Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Πάτσης: Γιατί δεν αγόρασε τα δάνεια της ΝΔ;



Ανδρέας Πάτσης: «Η Τράπεζα (Πειραιώς) μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, ..

Ανδρέας Πάτσης: «Η Τράπεζα (Πειραιώς) μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, αξίας 63 εκατ. Ευρω, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς». Για αυτού του είδους τις συναλλαγές και μάλιστα μέσω offshore εταιρειών ο Ανδρέας Πάτσης σε εκπομπή στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι «αφού είναι νόμιμες, τότε τι συζητάμε;» και ανέφερε ότι «δεν είμαι πάπας αλλά είμαι δικηγόρος»!

Να επισημάνουμε πως οι «επενδυτές» κόκκινων δανείων στην Ελλάδα μπορούν να αδράξουν ευκαιρίες απόκτησης ολόκληρης πλατφόρμας διαχείρισης δανείων των τραπεζών σε συνδυασμό με χαρτοφυλάκια τιτλοποιήμενων απαιτήσεων. Μερικά παραδείγματα:

– Το Νοέμβριο του 2017, η Eurobank πώλησε στην εταιρία INTRUM το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων με λογιστική αξία €1,5 δις, έναντι αντιτίμου €45 εκ. Δηλαδή 3% (!!!) του κεφαλαίου).
– Το 2018 η Eurobank ολοκλήρωσε συμφωνία πώλησης πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στην κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Το ύψος της απαίτησης ανέρχεται σε €2 δις. Το τίμημα ανήλθε στο 6% (!!!) του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

– H εταιρεία Intrum τον Δεκέμβριο του 2019 απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων προϊόντων λιανικής από την ειδική εταιρία εκκαθάρισης PQH. Το άνοιγμα της απαίτησης είναι €2,4 δις, και το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα€71 εκ.(!!!)…(Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αναδυόμενη αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων https://apothesis.eap.gr/bitstream/repo/45767/1/std127516-%ce%94%ce%95.pdf )



Θυμίζω ότι η προλείανσης του εδάφους, για να καταστούν τα παραπάνω εφικτά, νόμιμα και ηθικά έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του «μεταμνημονιακού» μνημονίου της…

Πάντως από αυτές τις διαδικασίες εξαιρούνται τα χρέη της κυβέρνησης της ΝΔ και των αρίστων στελεχών της που χρωστούν 392 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια ο Πάτσης δεν θα μπορούσε να δανειστεί για να τα αγοράσει γιατί ήδη υπάρχει η ευκολία πληρωμών και δόσεων του κυβερνητικού κόμματος σε βάθος δύο αιώνων!

Εν τούτοις δεν αμφισβητώ πως ο Πάτσης δεν είναι άνθρωπος της νηστείας και της προσευχής αλλά του περιδρομιάσματος του πανάκριβου συκωτιού χήνας, δηλαδή κυριολεκτικά, του ανθρώπου που προσπαθεί να αποκτήσει για το εαυτό του το maximum των πλεονεκτημάτων σε βάρος όλων των άλλων συνανθρώπων του. Μα προσωπικά μου έφερε αναγούλα η επίκληση Πάτση του νόμιμου άρα και ηθικού. Η εν λόγω έκφραση έχει φορτιστεί με μια περίεργη δυναμική τα τελευταία χρόνια, μα προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως δίκαιη, νομικά και ηθικά πρακτική είναι εκείνη που δεν αντιβαίνει το δημόσιο και κοινό συμφέρον. Από κει και πέρα ο καθένας «Πάτσης», ως φυσικό πρόσωπο, έχει την ελευθερία και το δικαίωμα να επιλέγει τις αρχές του.

Ως εκ τούτου ο Πάτσης, που σύμφωνα με δήλωση του δεν είναι παπάς αλλά δικηγόρος, ως τέτοιος, θεωρεί των εαυτό του εκ προοιμίου αυθεντικό εκφραστή των αξιών της νομιμότητας και της ορθής πρακτικής: Οι εταιρείες offshore, είναι νόμιμες; Ναι είναι, μα εδώ υπάρχει η προβληματική μιας και η ύπαρξη αυτού του νόμου δεν προσφέρει κοινωνική ωφελιµότητα καθώς είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους εταιρείες αποβλέπουν στην καταστρατήγηση των φορολογικών νόμων, σκοπός ανήθικος μα και παράνομος!

Άρα;

Άρα η «νομιμότητα», ως βασική λειτουργεία σε τούτο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, έχει μια λειτουργία: να κρύβει τον μεροληπτικά ταξικό της ρόλο ώστε η πραξικοπηματική αυθαιρεσία της κυρίαρχής τάξης να λογίζεται ως νομιμότητα. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως ο νόμος, εκτός του ότι είναι ένα εργαλείο ανελέητης καταπίεσης των ανθρώπων της εργασίας, και σε όσους τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εξουσία, έχει παραδοθεί στην υπηρεσία μιας εγκληματικής και μαφιόζικης «ελίτ-αρίστων», και δεν υπάρχει καμία διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεγαλοστελεχών κρατικών αρχών και εταιρειών, της αστικής κοινοβουλευτικής εξουσίας, της επενδυτικής Καμόρα, των τραπεζικών “CEO”, των κάθε λογής funds και μερίδας δημοσιογραφικών αποφύσεων, που όλοι μαζί έχουν ανάγκη την εξουσία για να επιβιώσουν…

Υπό το βάρος των διαπιστώσεων αυτών, ελπίζω να υπάρχει ακόμα ένα ενεργό κοινωνικό υποκείμενο που να έχει απαυδήσει από τους τόσους συμβιβασμούς και συγκαλύψεις που δεν αφορούν τη συγκεκριµένη µόνο περίπτωση, αλλά αφορούν τον βίο µας ως όλον, ώστε να θεωρήσει πως πρέπει να παρεκκλίνει από τις επιφάσεις νομιμότητας των Πάτσηδων και να δράσει!

https://www.imerodromos.gr/patshs-giati-den-agorase-ta-daneia-ths-nd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου