Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ


Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε για επικοινωνιακούς λόγους να υποβαθμίσει όσο περισσότερο μπορούσε τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Ομως τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περί τα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας έναντι μόλις 282.000 μία εβδομάδα πριν. Ηταν υπερδιπλάσιοι του 1-1,5 εκατομμυρίου ανέργων που πρόβλεπε τις τελευταίες ημέρες η πλειονότητα των αναλυτών. Ο αριθμός τους αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ την ιστορία των ΗΠΑ. Είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 665.000 ανέργους που αιτήθηκαν επίδομα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2009, όσο και από τους 695.000 τον Οκτώβριο του 1982, αριθμός που ήταν και το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών.

Αποτελεί την πρώτη επίσημη ματιά της οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίζονται (και) οι ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις σταματούν τη λειτουργία τους και οι Πολιτείες τους, η μια μετά την άλλη, μπαίνουν λόγω της πανδημίας σε καραντίνα.

Ομως η πραγματική εικόνα της ανεργίας και της αγοράς εργασίας ενδεχομένως να είναι πολύ πιο χειρότερη από αυτήν που δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου


Ο μη κερδοσκοπικός όμιλος Equitable Growth επισημαίνει σχετικά ότι:

α. Δεν υποβάλλουν αίτηση ούτε δικαιούνται επίδομα ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι που απολύονται. Ανάλυση του 2018 διαπιστώνει ενδεικτικά ότι μόλις ένα 26% των εργαζόμενων που χάνουν τη δουλειά τους αιτούνται τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

β. τα αρμόδια γραφεία που καταγράφουν τους ανέργους στις αμερικανικές Πολιτείες πλημμύρισαν τις τελευταίες ημέρες από τις αιτήσεις τους. Συγκεκριμένα, η άνοδος υποβολή των αιτήσεων που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με την εβδομάδα 7-14 Μαρτίου (κατά την οποία είχε ήδη σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες ανόδους) είναι της τάξης του 1.100%! Κάτι που σημαίνει ότι κάποιες από τις αιτήσεις μπορεί να μην έχουν ακόμη εξεταστεί από τα αρμόδια γραφεία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πραγματικός αριθμός ανέργων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία με τις αιτήσεις επιδόματος. Αρκετοί φοβούνται ότι το εφιαλτικό σενάριο μόλις τώρα άρχισε να ξεδιπλώνεται και προειδοποιούν ότι τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να είναι πολύ χειρότερα. Κάποιοι οικονομολόγοι υπολογίζουν -συντηρητικά- ότι αν οι συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας αυτόν τον μήνα αγγίξουν τα 5 εκατομμύρια, τότε το ποσοστό της ανεργίας θα έχει διπλασιαστεί (από το ιστορικό ρεκόρ των τελευταίων 50 ετών -3,5%- που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο) σε 7%, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για 10%. H Morgan Stanley εκτιμά από την πλευρά της ότι η ανεργία στο β΄τρίμηνο του 2020 θα είναι ακόμη υψηλότερη -κατά μέσον όρο στο 12,8%- ενώ ο πρόεδρός της FED του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, αναμένει εκτόξευσή της σε αυτό το διάστημα στο 30%.
Ακρως απόρρητο…

Από την πλευρά της κυβέρνηση Τραμπ έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει επικοινωνιακά το αίμα που ρέει στην αγορά εργασίας και εστιάζει στο πώς θα «πουλήσει» επικοινωνιακά το πακέτο οικονομικής τόνωσης των 2 τρισ. δολαρίων ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου. Επικαλούμενη έτσι την επικείμενη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου η Ουάσιγκτον μπλόκαρε τις προηγούμενες ημέρες την καθημερινή δημοσιοποίηση στοιχείων για την ανεργία από τις Πολιτείες επιβάλλοντας τους εμπάργκο. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε άσχετα τα νούμερα για την ανεργία, καθώς είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, και κάλεσε όλους να εστιάσουν στο πακέτο των 2 τρισ. και την προστασία που προσφέρει ο πρόεδρος στους άνεργους.

Ωστόσο, το χρήμα δεν θα εμποδίσει τη μεγάλη άνοδο της ανεργίας ούτε θα επαναφέρει όλες τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στη διάρκεια της ύφεσης που, όπως είπε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, οι ΗΠΑ έχουν πιθανότατα ήδη εισέλθει. Ο Τραμπ από την πλευρά του είναι αλλού… Η οικονομία θα ξαναξεκινήσει από το Πάσχα, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, δηλώνει, παρότι οι νεκροί στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό ξεπέρασαν χθες τους 1.000. Τα χρηματιστήρια -που συνήθως αγαλλιάζουν όταν ακούν για απολύσεις- έδειξαν χθες ότι τον πιστεύουν, επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο για 3η συνεχόμενη ημέρα. Στη Wall Street o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 6,24%, στο Λονδίνο o FTSE 100 στο +2,24%, η Φρανκφούρτη στο +1,28%, το Παρίσι στο +2,51% και η Αθήνα στο +3,78%.

Πηγή: Μπάμπης Μιχάλης, Εφημερίδα των Συντακτών, 27/3/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου