Με αιχμές προς την ευρωπαϊκή στάση αλλά και με σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ συνόδευσε η Ντόρα Μπακογιάννη την τοποθέτησή της για τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Όπως τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, τα αποτελέσματα μια ενδεχόμενης διάλυσης της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ήταν τα χειρότερα δυνατά. «Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ιστορία αυτή (σημ: τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ)», σημείωσε στέλνωντας μήνυμα έμμεσα και στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που έχουν περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή των κρίσιμων εξελίξεων. Είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ παρέκαμψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταξίδεψε για τη Ρώμη ώστε να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπέρβαση του γαλλικού «βέτο».
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ακόμη λόγο για λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, μια αναφορά που παραπέμπει σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά. Αν και θέλοντας να υπερασπιστεί και την προεκλογική στάση του κόμματος, είπε πως η συμφωνία έχει δομικές αδυναμίες, ωστόσο συνεχίζοντας τα μηνύματα προς το εσωτερικό της ΝΔ και τους «μακεδονομάχους» του χώρου, υπογράμμισε πως αν η συμφωνία ακυρωθεί «θα καταλήξουμε να έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας». «Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα (σημ: να προχωρήσει δηλαδή η ενταξιακή διαδικασία), θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».
«Θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση», τόνισε απευθυνόμενη προς το προεδρείο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
«Καθησυχαστικός» για τις προθέσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τον κίνδυνο να «παγώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «μπλόκο» της Γαλλίας στην ενταξιακή πορεία της χώρας, μια κίνηση που έχει τις ρίζες της σε μια παρασκηνιακή Γαλλογερμανική σύγκρουση και χαρακτήριστηκε από την πλειονότητα των Ευρωπαίων ως «ιστορικό λάθος». Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής με τον Ζόραν Ζάεφ αλλά και τους ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για μια λύση.
«Στηρίζουμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή της Βουλής και συνέχισε: «Για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. ´Ηδη η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας, όμως ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά την ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση».
Κατρούγκαλος: Σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας, κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νίκου Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «καλωσορίζουμε» την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «η πλήρης και συνεπής τήρηση της Συμφωνίας είναι σε αντίθεση με τη διγλωσσία πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών». «Χαιρετίζουμε και τη δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, και πρώην ΥΠΕΞ, κας Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία καλεί τον κ. Δένδια να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη της Συμφωνίας, παραδέχεται ότι ο λαϊκισμός ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους και καταδικάζει τις φωνές που μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας», πρόσθεσε.
«Ο κ. Μητσοτάκης που επένδυσε στον εθνολαϊκισμό και την υποκρισία, αντιτασσόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέχεται σήμερα όσους μιλούν για κατάργηση της Συμφωνίας και έχει αναγάγει την λογική της αδράνειας σε εξωτερική πολιτική της χώρας, οφείλει να εξηγήσει τις θέσεις της Κυβέρνησης του. Πάντως, παρόλο που έχουμε χάσει το μέτρημα με τις κυβιστήσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αναμφίβολα σημαντική η αναγνώριση της πραγματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος. Tags: κυβέρνηση ΝΔ, μακεδονικό, ΝΔ, Νίκος Δένδιας, Ντόρα Μπακογιάννη, Συμφωνία Πρεσπών, συμφωνία των Πρεσπών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου