Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Οι αγρότες στην Αθήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη γωνία, του Νίκου Γουρλά


Στην τέταρτη βδομάδα μπαίνει ο αγώνας των αγροτών, που στην πραγματικότητα είναι αγώνας για το αν θα υπάρχουν ή όχι. Η αύξηση του κόστους παραγωγής από την μια και από την άλλη οι πολύ χαμηλές τιμές που επιβάλουν οι μεσάζοντες, οι περικοπές των επιδοτήσεων οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον Ντάνιελ και άλλες έχουν δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης συρρίκνωσης του εισοδήματος τους.

Απέναντι τους βρίσκεται μια ανάλγητη κυβέρνηση που προσπάθησε για ακόμα μια φορά να χειριστεί το θέμα επικοινωνιακά. Αλλά, αυτή την φορά δεν της βγήκε. Δίνοντας κάποια ελάχιστα ψίχουλα επικαλέστηκε τις αντοχές της οικονομίας απορρίπτοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που ζητούσαν οι αγρότες για την στοιχειώδη επιβίωση τους.

Η απάντηση στην πανελλαδική σύσκεψή στην Λάρισα (παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης που έγιναν από την κυβέρνηση) από την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ήταν η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, με την διατήρηση των μπλόκων και απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη.

Αν κανείς δει προσεκτικά τις διεκδικήσεις των αγροτών θα διαπιστώσει ότι πράγματι οι αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος του. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δεν επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση και τον κοινωνικό αυτοματισμό αν και καλυμμένα και ύπουλα τον χρησιμοποίει και μάλιστα δια στόματος Μητσοτάκη δηλώνοντας «κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διεκδικούν όπως οι αγρότες τα δίκια του κλείνοντας τους δρόμους», ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων κλπ.

Όμως γιατί είναι εξοργισμένοι οι αγρότες από τις απαντήσεις της κυβέρνησης που φέρνει απέναντι της ακόμα αγρότες που την ψηφίζουν;

Απέναντι στα αιτήματα των αγροτών για να μην πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα να υπάρχει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (που είναι το ελάχιστο για να σταματήσουν να φορτώνονται χρέη στις εταιρίες και να τους κυνηγάνε οι εισπρακτικές εταιρίες) η κυβέρνηση τους δίνει λίγο κάτω από 10 λεπτά η οποία, μάλιστα, δεν είναι ενιαία για όλους. Ενώ για τα επόμενα 8 χρόνια οι αγρότες δεν θα ξέρουν ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώνουν, αφού αυτή θα εξακολουθεί να παίζεται στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στο αγροτικό πετρέλαιο που η τιμή του αυξήθηκε πάνω από 150% τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημα για θεσμοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το βασικό αίτημα είναι η ελάχιστη επιστροφή φόρου η οποία, όπως χαρακτηριστικά απαντούν οι αγρότες, αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ στα αγροτικά μηχανήματα και, μάλιστα, μόνο για την καλλιεργητική χρονιά που διανύουμε. Το ποσό είναι περίπου το μισό από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν μάλιστα ήταν πολύ χαμηλότερη η μέση τιμή του ντίζελ.

Είναι κάθετη η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άλλα αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως η επιδότηση στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, η κατάργηση του ΦΠΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής. Σφυρίζει αδιάφορα στο αίτημα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις και τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα της Πράσινης Μετάβασης που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, δίνοντας γελοίες υποσχέσεις για παρέμβασή της στην ΕΕ.

Δεν προτείνει το παραμικρό στην ουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά ανέξοδές υποσχέσεις στο αίτημα να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα των αγροτών, το δίκαιο των αιτημάτων τους που αυτό αναγνωρίζεται από συντριπτικά μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, έχοντας ανοικτά και αλλά μέτωπα (όπως των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων, την απεργία στις 28 Φλεβάρη, κ.λπ.) ακολουθεί την τακτική «μπόρα είναι θα περάσει».

Όμως τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς στο βαθμό που η αλληλεγγύη στους αγρότες γενικευτεί αγκαλιάζοντας την εργατική τάξη και την νεολαία Αυτή η δυνατότητα μας δίνεται την Τρίτη 20 Φλεβάρη, που κατεβαίνουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Όλοι πρέπει να είμαστε εκεί!


https://kommon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου