Η κυβέρνηση απεύχεται τις εκλογές και θα κάνει τα πάντα για να τις αποφύγει. Ο υπ. Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης ξεκαθάρισε, στην συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα φτάσει ακόμη και στην τρίτη ψηφοφορία αν χρειαστεί προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προανήγγειλε ουσιαστικά αύξηση των πιέσεων προς τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθούν οι 180 ή η απαιτούμενη στήριξη έστω και στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου.
Ωστόσο, οι πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούν την κυβέρνηση στην υιοθέτηση μιας προεκλογικής στρατηγικής δια παν ενδεχόμενο. Από τη μία αποζητά τη στήριξη των Βρυξελλών έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπως φάνηκε από το ραντεβού Σαμαρά – Γιούνκερ. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε «φίλος» αλλά δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ενώ αντίθετα φρόντισε να τονίσει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μπορεί να συμβούν «απρόοπτα» γεγονότα.
Από την άλλη αναζητά τρόπους να δείξει πιο κοινωνικό πρόσωπο, έστω και με χρησιμοποιημένα χαρτιά. Εδώ εντάσσεται η πρωθυπουργική ανακοίνωση προγραμμάτων για τους ανέργους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθη τα τελευταία χρόνια, αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και ανακοινώνονται από το υπ. Εργασίας ή τον ΟΑΕΔ.
Η κυβέρνηση δέχεται παράλληλα πολλές πιέσεις από τους πράσινους και γαλάζιους βουλευτές που λόγω καλοκαιριού ετοιμάζονται να εκδράμουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Έτσι το Μαξίμου αναγκάστηκε να ανακοινώσει διορθώσεις «με εντολή Σαμαρά» για τον ΕΝΦΙΑ μετά το φιάσκο που προέκυψε με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά και να κάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να περάσει αναίμακτα από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Συγκεκριμένα αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για τον περιφερειακό Τύπο και να φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις για τους ένστολους. Αντικατέστησε μάλιστα – μετά από αίτημα του ιδίου, όπως τονίζεται – τον βουλευτή Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδη που προέρχεται από το χώρο των ενστόλων για να μην αναγκαστεί να ψηφίσει τη ρύθμιση. Οι ένστολοι πάντως δεν ικανοποιήθηκαν και προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα ανοιχτό μέτωπο που καθόλου δε θέλει.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παραστεί στο βήμα της Βουλής κατά την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και να προχωρήσει σε μια ομιλία με τρεις κατευθύνσεις. Κατέκρινε το πολυνομοσχέδιο, την κυβέρνηση που συγκροτεί «ένα αυταρχικό κράτος έκτακτης ανάγκης στη θέση του μεταπολιτευτικού κράτους δικαίου» και χτύπησε καμπανάκι εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου