Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Η επιστροφή στην… κανονικότητα της φοροδιαφυγής

Στις τρεις εβδομάδες της διακυβέρνησής του, το πρώτο φορολογικό δώρο Μητσοτάκη στους έχοντες ήταν η θεαματική μείωση του ΕΝΦΙΑ στην μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η κυβέρνηση διέγραψε την στοχευμένη και κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την… ξαναψήφισε απλώς και μόνον για να εξισώσει την ακίνητη περιουσία των 80.000 ευρώ με εκείνη του 1.000.000 ευρώ (καθότι αμφότερες έχουν πλέον σχεδόν ίδιο ποσοστό έκπτωσης φόρου), και να προσθέσει, με αυτή την κίνηση, στον τρέχοντα προϋπολογισμό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 250 εκατομμυρίων ευρώ. Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως ακριβώς εννοεί τις φοροελαφρύνσεις υπέρ της «μεσαίας τάξης» - της μοναδικής μάλλον… μεσαίας τάξης στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα που διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Το δεύτερο δώρο ήταν η απόφαση για μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% από τα εισοδήματα του τρέχοντος κιόλας έτους (2019) και όχι από το 2020 όπως θα ισχύσει – εάν τελικά νομοθετηθεί και ισχύσει – η μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 20% στο 9%.

Και το τρίτο δώρο πιθανώς να είναι η «σταδιακή» κατάργηση των φορολογικών τεκμηρίων που προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Θα υπάρχει πρόνοια», είπε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΙ, «για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Αυτά είναι τα 21 σκάνδαλα της ΝΔ στον χώρο της Υγείας που αποκάλυψε ο Παύλος Πολάκης

Με μία κούτα από έγγραφα και φακέλους με τα σκάνδαλα που αποκάλυψε και τα οποία τώρα «πληρώνει» ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με τον πρ. αναπληρωτή υπουργό, γι’ αυτά τα σκάνδαλα στοχοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και από το αντίπαλο πολιτικό σύστημα.

Στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 21 σκαΝ.Δ.αλώδεις υποθέσεις.
23 διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Διορίστηκαν παρανόμως 23 άτομα επί Άδωνι Γεωργιάδη, «που ήταν ο τρόπος να αυξήσει κατά 23 άτομα τους μετακλητούς του, όταν είχε ολοκληρώσει τον αριθμό που επιτρεπόταν τότε». Για το σκάνδαλο αυτό ο Στ. Πουλής έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για 4 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα. «Νόθευσαν έγγραφα, πλαστογράφησαν έγγραφα, έκαναν απιστία κατά του Δημοσίου, διασπάθιση δημοσίου χρήματος», είπε ο Π. Πολάκης σημειώνοντας ότι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος φτάνει τα 150.000 ευρώ.
57 διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ: η διασπάθιση δημοσίου χρήματος φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον Π. Πολάκη, εμπλέκεται «η ίδια συμμορία»: Παπαδημητρίου, Πουλής, Θεοφιλάτου, Πολύζου. Το πρώτο δικαστήριο για τα πλημμελήματα έγινε στις 19 Ιουλίου και αφορούσε τη σύσταση συμμορίας.
Στον Στ. Πουλή, είπε ο Π. Πολάκης, η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες «του βρήκε 240.000 ευρώ στους λογαριασμούς, τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει. Για δύο χρονιές είχε πάρει γύρω στα 60 με 70 χιλιάρικα και έφερε τιμολόγιο για 25.000 ευρώ, τα οποία δεν είχαν σφραγίδες, δεν είχαν υπογραφές, άλλα λέγανε, άλλα είχε εισπράξει και έχει σταλεί αυτή η υπόθεση και στην Επιτροπή για την ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες, αλλά και στον Εισαγγελέα, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήμα». «Αυτός ο ένας ιδιώτης που με μηνύει ότι τον προσέβαλα», σχολίασε.