Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Εκτέλεση Παπούλα - Κοιμήση

Αναστάσιος Παπούλας
Στις 24 Απριλίου 1935 εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, σε μια δίκη που θεωρήθηκε παρόμοια με τη Δίκη των Έξι.

Το βενιζελικό κίνημα οργανώθηκε υπό τον φόβο της ανατροπής της Αβασίλευτης Δημοκρατίας από το Λαϊκό Κόμμα και την παλινόρθωση της Βασιλείας. Ωστόσο, πίσω από αυτή την πρόφαση κρύβονταν και οι προσωπικές φιλοδοξίες πολιτικών και στρατιωτικών που επεδίωκαν την επάνοδό τους στην εξουσία.
Η αποτυχημένη έκβαση του κινήματος οδήγησε στη σύλληψη πολλών στρατιωτικών. Οι Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης είχαν χρηματίσει μάρτυρες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της Δίκης των Έξι, και ιδιαίτερα ο Αναστάσιος Παπούλας υπήρξε ένας από τους κυριότερους μάρτυρες κατηγορίας του Στρατηγού Γεώργιου Χατζηανέστη.

Σε μια δίκη που θύμισε σε πολλά την αντίστοιχη Δίκη των Έξι που διεξήχθη το 1922, οι δύο στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε θάνατο δια τουφεκισμού. Εκτελέστηκαν στις 24 Απριλίου 1935. Η εκτέλεσή τους θεωρήθηκε ως η αντεκδίκηση της αντιβενιζελικής παράταξης για τη Δίκη των Έξι.

(Πηγές: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, Wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου