Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ανεξάντλητες επιτυχίες της κυβέρνησης: H αγοραστική μας δύναμη, στον πυθμένα των «27» της ΕΕ…


Δεν ήταν κατ’ ανάγκη τέρατα οξυδέρκειας, ούτε διάβαζαν «σφραγισμένα γράμματα» όσοι το επεσήμαιναν, εδώ και αρκετό καιρό: Αν σταθμίσουμε τους μισθούς στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το κόστος ζωής, προσδιορίζοντας έτσι την αγοραστική δύναμή μας (ή μάλλον την αδυναμία μας), τότε δεν κατατασσόμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ των «27», όπου μας τοποθετεί ο δείκτης των ονομαστικών αποδοχών. Στρογγυλοκαθόμαστε στην τελευταία, την 27η θέση. Το επιβεβαιώνει τώρα (και) αυτό η Eurostat.

Τι ακριβώς μας λέει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ; Ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα, υπολογισμένος σε Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Standards, PPS), είναι στον πυθμένα των 27 κοινωνιών (με 20.525 PPS). Και μάλιστα όχι με διαφορά στήθους από την 26η χώρα, τη Σλοβακία (23.647 PPS). Στην 26η θέση κατοικοεδρεύει η Βουλγαρία (24.193 PPS) , που για χρόνια χώρα – αναφοράς. Υπό την έννοια ότι «έπρεπε» να μπούμε στα μνημόνια για να μην βιώσουμε τη φτώχεια που μάστιζε τη δική της κοινωνία.

Αλλά η Βουλγαρία ήταν και το σημείο αναφοράς, όταν η ελληνική πολιτική ηγεσία εκλιπαρούσε τους δανειστές για λίγη κατανόηση. «Eπιστρέφοντας» για λίγο στο 2012, θυμίζουμε την (καταγεγραμμένη και στον Τύπο) στιχομυθία ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Μέρκελ: «Πρέπει να μειώσεις το εργατικό κόστος για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

Σαμαράς: «Η πτώση του εργατικού κόστους είναι σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Σε κάποιους τομείς έχουμε γίνει Βουλγαρία…».

Να όμως που δώδεκα χρόνια αργότερα, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Eurostat, η αξία του μέσου μισθού σταθερής απασχόλησης στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 17,9% της αντίστοιχης στη Βουλγαρία, κατά 84,5% του μέσου όρου στην ΕΕ, αλλά και κατά 32% της αντίστοιχης στην Πορτογαλία. Σχεδόν 1/3 κάτω από τη χώρα (Πορτογαλία), με την οποία σε περασμένες δεκαετίες συγκρινόμασταν – υπό την έννοια ότι βρισκόμασταν κοντά- ως προς δείκτες μισθών, εισοδηματικής ανισότητας, κλπ.

Τέτοιες ανεξάντλητες επιτυχίες βιώνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου