Έντεκα μήνες μετά τη σκανδαλώδη απόπειρα αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, το ζήτημα έρχεται για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια μετά την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να κάνει δεκτό το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.
Υπενθυμίζεται ο επιχειρηματίας έχει δυο καταδικαστικές αποφάσεις: η μια προβλέπει φυλάκιση 21 ετών κι έχει να κάνει με το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, το οποίο «στοίχισε» στο Ελληνικό Δημόσιο 256 εκ ευρώ. Η δεύτερη προβλέπει φυλάκιση 13 ετών για την ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου του αντίδικου του στο σκάνδαλο της Energa, Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Γιώργου Αντωνόπουλου, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη τον Νοέμβριο του 2014. Για αυτή την καταδικαστική απόφαση πάντως του έχει χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.
Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση για τη διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος προκειμένου να πετύχει παρανόμως την αποφυλάκισή του τον Αύγουστο του 2018, όταν έλαβε πλαστό πιστοποιητικό αναπηρίας άνω του 67%. Για την υπόθεση αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έντεκα αδικήματα κατά 17 προσώπων.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και κατά πόσο όλα τα παραπάνω συνυπολογίστηκαν από τους αρμόδιους δικαστές, οι οποίοι μάλιστα γνωμοδότησαν κόντρα στην αρνητική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα.
Εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως η υπόθεση έχει γίνει για μια ακόμη φορά αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, με τη ΝΔ να επιρρίπτει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο σκέλος της μείωσης των προβλεπόμενων ποινών. Ενδεικτική δε της προσπάθειας του κυβερνώντος -πλέον- κομματος να εμφανιστεί δικαιωμένο είναι η σχετική διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε η «γαλάζια» Ομάδα Αλήθειας στο διαδίκτυο προκειμένου να προωθήσει τον εν λόγω ισχυρισμό.
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ τονίζοντας ότι «ο εξορθολογισμός του Ποινικού Κώδικα για τους καταχραστές του Δημοσίου, μετά και την "υπόθεση της καθαρίστριας" δεν έφερε καμία ουσιώδη αλλαγή στο θεσμό της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Φλώρου: Μια αποφυλάκιση με βαριές σκιές
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν πάντως την ώρα που εκκρεμούν ακόμη σοβαρά ερωτηματικά για τις σχέσεις του σημερινού διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κι ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον Άρη Φλώρο. Πιο συγκεκριμένα, το νυν στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ο δικηγόρος που είχε επιμεληθεί τη σύσταση offshore εταιρειών για λογαριασμό της οικογένειας Φλώρου, όπως ο ίδιος είχε καταθέσει στον ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση Energa. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ (και νυν υπουργός), ο Μάκης Βορίδης, είχε υπάρξει συνήγορος του 40χρονου καταδικασθέντα επιχειρηματία.
Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απόφαση έρχεται να «ρίξει νερό στο μύλο» τόσο της ΝΔ όσο και των φιλικών της Μέσων, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν κάνει σημαία τους την κριτική για τους ποινικούς κώδικες, ισχυριζόμενοι πως «θα ανοιξει την πόρτα της φυλακής για βαρυποινίτες, βιαστές, επικίνδυνους δολοφόνους κα».
Πώς επέδρασε όμως στην πραγματικότητα τελικά η αλλαγή του Ποινικού Κώδια στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Το επιχείρημα της μείωσης των ποινών και η πραγματικότητα
Η αλήθεια είναι πως οι συνήγοροι του Άρη Φλώρου, Βασ. Χειρδάρης και Ηλ. Αναγνωστόπουλος, συμπεριέλαβαν στα επιχειρήματά τους το γεγονός ότι σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα. . Με δεδομένο ότι στον Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δυο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό θα είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα επισημάνθηκε πώς ο 40χρονος επειχιερηματίας ήδη έχει εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περί τα 6 χρόνια. Υποστήριξαν δε ότι επιστρέψει σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER.
Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και θέματα ασφάλειάς του στις φυλακές (ελέω «μαφίας των φυλακών») για να στηρίξει το αίτημα του.
Από την άλλη, τα εν λόγω επιχειρήματα δεν φαίνεται πως αποτελούν τυπικούς λόγους που θα οδηγούσαν εκ των πραγμάτων στην αποφυλάκισή του Αριστείδη Φλώρου. Πιο συγκεκριμένα οι συνήγοροι του έκαναν χρήση της δικονομικής δυνατότητας που δίνεται από το άρθρο 497 παρ. 7 ΚΠΔ με αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του επιβλήθηκε Πρωτόδικα, λόγω άσκησης έφεσης. Πρόκειται δε για μια ρύθμιση που ουσιαστικά δεν πειράχτηκε κατά αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του μάλιστα η αίτηση αναστολής απορρίπτεται στις εξής περιπτώσεις: «όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».
Βερβεσός: Δε συνδέεται η αποφυλάκιση Φλωρου με τους νέους ποινικούς κώδικες
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 ότι δε συνδέει την αποφυλάκιση Φλώρου με τους νέους ποινικούς κώδικες.
«Έτσι αποφάσισαν οι δικαστές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στην αναστολή των ποινικών κωδίκων, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε οπισθοδρόμηση και πισωγύρισμα.
«Το ότι κάποιοι κάνουν χρήση κάποιων ευεργετικών διατάξεων δε σημαίνει ότι δεν έπρεπε να αλλάξουν οι κώδικες ποτέ» σημείωσε.
«Όλα στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών»
Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο TVXS έμπειροι νομικοί, πρόκειται για μια αρκετά «ελαστική διαδικασία», καθώς η τελική έκβασή της εναπόκειται αποκλειστικά στην κρίση των δικαστών.
«Όλα είναι στην διακριτική ευχέρεια τους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Υπό αυτή την έννοια όλα τα επιχειρήματα μπορούν να συνεκτιμηθούν, χωρίς αποτελούν απαραιτήτως τυπικούς λόγους. Μπορεί στην ουσία κάποιοι να έλαβαν υπόψη τους την μείωση των ποινών. Από την άλλη, ενδεχομένως θα μπορούσαν να βάλουν το σκεπτικό τους την άλλη καταδικαστική απόφαση, για την οποία ο κατηγορούμενος έχει λάβει αναστολή εκτέλεσης μέχρι και την έφεση, ή την εκκρεμούσα υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά. Δεν το έκαναν όμως λειτουργώντας με αρκετά ευνοϊκή διάθεση έναντι του κατηγορούμενοι. Έχουμε να κάνουμε με μια κρίση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που θα μπορουσε να είναι διαφορετική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου