Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Τουσέν: «Γνώριζαν πως το δάνειο είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές & Γερμανικές τράπεζες»

Ο βέλγος καθηγητής ανέφερε πως στόχος της επιτροπής είναι να εξεταστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι απεχθές και μη βιώσιμο
Σημαντική παρέμβαση του βέλγου πανεπιστημιακού και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, είχαμε στην συζήτηση της επιτροπής «για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους».
«Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση των Χρεών του Τρίτου Κόσμου Ερίκ Τουσέν.
Ο βέλγος καθηγητής ανέφερε πως στόχος της επιτροπής είναι να εξεταστεί ποιο τμήμα του χρέους είναι απεχθές και μη βιώσιμο. Διευκρινίζοντας τους όρους είπε πως: «αθέμιτο χρέος είναι αυτό το κομμάτι που δημιουργήθηκε χωρίς να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον αλλά για να στηρίξει μια προνομιούχα μειονότητα. Παράνομο είναι το χρέος που δημιουργήθηκα κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ απεχθές είναι το χρέος που παραχωρήθηκε με όρους που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Το μη βιώσιμο χρέος είναι το χρέος που μπορεί να πληρωθεί μόνο με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, όπως η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, παιδείας, υγειονομικής περίθαλψης και αύξηση της ανεργίας».
Τέλος,ο κ. Τουσέν σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

http://www.efsyn.gr/arthro/toysen-gnorizan-pos-daneio-eihe-skopo-na-sosei-tis-gallikes-germanikes-trapezes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου