Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ισραηλινά τελεσίγραφα για επίθεση και μακελειό στη Ράφα


Εκτοπισμός και γενοκτονία των Παλαιστινίων

Με κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζει γενικευμένη χερσαία επίθεση του κατοχικού στρατού εναντίον της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι. Με συμμάχους του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να «ξεπλένουν» το νέο μακελειό, καλώντας υποκριτικά σε «αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα σχέδια» απομάκρυνσης των αμάχων, που δεν έχουν πουθενά να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ετοιμάζει την επόμενη φάση του μακελειού. Ήδη, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μεθοδικά τον αεροπορικό βομβαρδισμό προαστίων της Ράφα.

Συνεχίζοντας τα εγκλήματά του, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εισέβαλε στο Νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου εκτός από τους τραυματίες, τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και παντός είδους. Το βόρειο τμήμα είναι αποκλεισμένο εδώ και μήνες και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. Στον νότο έχουν στριμωχτεί σε μια στενή λωρίδα γης, κυρίως στη Ράφα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι, δηλαδή πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους όλης της Λωρίδας της Γάζας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Γάζα θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας.
Από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή. Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ακόμα και με «αναστολή» της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1978, σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προσφύγων προς την Αίγυπτο.

Στο φόντο των δραματικών εξελίξεων, ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι η οργάνωση θα ξεμείνει από χρήματα για το έργο της στη Γάζα μέσα στις επόμενες βδομάδες εκτός και εάν οι χώρες – δωρητές ανακαλέσουν την απόφασή τους για παύση της χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ότι η απόφαση 15 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία κ.ά. να παγώσουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. δολαρίων θα έχει άμεση επίπτωση «στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια των ΗΠΑ με συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή για το Παλαιστινιακό, με άξονα το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο προτεκτοράτο, με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει και δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» με τον τίτλο: «U.S., Arab nations plan for postwar Gaza, timeline for Palestinian state» (Οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες σχεδιάζουν για τη μεταπολεμική Γάζα, χρονοδιάγραμμα για ένα παλαιστινιακό κράτος). Το δημοσίευμα ανέφερε πως Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι ετοιμάζουν ένα «λεπτομερές σχέδιο» για μία «συνολική ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», που θα συμπεριλαμβάνει ένα «σταθερό χρονοδιάγραμμα για παλαιστινιακό κράτος». Το σχέδιο δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες «λίγες βδομάδες», πιθανώς κοντά στην έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου, αν και αυτό φαίνεται πως θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταστεί νωρίτερα εφικτή η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση με δημόσιες τοποθετήσεις και «διαρροές» έχει καταστήσει σαφές ότι όταν μιλάει για ένα μελλοντικό «παλαιστινιακό κράτος», περιγράφει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» προτεκτοράτο με περιορισμένες εξουσίες, ενώ αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή όλων των προσφύγων.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται κάθε κουβέντα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και ανέφερε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω «απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις». Στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, το Ισραήλ απορρίπτει ακόμα και σχέδια που παζαρεύουν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, με άξονα το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο παλαιστινιακό προτεκτοράτο, με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το σκηνικό έγινε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, στο Κάιρο από όπου απηύθυναν κοινή έκκληση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, για άμεση εκεχειρία στη Γάζα. Ο Ερντογάν, επανέφερε την πρότασή του να αναλάβει η Τουρκία ρόλο «εγγυήτριας» δύναμης στο Παλαιστινιακό.

Ρωσία και Κίνα εκφράσανε εκ νέου τις αντιδράσεις τους στο μακελειό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με την πρώτη να επιδιώκει ρόλο με τη διοργάνωση ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης στη Μόσχα στις 29 Φλεβάρη και τη δεύτερη να ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατόν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα για να αποτραπεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».



e-prologos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου