Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Μήνυμα Μπούλμαν σε Βέμπερ: Να σταματήσει να φαντασιώνεται οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα στον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιου για την προεδρία της Κομισιόν, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμανμέσω συνέντευξής του στο EURACTIV.com.

«Θα πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται ένα οικονομικό πραξικόπημα» στην Ελλάδα και σενάρια για την ανατροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ο κ. Μπούλμαν σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βέμπερ, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη μιας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα και αν αυτό συμβεί τότε ο ίδιος, εάν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, θα επιχειρούσε να μετριάσει τα οικονομικά βάρη της χώρας.

«Από πότε οι επικεφαλής υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη; Καλώ τον κύριο Βέμπερ να φρεσκάρει τη μνήμη του σχετικά με την πρόσφατη ιστορία στην Ελλάδα» επισήμανε ο Ούντο Μπούλμαν στο EURACTIV και πρόσθεσε:

«Την ώρα που η νυν κυβέρνηση την οποία ο κ. Βέμπερ θα ήθελε να ανατρέψει, κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπό τη Νέα Δημοκρατία απέτυχαν παταγωδώς υπό αυτό το πρίσμα. Η συμβουλή μου στον κ. Βέμπερ ξεκάθαρα είναι να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο να ενημερώνεται καλύτερα παρά να φαντασιώνεται οικονομικά πραξικοπήματα».

Οι τελευταίοι εναπομείναντες του εμφυλίου


Αυγουστος του 2003. Το θερμόμετρο στον κάμπο της Φλώρινας στους 35 βαθμούς κελσίου. Τα μεγάλα υπόστεγα ταυ Τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και μίαν ανάσα δροσιάς. Στους χώρους του τελωνείου υπάρχει κινητικότητα ενώ μια μικροαναστάτωση παρατηρείται στα πρόσωπα αστυνομικών και των τελωνιακών. Σε λίγο κάνει την εμφάνισή του ένα λεωφορείο με πινακίδες της γειτονικής χώρας και πιο συγκεκριμένα από Μπίτολα. Το λεωφορείο σταματά στο χώρο ελέγχου και οι επιβάτες του, παππούδες στην ηλικία, κατεβαίνουν κρατώντας στα χέρια τους ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πρόκειται για 40 άτομα οι περισσότεροι άνδρες σλαβομακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες που μετά το 1949 τους επιτρέπεται για πρώτη φορά η είσοδος τους στην Ελλάδα. Είναι η χρονιά που ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπό τις εντολές του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχει αποφασίσει να δώσει λύση για ανθρωπιστικούς λόγους, καταρχήν της ελεύθερης επίσκεψης αυτών των ανθρώπων στα χωριά τους, ενώ σε δεύτερο πλάνο σχεδιάζεται οριστική λύση της εκκρεμότητας με την επιστροφή των προσφύγων που εξαιρέθηκαν το 1982 με τον νόμο Γεννηματά - Σκουλαρίκη αφού τότε δεν επέτρεπε την επάνοδο στους «μη Έλληνες το γένος».

Ενώ ο φετινός χειμώνας υπόσχεται μια άνοιξη από τα παλιά Παράνοια, κατασταλτική μανία και νεκρανάσταση του Φράνκο στη Μαδρίτη!

Του Γιώργου Μητραλιά

Καταιγισμός σημαδιακών πολιτικών εξελίξεων που μπορούν να αλλάξουν την ιστορία, μεταμόρφωση του πολιτικού τοπίου, χιονοστιβάδα γεγονότων που εγκυμονούν τους μεγαλύτερους κινδύνους, αλλά ταυτόχρονα και άλλων διαμετρικά αντίθετων, ο φετινός ισπανικός χειμώνας φοβίζει καθώς υπόσχεται μια συνέχεια που μοιάζει να έρχεται από το πιο τραγικό παρελθόν!

Δυο είναι τα (αλληλένδετα) γεγονότα που σφραγίζουν την ακραία επικινδυνότητα αυτού του ισπανικού χειμώνα: Η ελεύθερη πτώση, ουσιαστική διάσπαση και οριστική (;) χρεοκοπία του Podemos στα αριστερά και η εκτόξευση στα ύψη του Vox στα δεξιά μιας ήδη ακραίας ισπανικής δεξιάς!Και πριν απ’όλα, αυτό το νέο κόμμα από τα παλιά, το Vox που προκάλεσε σοκ με το εκλογικό του αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές της Ανδαλουσίας, αλλά που προκαλεί τώρα ακόμα μεγαλύτερο σοκ με τα ποσοστά σε εθνικό επίπεδο που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ποιά ποσοστά; Αρκετά για να βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής από το Podemos και να μεταβάλλεται σε απόλυτο ρυθμιστή των αυριανών κυβερνητικών ισορροπιών στη Μαδρίτη.

Κόμμα του 0,3% ή 0,4% μόλις πριν από ένα χρόνο, το Vox καλπάζει σήμερα με “σημαία” του 2-3 απλά και εντελώς εύγλωττα συνθήματα: Να βομβαρδιστεί η ...Βαρκελώνη των Καταλανών που τολμούν να επικαλούνται το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, να εκτελεστούν οι Καταλανοί πολιτικοί κρατούμενοι που είναι σήμερα φυλακισμένοι, και να καταργηθεί ο νόμος που τιμωρεί τη βία κατά των γυναικών! Και όλα αυτά στο όνομα της επιστροφής στη “χρυσή εποχή” της δικτατορίας του Φράνκο και των εκτελεστικών της αποσπασμάτων!

Η Γερμανία κρατικοποιεί, εμείς ξεπουλάμε


Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δόγμα της «παγκοσμιοποίησης» και της υποτιθέμενης «ελεύθερης αγοράς». Έχει ενδιαφέρον να φέρει κανείς στον νου του όλα όσα ακούμε αυτά τα χρόνια περί του «άχρηστου» δημόσιου τομέα, περί της ανάγκης το Δημόσιο να ξεφορτωθεί επιχειρήσεις - βαρίδια γιατί δεν είναι δουλειά τού κράτους να είναι επιχειρηματίας. Έχει ενδιαφέρον, τέλος, να θυμηθούμε πόσα κερδοφόρα τμήματα του Δημοσίου ξεπουλήθηκαν μ’ αυτή την επιχειρηματολογία (το… νομισματοκοπείο του ΟΠΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι) και πόσα έχουν πακεταριστεί για ξεπούλημα (ΔΕΗ, νερά, αρχαιολογικοί χώροι και πάει λέγοντας).

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν δούμε τι κάνουν την ίδια στιγμή που εμείς ξεπουλάμε κάθε δυνατότητα ανασυγκρότησης της οικονομίας οι Γερμανοί στη χώρα τους, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι αυτοί που μας επέβαλαν το ξεπούλημα των πάντων.

Στη Γερμανία, λοιπόν, η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που διατάζει την Ελλάδα να «κάνει διαρκείς εκπτώσεις» και να δώσει στο τζάμπα ό,τι πουλιέται, φροντίζει να προστατέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας έτσι ώστε να εμποδίσει το ξεπούλημά του σε ξένους – κατά κύριο λόγο κινεζικούς – κολοσσούς.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν (Reuters), το γερμανικό Δημόσιο προετοιμάζει τη δημιουργία ταμείου με στόχο την αγορά μεριδίων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την οικονομία της χώρας. Τέτοιοι τομείς είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, εταιρείες όπως η Siemens, η Thyessen - Krup καθώς και επιχειρήσεις σε ζωτικούς κλάδους όπως ο χάλυβας, η κατασκευή μηχανημάτων, τα χημικά κ.λπ.

Με λένε Μιχάλη...


«Με λένε Μιχάλη. Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα, στο "Μητέρα". Οι γονείς μου τότε έμεναν στο Παγκράτι. Μετά τη γέννα μου μετακομίσαμε στα Πατήσια. Οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει, τη δεκαετία του ΄70. 
Ύστερα από κάποια χρόνια έφερε και τη μητέρα μου.
Από τα παιδικά μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Στο δημοτικό τα πήγαινα μια χαρά με τα άλλα παιδιά. Μόνο όταν τσακωνόμασταν στο ποδόσφαιρο με στολίζανε με βρισιές του τύπου «αράπης» και τα σχετικά. Ήμουν ο μόνος μαύρος στο σχολείο μου. 
Θυμάμαι επίσης ένα σκηνικό. Μια μέρα, έπειτα από τσακωμό, κάποια παιδιά με είχαν βάλει στη μέση και με έβριζαν. Τότε ένα παιδί που τον έλεγαν Ηλία όρμησε εναντίον τους για να με υπερασπιστεί. Από τότε γίναμε κολλητοί φίλοι. 
Τα πρώτα χρόνια στο σπίτι μιλούσαμε νιγηριανά και αγγλικά. Αυτό όμως με εμπόδιζε για τα μαθήματα. Μέχρι που ο δάσκαλος κάλεσε τους γονείς μου και τους είπε ότι έπρεπε να μιλήσουμε ελληνικά στο σπίτι. Με τα χρόνια επικράτησαν τα ελληνικά στο σπίτι μας. Ελληνικά και hiphop. Από εννέα χρόνων μιλώ μόνο ελληνικά. Μιλώ επίσης άψογα αγγλικά, ενώ τα νιγηριανά τα καταλαβαίνω αλλά δεν τα μιλώ πια.
Το πάθος για τη μουσική το «κόλλησα», ίσως, επειδή μεγάλωσα ανάμεσα σε διάφορους γλωσσικούς ήχους. Στο γυμνάσιο παθιάστηκα με τα γκράφιτι, τη hip-hop και τη Dram΄Ν΄ Βase. Είναι χρόνια που περνούν διοργανώνοντας πάρτι και ανταλλάσσοντας κασέτες με τα φιλαράκια. Εκείνη την περίοδο μπήκε έντονα η θρησκεία στη ζωή μου. Μαζί της και η πρώτη υπαρξιακή σύγκρουση.
Γιατί η θρησκεία έλεγε «ειρήνη υμίν», ενώ το hip-hop μιλούσε για εξέγερση. Η θρησκεία ήταν ευχή, το hip-hop δράση. Το hip-hop και τα γκράφιτι ήταν για μένα ένα είδος ξεσπάσματος. Τότε, για πρώτη φορά, άρχισα να γράφω στίχους.

Η «Ιταλία Που Αντιστέκεται» Κύκλωσε Τα Δημοτικά Κτήρια Σε 300 Πόλεις...

Μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις αψήφησαν τον κακό καιρό, που ταλαιπώρησε το Σάββατο σχεδόν όλη την Ιταλία για να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε μια χαρούμενη κυκλική συμβολική κίνηση γύρω από τα δημοτικά κτήρια των περίπου 300 πόλεων που συμμετείχαν. 

Η πρωτοβουλία, που γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα από το διαδίκτυο, είχε σκοπό να διαδηλώσει δημόσια την αντίθεση των ανθρώπων στο ρατσισμό και να υπογραμμίσει για μια ακόμα φορά ότι η Ιταλία είναι χώρα υποδοχής.
Μέλη του ιταλικού γραφείου της Pressenza ήταν στην Πιστόια και στο Μιλάνο ενώ η Ντανιέλα Άντητα από τη Figline Valdarno έστειλε τη βασική φωτογραφία του άρθρου.
Οι φωτογραφίες είναι από Μιλάνο και Πιστόια αντίστοιχα από Matilde Mirabella και Tatiana Boretti

Γάζα: Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας σε διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο 14χρονος Χασάν Σαλαμπί και ο 18χρονος Χάμζα Ισχατάουι σκοτώθηκαν στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς και ανατολικά της πόλης της Γάζας από τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που δέχθηκαν στο στήθος και το λαιμό αντιστοίχως, ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο.

Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι επίσης τραυματίστηκαν από πυρά κατά μήκος των συνόρων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στους θανάτους των δύο Παλαιστινίων. Έκανε λόγο για περίπου 8.200 Παλαιστινίους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά μήκος του φράκτη που περιφρουρείται από ισραηλινούς στρατιώτες.

Μερικοί από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες, εμπρηστικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες στους στρατιώτες από την άλλη πλευρά του φράχτη, και ο στρατός απάντησε με μέσα διασποράς εναντίον των διαδηλωτών και με πραγματικά πυρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Δεν αναφέρονται τραυματισμοί από την ισραηλινή πλευρά.