Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Λίστα με «ευαίσθητες» για τις ΗΠΑ τοποθεσίες αποκάλυψε το Wikileaks

Μία μυστική λίστα με «ευαίσθητες» τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να προστατεύσουν από τρομοκρατικά χτυπήματα, είναι η τελευταία αποκάλυψη του WikiLeaks.

Τον Φεβρουάριο του 2009, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο να καταγράψουν τις τοποθεσίες και υποδομές που θεωρούν «κρίσιμες» και «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Οι υποδομές και οι τοποθεσίες που καταγράφονται βρίσκονται σε διάφορες χώρες.

Επίσης, σε διπλωματικό τηλεγράφημα από τον Νοέμβριο του 2009 που αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, διπλωμάτης στο Κατάρ επισημαίνει πως το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως διαπραγματευτικό μέσο με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ειδικά με αυτές που δεν εκτιμούν τα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα είχε γράψει στην Ουάσινγκτον πως «οι σχέσεις (ανάμεσα στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία) βελτιώθηκαν όταν το Κατάρ περιόρισε τις επικρίσεις του, μέσω του Αλ Τζαζίρα, προς την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κατάρ Τζόζεφ ΛεΜπαρόν αναφέρει σε ένα από τα τηλεγραφήματα πως η κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή από το Aλ Τζαζίρα είναι «σχετικά ελεύθερη και ειλικρινής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου