Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Guardian: Νέος εθνικός ηγέτης ο Τσίπρας


“ Με ένα ιδιαίτερα εγκωμιαστικό άρθρο – αφιέρωμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναλύει διεξοδικά το τι γίνεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, αλλά και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν περιμένουν και ελπίζουν μόνο οι Έλληνες πολίτες για την πολιτική αλλαγή, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι  ”

Με ένα ιδιαίτερα εγκωμιαστικό άρθρο – αφιέρωμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναλύει διεξοδικά το τι γίνεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, αλλά και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν περιμένουν και ελπίζουν μόνο οι Έλληνες πολίτες για την πολιτική αλλαγή, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. 

«Δημιουργημένος από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου, Ian Traynor, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, γίνεται ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του χρόνια.

Η βρετανική εφημερίδα, τονίζει ότι «αυτό δεν αρέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά έχουν αρχίσει να το συνηθίζουν. Το θέμα για τους Έλληνες και την Ευρώπη δεν είναι αν θα πάρει την εξουσία ο Τσίπρας, αλλά τι θα επιλέξει να κάνει με αυτή», για να προσθέσει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο σημαντικές για την Ευρώπη, για πολλούς λόγους. «Η Ελλάδα άλλαξε ριζικά την Ευρώπη. Το Φεβρουάριο του 2010 η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, με την επιβίωση του ευρώ στο επίκεντρο, πυροδοτήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα χρειαζόταν διάσωση. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη μπήκε στην υπαγορευμένη από το Βερολίνο εποχή της λιτότητας, οδηγώντας στην τρέχουσα οικονομική δυσπραγία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος, υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες, στρεφόμενοι σε έναν νέο «δαυλό» της Αριστεράς, ενάντια στο κατεστημένο, την ελίτ και τη λιτότητα, ενώ σημειώνει ότι«τουλάχιστον, αυτή είναι η σαφής εκτίμηση στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου η αρχή μίας νέας εποχής για την Ελλάδα- εξαιρετικά άστατη και απρόβλεπτη - θεωρείται δεδομένη». Στην εφημερίδα τονίζεται ότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να προβλέπει νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει ότι «ο αναμενόμενος θρίαμβος του Τσίπρα υπογραμμίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των τελευταίων πέντε ετών, και περισσότερο τον τρέχοντα πολιτικό αντίκτυπο, απεικονίζοντας πώς έχει αλλάξει η Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. Από το Ελσίνκι έως κυρίως τη Μαδρίτη, όπου οι αριστεροί «αντάρτες» του Podemos, υπό τον σύντροφο του Τσίπρα Πάμπλο Ιγκλέσιας, χτυπούν τις θύρες της εξουσίας», κάνοντας αναφορά και στις διαρροές στον γερμανικό Τύπο.

«Ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, όταν η γερμανική κυβέρνηση κάνει διαρροές στον Τύπο. Έγινε τακτικά σε όλα τα κρίσιμα σημεία της κρίσης, κυρίως τα Σαββατοκύριακα και συνήθως στο Der Spiegel, μία συχνή διαρροή που διαψεύδονταν την Κυριακή, αλλά καθόριζε την ατζέντα των συναντήσεων την επόμενη εβδομάδα. Έγινε ξανά, πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το Der Spiegel ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι ήταν αισιόδοξη για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αν οι Έλληνες έκαναν στροφή προς την αριστερά. Αυτό φαίνεται απίθανο. Στην κορύφωση της κρίσης, την περίοδο 2011-2012, η Μέρκελ πήρε τη θεμελιώδη απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα προκαλούσε έκπληξη αν άλλαζε το μυαλό της», σημειώνει με νόημα η εφημερίδα, για να προσθέσει ότι «το Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη. Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης». http://www.blog.gr/articles/618424/Guardian-Neos-ethnikos-igetis-o-Tsipras.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου