Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Οι συντάξεις εξαιρούνται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών.

Στο άρθρο πρώτο διαβάζουμε:

"H καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας.
Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους,τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό"

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, εισηγείται στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, μετά τις εκροές δισεκατομμυρίων των τελευταίων ημερών, αλλά και τις συνεχείς αναλήψεις από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει κλείσιμο των τραπεζών για έξι εργάσιμες ημέρες, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων καθορίστηκε στα 60 ευρώ, που μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Των περιορισμών εξαιρείται η καταβολή συντάξεων.

Τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός το πολύ 12 ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της ΠΝΠ.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ΠΝΠ, κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:

β) συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

γ) Πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

δ) Συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking − ή συναλλαγές διά της τηλεφωνίας), για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

ε) Αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Της εισήγησης των έκτακτων μέτρων για τις τράπεζες από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής, είχε προηγηθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό αλλά και η ακύρωση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από το Eurogroup.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου