Στο κατώφλι ενός απρόβλεπτου Αυγούστου δύο μηνύματα φοβίζουν, κι εγκλωβίζουν, την κυβέρνηση: Το πρώτο είναι τα στοιχεία από την ταξιδιωτική αγορά που δείχνουν ολοκληρωτική καθίζηση του τουρισμού – μια καθίζηση που, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να αναστραφεί έστω και μερικώς ούτε μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το δεύτερο είναι η προειδοποίηση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού ότι «εάν δεν πάρουμε μέτρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» - θα έχουμε, δηλαδή, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο.
Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και η χθεσινή εκτίναξή τους στα 65 απειλεί να δικαιώσει την προειδοποίηση της κυρίας Λινού, αλλά και την ισχυρή ανησυχία πολλών ακόμη συναδέλφων της.
Και φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, καθώς τις – επιτακτικές πλέον – εισηγήσεις των ειδικών για λήψη άμεσων προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων αντιμάχονται οι φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας την ώρα που η ύφεση παίρνει ήδη σαρωτική μορφή.
Από την πλευρά των ειδικών, ωστόσο, που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχουν μπει στο τραπέζι προτάσεις για «επιθετικά» μέτρα ανάσχεσης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι – μέτρα τα οποία αφορούν κυρίως την ακόμη πιο εκτεταμένη, και υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και αυστηρούς όρους και περιορισμούς στην λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης.
Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr, από χθες βρίσκεται στο τραπέζι και εισήγηση για περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, και συγκεκριμένα προτείνεται η λειτουργία των εστιατορίων μόνον έως τις 9 το βράδυ και των μπαρ έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται να μπει πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται στους χώρους εστίασης, να επανέλθει το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στα beach bar καθώς και να επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ μόνον με τραπεζοκαθίσματα και χωρίς όρθιους πελάτες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εισηγήσεις αυτές τέθηκαν και στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαπιστώνεται ωστόσο διστακτικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω του ήδη μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης και των αντιδράσεων που υπάρχουν από τους επαγγελματίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην επόμενη εβδομάδα, αφού αξιολογηθεί εκ νεου μέχρι τότε η εξάπλωση του ιού και η διασπορά του στην κοινότητα.
Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, επισημαίνοντας κυρίως την χαλαρότητα που παρατηρείται μεταξύ των νεώτερων ηλικακά ομάδων και φοβούνται πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο.
«Μετά από 10 ημέρες μπορεί να είναι αργά. Η τουριστική σεζόν είναι χαμένη για χαμένη, ας σώσουμε τουλάχιστον την δημόσια υγεία», είναι η χαρακτηριστική δήλωση στο tvxs.gr επιδημιολόγου που παρακολουθεί στενά τα στατιστικά στοιχεία.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ουσιαστικά ο Ιούλιος έκλεισε με τα συνολικά μηνιαία κρούσματα να κινούνται στα επίπεδα του Απριλίου και με ανοδική τάση. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο είχαν καταγραφεί στην χώρα 1.307 κρούσματα, τον Απρίλιο 1.277, τον Μάιο 334, τον Ιούνιο 500 και τον Ιούλιο 1.019. Το άνοιγμα του τουρισμού εξηγεί εν μέρει, κατά τους επιστήμονες, την αύξηση της διασποράς του ιού, με δεδομένα ωστόσο πως τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα είναι ελεγχόμενα, μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί αυτή την στιγμή η διασπορά του ιού στην κοινότητα κυρίως στα αστικά κέντρα.
Με αυτό το δεδομένο, στις προτάσεις που συζητήθηκαν χθες είναι και η επέκταση της χρήσης μάσκας σε ολους τους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, πιθανώς και σε όλους τους δημόσιους χώρους όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση αποστάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου