Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

ΟΙ «ΕΤΑΙΡΟΙ» ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ

ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΔΝΤ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BRUSSELS GROYP - ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ «ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΠΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Μετά τις ανέξοδες αβρότητες των τελευταίων ωρών, οι δανειστές επανήλθαν στις τελεσιγραφικού χαρακτήρα πιέσειςγια επίσπευση της «συμφωνίας» επιβεβαιώνοντας παράλληλα τηναπόσταση που χωρίζει τις απαιτήσεις τους από τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Με την παρελκυστική τακτική τους σε πλήρη εξέλιξη, οι ευρωπαίοι «εταίροι» κλιμακώνουν την πίεση προς την Αθήνα προκειμένου να οδηγήσουν εκβιαστικά την κυβέρνηση σε αποδοχή συμφωνίας άρον-άρον, «έγκαιρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κομισιόν μετά τη δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες καθώς η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές παραμένει μεγάλη τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο ασφαλιστικό. Στην καθιερωμένη, εξάλλου, εβδομαδιαία ενημέρωση από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι οι «διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών».

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.«Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», την ώρα που ευρωπαίος διπλωμάτης υπήρξε σαφέστερος ως προς τις διαθέσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, δηλώνοντας σχετικά με τη συνάντηση ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Εξάλλου νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, διαμήνυσε εκβιαστικά ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για παιχνίδια, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συμφωνία άμεσα».

Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η δήλωση Γιούνκερ βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του Τουσκ, προσδιορίζοντας τη λήξη του νέου εκβιαστικού τελεσιγράφου των λεγόμενων «εταίρων» στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ελληνική πηγή , εξάλλου, ανέφερε στο Reuters ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις έφυγε από τις Βρυξέλλες τονίζοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες διαφορές».


ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΔΝΤ: ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BRUSSELS GROYP - ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ «ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΠΑ

Ο Τζέρι Ράις αποκάλυψε την Πέμπτη ότι η αντιπροσωπεία ΔΝΤ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επειδή, όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, η οποία θα βοηθούσε τη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. «Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός». «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου τονίζοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».

Εξέφρασε δε την άποψη ότι «είναι θέμα χρόνου η Αθήνα να καταθέσει νέες προτάσεις στους πιστωτές». Όπως ανακοινώθηκε πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις Ι8 Ιουνίου. "Εμείς ποτέ δεν φεύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράις

«Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, για να συμπληρώσει σε μια αποστροφή του λόγου του που μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλειφθεί: «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ο Τζέρι Ράις χαρακτήρισε, επίσης, «εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ» σημειώνοντας ότι «η απλοποίησή της (sic) θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ».

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο T. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση», κραδαίνοντας σταθερά το όπλο της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20867:dnt-gioynker-&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου