Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΙ Ο ΟΛΑΝΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ «ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ»

Ο Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα, όπως και η Άγγελα Μέρκελ, ότι οι ιρλανδικές τράπεζες αποτελούν «ειδική περίπτωση» και τάχθηκε υπέρ της αναδρομικότητας στην ανακεφαλαιοποίηση τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτός θα μπορεί να παρέμβει, κατά πάσα πιθανότητα το 2013.

«Η Ιρλανδία αποτελεί μια ειδική περίπτωση και θα πρέπει να εξετάζεται ως τέτοια. Αυτή θα είναι η θέση της Γαλλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.
«Η ιρλανδική ιδιαιτερότητα είναι ότι υπήρξε πριν από μερικούς μήνες, μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε με δημοσιονομική παρέμβαση στους πόρους του προϋπολογισμού (της χώρας) και ως εκ τούτου έχει επιδεινώσει το χρέος της Ιρλανδίας» υποχρεώνοντας την «να επιβάλει ένα αυστηρό σχέδιο λιτότητας», είπε.



«Η ιρλανδική ιδιαιτερότητα οφείλεται στο χρονοδιάγραμμα, καθώς είναι η πρώτη χώρα που χρειάστηκε μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», τόνισε ο επικεφαλής του κράτους.

Σύμφωνα με τον Ολάντ είναι ως εκ τούτου «φυσικό να υπάρχει μια εκτίμηση της κατάστασής της από την Ευρωομάδα».

Η αναδρομική ισχύς της μελλοντικής άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών τραπεζών, κυρίως των ισπανικών και των Ιρλανδικών, αποτελεί ακόμη αντικείμενο συνομιλιών για το οποίο δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Αυτή η άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από το 2013, μετά τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την εποπτεία των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

http://kartesios.com