Του Γιώργου Καρελιά
Η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται να “ξεψαχνίσει” τους υπουργούς για τo έγκλημα στα Τέμπη. Αλλά να τους προστατεύσει.
Ο ένας υπουργός άφηνε τα τρένα να κυκλοφορούν στα τυφλά, αφού δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης. Και διαβεβαίωνε με στόμφο τη Βουλή: «Διασφαλίζουμε την ασφάλεια»! Αυτός ο υπουργός χαρακτήριζε «κινδυνολογία» τις προειδοποιήσεις ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα. Μέχρι που ήρθε εκείνη η σκληρή ημέρα του περσινού Φλεβάρη και η τραγωδία στα Τέμπη.
Ο άλλος υπουργός καταγγέλλεται ότι έδωσε εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του δυστυχήματος κι έτσι μπορεί να εξαφανίστηκαν κρίσιμα για την έρευνα στοιχεία. Ο υπουργός το αρνείται και λέει περίπου ότι το μπάζωμα έγινε μόνο του, χωρίς εντολή. Όμως, ο Περιφερειάρχης, που κατηγορείται για το μπάζωμα (αυτός δεν έχει ασυλία, όπως οι υπουργοί) λέει ότι αυτός έβαλε τα μηχανήματα, η εντολή ήταν από αλλού. Από πού; Άγνωστο. Ο Μαρινάκης, ο πορτ παρόλ του Μητσοτάκη, λέει ότι το μπάζωμα έγινε κατ’ απαίτηση της Πυροσβεστικής, αλλά ο τοπικός αρχιπυροσβέστης εξανίσταται.
Τι κάνει η Επιτροπή της Βουλής που θέλει να βγάλει κάποια άκρη για τις πολιτικές ευθύνες και δεν έχει επικεφαλής της έναν βουλευτή σαν τον Μαρκόπουλο, που επιδίδεται σε ασκήσεις τσαμπουκά;
Καλεί τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους ξετινάζει, δεν τους προστατεύει.
Ρωτάει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρμόδιο υπουργό Μεταφορών τότε: «Γιατί δίνατε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των τρένων χωρίς να έχετε τηλεδιοίκηση; Γιατί αγνοήσατε τις προειδοποιήσεις;». Και τον φέρνει σε αντιπαράσταση με όσους τον προειδοποίησαν, αλλά τους αγνόησε.
Ρωτάει τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα. Και τον εξετάζει κατ’ αντιπαράσταση με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, ο οποίος αρνείται την ευθύνη και παραπέμπει εμμέσως στον υφυπουργό.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και θα βρεθεί η αλήθεια. Μόνο που, πέρα από τους ανακριτές και εισαγγελείς, η Βουλή έχει δικαιοδοσία για τους υπουργούς. Αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται να «ξεψαχνίσει» τους υπουργούς, αλλά να τους προστατεύσει.
Και πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όταν βλέπει ότι δεν γίνονται τα αυτονόητα;
Αυτονόητο θα ήταν ο υπουργός Καραμανλής να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Αντ’ αυτού ήταν ξανά υποψήφιος, διότι ο πρωθυπουργός τού το επέτρεψε. Λάθος – συνειδητό βεβαίως… – στο όνομα της πλειοψηφίας και δείχνει περιφρόνηση προς το δημόσιο αίσθημα.
Αυτονόητο, επίσης, θα ήταν ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαριστεί αν έδωσε ή όχι εντολή για μπάζωμα. Αντ’ αυτού πλασάρεται η πρωτοφανής θεωρία ότι ουδείς έδωσε εντολή.
Έτσι, για το μεν δυστύχημα η ευθύνη θα φορτωθεί ολόκληρη στον μηχανοδηγό, για δε το μπάζωμα στον τοπικό αρχιπυροσβέστη. Η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ήδη ό,τι θέλει. Αυθαιρετεί και κουκουλώνει.
Το λέει καλά η λατινική ρήση: «Corruptio optimi pessima» (Η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη)…
ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου