Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ, ΡΕ ?...

Τα παρακάτω δημοσιεύματα αναφέρονται σε «λεφτά». Σε λεφτά που υπάρχουν και, συνήθως, χάνονται ή κλέβονται. Ας τα διαβάσουμε προσεκτικά :

- Ποσό που ισούται με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ, χάνει ετησίως το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων τσιγάρων και καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (1,8 δισ.ευρώ) ή στη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά (1,7 δισ.ευρώ). Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τίμημα για τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό μέσω περικοπών στις αποδοχές και φορολογικές επιβαρύνσεις, ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.

Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου η ζημιά είναι διπλή. Κι αυτό γιατί, πέραν των τεραστίων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και από τη μη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" των λαθρεμπόρων. (ΕΘΝΟΣ 24-2-2014).

- Το κόστος της αδήλωτης εργασίας για τα Ταμεία, μας πληροφορεί το υπουργείο, ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο. (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 28-12-2010).

Εισφοροδιαφυγή. Το ποσοστό της «μαύρης εργασίας» έχει φτάσει το 30%, με τις απώλειες για τα Ταμεία να υπολογίζονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΓΑ, όπου η εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 40% με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων 750 εκατ. ευρώ.

Βεβαιωμένες οφειλές ιδιωτών στα Ταμεία. Συνολικά αγγίζουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων στο ΙΚΑ είναι έξι δισεκατομμύρια ευρώ (τα 550 εκατομμύρια ευρώ τα οφείλει η Ολυμπιακή), στον ΟΑΕΕ τέσσερα δισεκατομμύρια περίπου και στα υπόλοιπα Ταμεία ένα δισεκατομμύριο.(e-go 0-5-2011).

Με φορολογικό συντελεστή 40%, τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στο 31% του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 (ή στο 48% του 2008), με τις εκτιμήσεις αυτές να είναι εξόχως συντηρητικές.

- Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατείχε την όγδοη θέση σε ποσοστό παραοικονομίας στους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ποσοστό 24,3% του ΑΕΠ, περίπου 45 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά μόλις 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά το 2010-2012. Υπολογίζοντας το μέσο ποσοστό φορολόγησης σε 30%, η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει την παραοικονομία στον μέσο όρο της Ε.Ε., ήτοι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα 5,6 δισ. ετησίως. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 50% του προβλεπόμενου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού (το οποίο θα μειωνόταν έτσι στο 3%) ή στο διπλάσιο της μείωσης των συντάξεων το 2012-2013. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-1-2014). Οι αλήτες της Διαπλοκής και της Δεξιάς, καθώς και οι λογής-λογής μυαλοφυγόδικοι-ψεκασμένοι, εξακολουθούν να πιπιλίζουν την καραμέλα του «λεφτά υπάρχουν», σαλιαρίζοντας κατά του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όταν μίλησε, το 2009,για «λεφτά» εννοούσε αυτά ακριβώς : που υπάρχουν, που χάνονται για το κράτος και που κάποιοι τα κλέβουν ! http://logoplokies.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου