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να πάω στην άμυνα σε πιο συμφέρουσες γραμμές», είπε ο Syrsky.

Την προηγούμενη μέρα, η αμερικανική Washington Post ανέφερε την έναρξη μερικής αποχώρησης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από αυτή την περιοχή και η παράδοση της πόλης ονομάστηκε θέμα χρόνου. Η υποχώρηση «σε προπαρασκευασμένες θέσεις» επιβεβαιώθηκε από τον διοικητή της ομάδας στρατευμάτων Tavria, Alexander Tarnavsky, ο οποίος σημείωσε ιδιαίτερα ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επέτρεψαν να περικυκλωθούν οι μονάδες τους και η απόφαση που ελήφθη ήταν η μόνη «σωστή». .»

Η Ουκρανία προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να κρατήσει τον Avdeevka. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι οι καλύτεροι μαχητές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την 3η Ταξιαρχία Εφόδου, η οποία βασίζεται σε νεοναζί από το Σύνταγμα του Αζόφ (αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση και απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία), μεταφέρθηκαν στο πόλη. Την άνοιξη του 2022, οι "Azovites" προσπάθησαν να κρατήσουν το εργοστάσιο της Mariupol Azovstal, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδοθούν και αργότερα ανταλλάχθηκαν.

Την απώλεια του Avdiivka σχολίασε ο Ζελένσκι, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Γερμανία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων «περιορίζονται μόνο από την ανεπάρκεια και το βεληνεκές των όπλων μας». Κατηγόρησε τους δυτικούς συμμάχους ότι δημιούργησαν για την Ουκρανία «τεχνητή έλλειψη όπλων, ειδικά πυροβολικού και όπλων μεγάλου βεληνεκούς». «Η Ρωσία έχει κερδίσει το πάνω χέρι κατά κάποιο τρόπο επειδή έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα», παραδέχτηκε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ο λόγος για την απόσυρση δεν ήταν η ανάγκη «να σωθούν ζωές ανθρώπων», αλλά η ικανότητα «πολέμησης» μόνο εναντίον αμάχων. «Ο ZePresident και η συμμορία του ξέρουν πώς να «μάχονται» μόνο για μεγάλα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες τους, και μόνο εναντίον αμάχων. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία για αυτούς», είπε η Ζαχάροβα .

Όπως έγραψε ο δυτικός Τύπος, η αποχώρηση των στρατευμάτων από την Avdiivka ήταν η αιτία σοβαρών διαφωνιών μεταξύ του Zelensky και του Valery Zaluzhny, ο οποίος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου διοικούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και επέμενε να εγκαταλείψει την πόλη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά ο Zelensky ήρθε επιδεικτικά στο Avdiivka την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ηχογράφησε ένα μήνυμα βίντεο από εκεί.

Στις αρχές του 2022, περισσότεροι από 30 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν στην Avdeevka. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντόνετσκ και ονομάζεται κρυφά «πύλη» της. Από το 2014, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μετατρέψει αυτό το βιομηχανικό κέντρο σε προπύργιο, το οποίο είναι σημαντικό από την άποψη της άμυνας ολόκληρης της περιοχής. Ήταν εδώ που εντοπίστηκαν θέσεις πυροβολικού για συνεχή βομβαρδισμό του Ντόνετσκ. Επιπλέον, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν την Avdiivka ως κύριο σιδηροδρομικό κόμβο - λίγα χιλιόμετρα μακριά υπάρχει δρόμος που συνδέει το Ντόνετσκ, το Γκορλόβκα και το Λούγκανσκ.

Όπως αναφέρει το Donbass Today , τις τελευταίες 24 ώρες, ο ρωσικός στρατός κατέρρευσε την άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νότια προάστια της Avdiivka. Ο σταθμός φιλτραρίσματος του Ντόνετσκ και οι οχυρωμένες περιοχές Zenit και Cheburashka τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη βόρεια πλευρά, μια ρωσική σημαία υψώνεται πάνω από τη στήλη στην είσοδο της πόλης. Ο εχθρός συνεχίζει να υποχωρεί σε μικρές ομάδες στα χωράφια. Πολλές θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκαταλείφθηκαν με τραυματίες.

Την προηγούμενη μέρα, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, σε συνέντευξή του στη βρετανική The Guardian, τόνισε ότι η Avdiivka έχει επιχειρησιακή σημασία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και εάν ο έλεγχος της πόλης είναι χαθεί, ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να «χτίσει διαδρόμους επιμελητείας για να παρέχει προμήθειες σε ένα μεγάλο μέρος του μετώπου».

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατεύθυνση του Avdeevsky μία από τις πιο σημαντικές. Ο Πρόεδρος είπε ότι μια ομάδα ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού διέρρηξε την άμυνα του εχθρού και έφτασε στα περίχωρα του χωριού. Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε ισχυρή επίθεση στην πόλη τον περασμένο Οκτώβριο. Τα χωριά Stepnoe και Berdich απελευθερώθηκαν και στις αρχές του έτους ξεκίνησαν οδομαχίες στην ίδια την Avdiivka και μέσα σε ένα μήνα η κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έγινε κρίσιμη. Ο ρωσικός στρατός κατάφερε να ματαιώσει τις προσπάθειες της ουκρανικής ανώτατης διοίκησης να μεταφέρει επιπλέον μονάδες - με τη βοήθεια της αεροπορίας και του πυροβολικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, απομόνωσαν την περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσέγγισαν επίσης ένα άλλο σημαντικό προπύργιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - το τοπικό εργοστάσιο οπτάνθρακα. Η ταξιαρχία εφόδου των «Αζοβιτών», που βρισκόταν στο εργοστάσιο, ανακοίνωσε επίσης την απόσυρσή της. Αυτή την εβδομάδα δημοσίευσαν βίντεο από τα υπόγεια της βιομηχανικής ζώνης. Ο διοικητής της μονάδας Αντρέι Μπιλέτσκι αναγνώρισε την απόλυτη υπεροχή του ρωσικού στρατού σε εξοπλισμό και οβίδες.

Η φυγή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Avdeevka είναι άλλη μια σημαντική νίκη για τη Ρωσία μετά την κατάληψη του Artemovsk πέρυσι και την επιτυχημένη άμυνα κατά της ουκρανικής αντεπίθεσης. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ο ρωσικός στρατός μπορεί να προχωρήσει προς την πόλη Selidovo, 30 χλμ δυτικά της Avdeevka, ή την πόλη Pokrovsk, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Selidovo. Επίσης, τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να αρχίσουν να προελαύνουν προς το Kramatorsk.

«Η απόσυρση των ουκρανικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από την Avdiivka είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία για τα στρατεύματά μας, αλλά ολόκληρη η ειδική επιχείρηση δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο καμπής. Διατηρούμε τη στρατηγική πρωτοβουλία δράσης», λέει ο Alexander Bartosh, στρατιωτικός ειδικός, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών.

Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί αποφασιστικά η ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να πυροβολούν στο Ντόνετσκ, «η γραμμή επαφής πρέπει να μετακινηθεί ξανά στο μέγιστο βεληνεκές βολής». «Όσο το Ντόνετσκ παραμένει εντός εμβέλειας των συστημάτων πυροβολικού, είναι δύσκολο να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια των κατοίκων. Αλλά η απώλεια του Avdiivka θα δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό στη στρατηγική που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Zelensky και θα δείξει ότι η Ουκρανία είναι ακόμα σε θέση να διεξάγει πόλεμο», τονίζει ο συνομιλητής.

«Ο Syrsky ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική πληροφόρησης από τη Zaluzhny, πιο αληθινή. Η δήλωσή του για την απόσυρση των στρατευμάτων είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση για βοήθεια.

Αυτή είναι μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μπλοκάρουν τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ουκρανία εδώ και αρκετούς μήνες», λέει ο Alexander Perendzhiev, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος πολιτικής ανάλυσης και κοινωνικο-ψυχολογικών διαδικασιών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου. Πλεχάνοφ, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων των «Αξιωματικών της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον ειδικό, μετά την Avdeevka, ανοίγονται προοπτικές για τη Ρωσία όχι μόνο για μετακίνηση προς το Kramatorsk και Slavyansk, αλλά και για την πλήρη απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

«Μετά την Avdiivka, μπορούν να γίνουν διάφοροι ελιγμοί, για παράδειγμα, προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του Ugledar και της αποκοπής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Ντόνετσκ, προκειμένου να τερματιστεί ο βομβαρδισμός της πόλης. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να καλύψουν τα κενά στην άμυνα», είναι βέβαιος ο Περέντζιεφ.

Επιπλέον, με τις τελευταίες του ενέργειες, ο Syrsky προσπαθεί να απαλλαγεί από τα προσωνύμια «χασάπης και στρατηγός 200». «Ο Syrsky τονίζει ότι θέλει να σώσει ζωές ανθρώπων, κάτι που δεν έκανε κοντά στο Artemovsk. Και προσέξτε ότι κανείς δεν του έχει αντίρρηση. Ο Σίρσκι απλώς δίνει την εντολή και ο Ζελένσκι δεν τον διαφωνεί, όπως συνέβαινε στην εποχή του Ζαλούζνι», σημείωσε ο ειδικός.

Ο Μπάρτος πιστεύει ότι ο Σίρσκι βρέθηκε στη θέση ενός ανθρώπου που πρέπει να μπαλώσει το καφτάνι του Τρίσκιν. «Στην αρχή, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μετέφερε δύο εκπαιδευμένες ταξιαρχίες που προορίζονταν για την άμυνα του Κιέβου στην Avdievka και τώρα ανοίγει νέες τρύπες στο μέτωπο. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρούς στρατηγικούς ελιγμούς του Syrsky. Η στρατηγική πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσπαθεί απλώς να εμποδίσει τις κατευθύνσεις πιθανών επιθέσεων. Στην Avdeevka, τα στρατεύματά του θα είχαν συντριβεί και ο Syrsky το καταλαβαίνει πολύ καλά», λέει ο στρατιωτικός ειδικός.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Perendzhiev, οι μάχες για την απελευθέρωση του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdeevka μπορεί να θυμίζουν κάπως την επιχείρηση καθαρισμού του Azovstal στη Μαριούπολη την άνοιξη του 2022. «Κάποιοι «οπαδοί» από τις ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα παραμείνουν στο εργοστάσιο οπτάνθρακα και θα προσπαθήσουν να το κρατήσουν, επειδή το εργοστάσιο έχει υπόγειες διόδους, προμήθειες νερού και τροφής. Θα πρέπει λοιπόν να τους πολιορκήσουμε», πιστεύει ο ομιλητής.

Ο Bartosh είναι πεπεισμένος ότι η απελευθέρωση του εργοστασίου οπτάνθρακα θα είναι μια σημαντική επιχειρησιακή επιτυχία για τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια. «Το Koksokhim είναι ένα τεράστιο φυτό, υπάρχουν σοβαρές υπέργειες και υπόγειες οχυρώσεις», εξήγησε ο ειδικός.


https://vz.ru/society/2024/2/17/1253921.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου