Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Οργή στη Σαουδική Αραβία για εκφωνήτρια που δεν φόρεσε μαντίλα

«Σεμνά»
Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στη Σαουδική Αραβία η εμφάνιση μιας παρουσιάστριας ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση χωρίς μαντίλα. Ο εκπρόσωπος του κρατικού καναλιού μετά το «σκάνδαλο», όπως χαρακτηρίστηκε από συντηρητικούς μουσουλμάνος, υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Η νεαρή εκφωνήτρια, που παλαιότερα φορούσε μαντίλα, παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων από το Λονδίνο για το κανάλι Al Ekhbariya. Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες είναι αναγκασμένες, είτε το επιλέγουν είτε όχι, να ντύνονται «σεμνά», δηλαδή να φορούν μαντίλες, βέλα και αμπάγια (μακριά φορέματα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος).

Στα κρατικά κανάλια της χώρες, ορισμένες φορές οι γυναίκες εμφανίζονται χωρίς να καλύπτουν το κεφάλι τους. Ωστόσο ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εμφανιστεί εκφωνήτρια που να μην φορά μαντίλα.

 Ο Σαλέχ Αλ Μουγκαλίφ, εκπρόσωπος της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε στις ειδήσεις του Al Tawasul, πως η παρουσιάστρια εκφωνούσε ειδήσεις από το βρετανικό στούντιο του καναλιού. «Δε βρισκόταν σε τηλεοπτικό στούντιο της Σαουδικής Αραβίας και δεν ανεχόμαστε καμία παραβίαση των αξιών μας και των νόμων της χώρας», σημείωσε. Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το περιστατικό, μετά την αγανάκτηση πολλών τηλεθεατών.

Το κανάλι Al Ekhbariya, που έχει γραφεία στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική, είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί γυναίκες εκφωνήτριες. Την παρθενική εκπομπή του το 2004 την έκανε γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα στη Σαουδική Αραβία σχολίασαν έντονα το ασυνήθιστο θέαμα μιας γυναίκας χωρίς μαντίλα να εκφωνεί τις ειδήσεις, γράφει το Gulf News ενώ μερικοί το καταδίκασαν ως παραβίαση των εθνικών παραδόσεων.

Πάντως, άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι το θέμα δεν πρέπει να πάρει διαστάσεις, ενώ κάποιοι χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως ένα σημάδι βελτίωσης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Όπως αναφέρει η Independent, στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες που καταδικάζονται για βλασφημία, μοιχεία και μαγεία, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ποινές του μαστιγώματος, το κρέμασμα και ακόμη και τον αποκεφαλισμό. Μεταξύ άλλων, είναι παράνομο οι γυναίκες να οδηγούν.
http://tvxs.gr/news/kosmos/orgi-sti-saoydiki-arabia-gia-ekfonitria-poy-den-forese-mantila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου