Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι θα επιστρέψει στον «εργοδότη της», ανέφερε επικριτικά ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου.
Ηπρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, εντάχθηκε στο δυναμικό του Ινστιτούτου McCain στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας αναφέρθηκε στον διορισμό, υποστηρίζοντας ότι η πρώην πρόεδρος θα επιστρέψει στην «οντότητα που αποτελούσε τον εργοδότη της».
Η Ζουραμπισβίλι, η οποία γεννήθηκε στη Γαλλία και διατήρησε μια φιλοδυτική στάση κατά τη διάρκεια της θητείας της, επιλέχθηκε για το 2025 Kissinger Fellowship, που πήρε το όνομά του από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ, ανακοίνωσε το ινστιτούτο που έλαβε το όνομά του από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν τη Δευτέρα.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου, Σάλβα Παπουασβίλι, έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της πορείας της Ζουραμπισβίλι με εκείνη του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.
«Πριν από σχεδόν 12 χρόνια, μια παρόμοια πρόσκληση απευθύνθηκε στον Σαακασβίλι, στο Πανεπιστήμιο Tufts», έγραψε στο X την Τρίτη. «Παρόλο που ορκίστηκε πίστη μόνο στη Γεωργία, ο Σαακασβίλι έγινε αργότερα Ουκρανός πολίτης και η Ζουραμπισβίλι, επίσης, είναι πιθανό να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Γαλλία».
Τον Δεκέμβριο, οι Γεωργιανοί βουλευτές εξέλεξαν ως πρόεδρο τον πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι Μιχαήλ Καβελασβίλι από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαζί με το Γεωργιανό Όνειρο αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ωστόσο, η Ζουραμπισβίλι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Kavelashvili ως διάδοχό της, ισχυριζόμενη ότι οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου που κέρδισε το Γεωργιανό Όνειρο δεν ήταν έγκυρες.
Το Ινστιτούτο McCain σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της μεταξύ 2018 και 2024 η Ζουραμπισβίλι «υπερασπίστηκε σθεναρά την πορεία της Γεωργίας προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υποστήριξε τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, βάζοντας περίφημα βέτο στον στα πρότυπα του Κρεμλίνου “νόμο ξένων πρακτόρων” της κυβέρνησης του Γεωργιανού Ονείρου και στάθηκε ενάντια στην αυταρχική στροφή του κόμματος».
Στο νέο της ρόλο, η πρώην πρόεδρος της Γεωργίας «θα χρησιμοποιήσει την τεράστια εμπειρία της στη διπλωματία την ηγεσία και τη χάραξη πολιτικής για να πιέσει για νέες εκλογές και μια δημοκρατική πορεία προς τα εμπρός στη χώρα της», ανέφερε το ινστιτούτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου