Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συγκρούονται φιλο-ρώσοι και αντι-ρώσοι διαδηλωτές στην Κριμαία

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Κριμαίας. Οι διαδηλωτές είναι χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα με τους μεν να φέρονται ως υποστηρικτές φιλορωσικών πολιτικών ενώ τους δε να δηλώνουν αντίθετοι.
Οι αντίπαλες πλευρές διαδηλώνουν υπέρ και κατά των νέων εθνικών αρχών στο Κίεβο. Μέρος των κατοίκων ανακήρυξε ότι η Κριμαία δεν πρόκειται να υπακούσει στο Κίεβο ενώ η τοπική μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων δηλώνει την υποστήριξή της στις νέες ουκρανικές αρχές .

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών βρίσκονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη, με τους Ταταρους να φωνάζουν "Ουκρανία Ουκρανία" και "Η Κριμαία δεν είναι Ρωσία" ενώ οι Ρώσοι να φωνάζουν "Ρωσία Ρωσία". Οι δεύτεροι κρατούν ρωσικές σημαίες ενώ οι Ταταροι ουκρανικές, και σημαίες άλλων εθνικιστικών οργανώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών. Η αστυνομία που βρισκόταν εκεί για να διαχωρίσει τα πλήθη, τώρα έχει υποχωρήσει.

Οι διαδηλωτές θέλουν η αυτόνομη περιοχή να επιστρέψει στο Σύνταγμα του 1992 σύμφωνα με το οποίο κ Κριμαία είχε τον δικό της πρόεδρο και ξεχωριστή εξωτερική πολιτική.

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής της Κριμαίας αναμένεται να αποφασίσει το πότε θα συνεδριάσει για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της περιοχής σχετικά με τις νέες αρχές στο Κίεβο.

http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου