Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Τρέχουν για δεύτεροι!

 

“ Το κύριο άρθρο της Αυγής ”

Θα βγουν δεύτεροι στις εκλογές! Το βλέπουν, αλλά η ελπίδα είναι φυσικό να βγαίνει τελευταία. Η Ν.Δ. του Σαμαρά, με την αποκρουστική σφραγίδα της Ακροδεξιάς, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί κατά πόδας το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου. Κινδυνολογούν ότι κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα αν καταψηφιστούν και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βενιζέλος, μάλιστα, σε μια παροιμιώδη λουδοβίκεια κρίση μεγαλομανίας (το κράτος είμαι εγώ), προειδοποιεί ότι επέρχεται πολιτική αστάθεια, αν το άθροισμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ο Βενιζέλος διαπιστώνει ότι οι τελευταίοι οπαδοί του φεύγουν προς πάσα κατεύθυνση. Και αναζητεί, αν και πολιτικό ερείπιο, ρόλο ως παρτενέρ σταθερότητας του Σαμαρά. Ακυρώνει την προοπτική να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ πολιτικά αυτόνομο και να προσπαθήσει να εκφράσει την όποια Κεντροαριστερά. Το καθιστά δορυφόρο οριστικά της Δεξιάς.

Η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης ξεκίνησε με τις εκλογές του 2012 και γίνεται βαθύτερη. Τα κόμματα του δικομματισμού καταρρέουν. Οι εγχώριοι θεσμικοί στυλοβάτες τους (media, τράπεζες και συστημικοί διανοούμενοι) αδυνατούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο. Το Μεσοπρόθεσμο διαλύει την προπαγάνδα ότι το Μνημόνιο φεύγει...

Οι δημοσκοπήσεις, που τις επόμενες μέρες θα ριχτούν στη μάχη χειραγώγησης της κοινωνίας, δεν τους βγαίνουν. Οι πολίτες κλείνουν το τηλέφωνο στους δημοσκόπους. Η προσπάθειά τους να μετατρέψουν τον πρώτο γύρο των εκλογών σε εφαλτήριο αδίστακτης προπαγάνδας κατά του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κάλπης των ευρωεκλογών προσκρούει στην τροχιά νίκης που παρουσιάζουν οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι όταν πρυτανεύουν τοπικά κριτήρια την πρώτη Κυριακή, τη δεύτερη η ψήφος προεξαγγέλλεται από τους πολίτες αποφασιστική κατά του μνημονιακού συστήματος εξουσίας.

Ο Σαμαράς κρύβεται. Δεν πάει στη Βουλή για το σκάνδαλο Μπαλτάκου. Δεν πάει σε τηλεοπτικό debate με τον Τσίπρα. Ζωγραφίζει καλλιγραφίες περί του πετρελαϊκού Ελντοράντο που θα γιγαντώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, μοιράζει με το ένα χέρι το κοινωνικό πλεόνασμα και το παίρνει με το άλλο, υπόσχεται προεξοφλημένες πολιτικές επιταγές. Όσα λέει περνάνε πάνω από την κοινωνία. Δεν την επηρεάζουν. Ο τελευταίος πειρασμός του Σαμαρά είναι να παίξει με κάποιου είδους δικαστική απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. Η κομματική εκμετάλλευση όμως του ακροδεξιού φαινομένου το ενισχύει. Ο Σαμαράς προσβλέπει επίσης στην "ανίερη σύμπλευση" με το ΚΚΕ. Ο Περισσός γλιστράει σε μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάλι δεν τους βγαίνει! Η "χαλαρή ψήφος" των ευρωεκλογών καταγράφεται πλειοψηφικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις βουλευτικές εκλογές διευρύνεται το εκλογικό προβάδισμα.

Το βράδυ των ευρωεκλογών Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανοιχτή κρίση στα κόμματά τους. Ο Παπανδρέου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτός και οι καραμανλικοί, όπως π.χ. ο Π. Παυλόπουλος, αντιδρούν στη συνταγματοποίηση του Μνημονίου που μεθοδεύει ο Σαμαράς.

Σαμαράς και Βενιζέλος το ομολογούν ότι τρέχουν για δεύτεροι! Μοναδική προϋπόθεση, οι πολίτες να μετατρέψουν την οργή τους σε πολιτική πράξη, να συμμετάσχουν στις εκλογές, να δώσουν τέλος στον εφιάλτη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (και αναλόγως τα αποτελέσματα για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες) θα αποτελέσει προάγγελο πολιτικών εξελίξεων. "20+1" μέρες μέχρι τις κάλπες!

http://www.periodista.gr/greece/item/11216.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου