Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

«Επίθεση» της Ρωσίας κατήγγειλε το Σάββατο η μεταβατική κυβέρνησης της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο βρίσκεται πίσω από μια σειρά επιθέσεων ένοπλων σε πόλεις της Ουκρανίας, που έχει ξεσπάσει ένα μαζικό φιλορωσικό κίνημα, με επίκεντρο το Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ. Οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών συνεχίζονται, μάλιστα το Σάββατο καταλήφθηκαν και αστυνομικά τμήματα. Ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σημειώθηκε στην επαρχία του Ντόνετσκ, με το Κίεβο να δηλώνει πως επεξεργάζεται «επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης».

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου κάνει λόγο για συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της φιλορωσικής ανατολικής Ουκρανίας. Ο Αρσέν Αβάκοφ «δείχνει» το Κίεβο πίσω από τις συγκρούσεις υποστηρίζοντας πως «οι ένοπλοι είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ όπλα ρωσικής κατασκευής».

Σε μήνυμα του στο Facebook δήλωσε πως «μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης». Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση πως «η επίλυση της κρίσης στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα πρέπει να είναι ειρηνική, χωρίς θύματα και αιματοχυσία». Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ έχει αναφέρει πως η Μόσχα έχει περίπου 40.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ξεκινά η κρίση του φυσικού αερίου;

Νωρίτερα ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν δημόσια κτίρια και υπηρεσίας και στην πόλη Σλαβιάνσκ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Επίσης στο Ντόνετσκ, που συμπληρώνεται μια εβδομάδα μαζικών καταλήψεων, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Σάββατο και την έδρα της αστυνομίας της επαρχίας.

Τα οδοφράγματα στο Σλαβιάνσκ εξαπλώνονται σε όλη την πόλη και κυρίως περιμετρικά των κτιρίων και σε βασικούς δρόμους, ελέγχοντας τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη. Η δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ απείλησε με σκληρή αντίδραση από το κράτος. «Η απάντηση στους καταληψίες θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες. Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο ... θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολούν κτήρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης»,τόνισε σε μια αναρτήσεις του στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου