Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Έκαστος δι” όλους, όλοι δι” έκαστον

Του Άγγελου Μανταδάκη

Ευκολότερο να περάσει κάμηλος από τρύπα βελόνας παρά πλούσιος στη Βασιλεία του Ουρανού. Η αριστερίστικη αυτή απόστροφος του Ευαγγελίου δεν προσφέρεται στην προσχώρηση στην Αριστερά. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την προσχώρηση σε έναν φαντασιακό παράδεισο, κατασκευασμένο από ανθρώπινες φιγούρες ή τεχνητά μέσα. Είναι μια πράξη ζωής που απελευθερώνει ηθικά και κοινωνικά τον άνθρωπο – πολίτη από το στενό πλαίσιο που του επιβάλλεται από οποιονδήποτε καταναγκασμό.

Η ένταξη στην Αριστερά επομένως δεν γίνεται με όρους ταξικούς, μεταφυσικούς. Δεν αποτελεί γεγονός νομοτελειακό, αλλά ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για τη Βασιλεία του Ουρανού, που για την Αριστερά δεν είναι άλλη από την ελεύθερη πολιτεία των αγωνιστών της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αδελφότητας. Σε αυτές μπορεί να εισέλθει ο καθένας, με μοναδική δέσμευση την τήρηση των συλλογικών κανόνων που εκφράζονται από το ιδρυτικό δίστιχο του σοσιαλισμού «Έκαστος δι” όλους, όλοι δι” έκαστον».

Αλλά αυτή η είσοδος στη Βασιλεία της Αριστεράς σημαίνει και προϋποθέτει την παραίτηση από τον πειρασμό, που μετατρέπει τη συγκατοίκηση σε ιδιοτέλεια, υποτάσσει το εμείς στο εγώ…

Η ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, παρ” ότι δείχνει λαϊκίστικη, εδώ έχει τη σημασία της, αντίθετα με τη ρήση του Ευαγγελίου.

Η Αριστερά απευθύνεται διαχρονικά σε ακροατήρια φτωχών και μη εχόντων (με τη γενικότερη σημασία του όρου). Μη έχοντες προσβάσεις στις εξουσίες, μη έχοντες οικονομική δύναμη, μη έχοντες εφόδια να διακρίνουν -και πολύ περισσότερο- να οργανώσουν το μέλλον.

Τον κόσμο αυτό δεν τον προκαλούμε, δεν παίζουμε μαζί του, αποδεικνύοντας πόσο μας έχει ανάγκη… Γενικά πόσο έχει ανάγκη των ισχυρών.

Ακόμη κι όταν δεν κρύβουμε τίποτα το άνομο, οφείλουμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ισοπολιτείας και ισονομίας.



Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου