Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πούτιν σε Ομπάμα: Έχουμε και εμείς συμφέροντα

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που σύμφωνα με τις πληροφορίες διήρκεσε 90 λεπτά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον κάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Κριμαία και να προωθήσει έναν ειρηνικό διάλογο με τις νέες αρχές του Κιέβου. Εκτός απο την Κριμαία το φιλορωσικό κίνημα εξαπλώνεται σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Το Σάββατο μαζικές φιλορωσικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και το Ντόνετσκ με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν κτίρια των τοπικών κυβερνήσεων και να αντικαθιστούν την ουκρανική σημαία με τη ρωσική. Η Κριμαία ήδη έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απόσχισης, και πλέον τα βλέμματα στρέφονται και στις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.


Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε την αποστολή στρατού στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κριμαίας, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες και ουσιαστικά βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Ωστόσο την τελική εντολή για επέμβαση στην Κριμαία θα δώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να διευκρινίζει πως «η απόφαση που έλαβε η Άνω Βουλή δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί σύντομα». Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα οδηγήσει σε πόλεμο. Παράλληλα ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις, που έχουν στελέχη τους στις νέες αρχές του Κιέβου, καλούν σε «γενικευμένη κινητοποίηση». Μάλιστα ο «Ακροδεξιός Τομέας» κάλεσε του Τσετσένους να επιτεθούν στη Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είπε στον Πούτιν πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, καλώντας τον να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια», σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποσύρει τις δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.



Διαβάστε επίσης σχόλιο - ανάλυση του διεθνολόγου, ειδικού σε θέματα Ρωσίας και ανατολικής Ευρώπης, Κωνσταντίνου Φίλη στο Tvxs.gr: Τα δύο σενάρια του Πούτιν για την Ουκρανία

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία», διεμήνυσε ο Πούτιν. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως «σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο».

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε λόγο για απόφαση που απειλή «την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Ο Κέρι, επίσης, ενημέρωσε για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών, κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους». Σημειώνεται πως για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε λόγο και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.

Οι πιέσεις προς τη Ρωσία εντείνονται και από άλλες χώρες της Δύσης. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ απέσυρε τον πρεσβευτή του Καναδά από τη Μόσχα και προειδοποίησε με απόσυρση της συμμετοχής στη Σύνοδο Κορυφής στο Σότσι. Μεταξύ των χωρών που έχουν υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» έναντι της Μόσχας είναι και η Γαλλία, η Βρετανία, αλλά και η Πολωνία κ.α. Μάλιστα η Γαλλία εξέφρασε την επιθυμία να ανασταλούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες της συνόδου κορυφής της G8 καταδικάζοντας τη «ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση». Εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Γερμανίας σχετικά με τις εξελίξεις.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία. Παράλληλα το ΝΑΤΟ αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του, την Κυριακή, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα,

http://tvxs.gr/news/kosmos/poytin-se-ompama-exoyme-kai-emeis-symferonta-ta-prostateysoyme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου