Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Τραπεζική ασυδοσία


«Με το έτσι θέλω βγάζουν λεφτά οι τράπεζες. Εγώ πιστεύω πως θα ξεσηκωθεί ο κόσμος με το που θα ανακοινωθεί ότι, οι τράπεζες θα επιβάλουν μηνιαίο τέλος 0,50 € στους λογαριασμούς καταθέσεων! Δηλαδή πραγματικά, δεν είναι παράνομο αυτό; Από παντού να σου παίρνουν χρήματα;»

Επειδή πρόκειται πιθανότατα για σκόπιμη διαρροή και όχι για είδηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουν οι τράπεζες εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις προτού το επιβάλουν, οφείλει να είναι κανείς προσεκτικός – επίσης σε αυτό που λέγεται, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες δεν θα αντιδράσουν, λόγω του ότι έχουν εκπαιδευθεί στα χρόνια των μνημονίων να μην αντιδρούν, οτιδήποτε και αν τους κάνουν». Δεν είναι πάντως δυνατόν οι τράπεζες που

(α) διασώθηκαν με 51 δις € που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος μας, όπως έχουμε τεκμηριώσει με επίσημη επιστολή του ΟΔΔΗΧ, που

(β) επιδοτήθηκαν με αναβαλλόμενο φόρο ύψους 19,6 δις €, όπως επίσης έχουμε τεκμηριώσει, που

(γ) από το 2009 έως το 2019 στηρίχθηκαν με εγγυήσεις του δημοσίου συνολικού ύψους 276 δις €, που

(δ) το 2020/21 στηρίχθηκαν ξανά με κρατικές εγγυήσεις 18,7 δις € στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής, που

(ε) το 2022 είχαν καθαρά κέρδη (αισχροκέρδεια) της τάξης των 3,2 δις € και που

(στ) το 2023 τα καθαρά κέρδη τους θα υπερβούν τα 4 δις €,

ενώ πλειστηριάζουν τα σπίτια των Πολιτών και χρεώνουν τις μακράν υψηλότερες προμήθειες στην ΕΕ, έχοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, να θέλουν επί πλέον να επιβάλουν νέο χαράτσι στους καταθέτες – κλιμακώνοντας την τραπεζική ληστεία των Ελλήνων.

Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή ληστεύουν τις καταθέσεις μέσω του πληθωρισμού – αφού οι καταθέσεις είναι δάνεια προς τις τράπεζες που όταν αποσύρονται, κοστίζουν πολύ λιγότερο σε όρους αγοραστικής αξίας των χρημάτων. Ακόμη χειρότερα, όταν στηρίζονται επί πλέον από το κράτος με νόμους που περιορίζουν τις συναλλαγές με μετρητά, με τα υποχρεωτικά POS κοκ. – από τα οποία κερδίζουν ξανά οι τράπεζες, με τις προμήθειες τους.

Η τραπεζική ασυδοσία, η οποία ασφαλώς οφείλεται στο ότι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους χρωστούν πάνω από 800 εκ. € που συνεχώς αυξάνονται, επειδή δεν πληρώνουν, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να ανέχονται οι Έλληνες αυτήν την κλοπή – αν μη τι άλλο, είναι ντροπή μας!

https://podemos.gr/?p=42364

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου