Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Με κουπόνια ή σε είδος το 30% των μισθών στο λιανεμπόριο

Το 1/3 του μισθού των υπαλλήλων σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, πληρώνεται είτε με κουπόνια αγοράς τροφίμων είτε σε είδος. Την ίδια ώρα περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε νέους κάτω των 25 ετών, έχουν καταγραφεί ημερομίσθια ύψους 2,25 ευρώ, με σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ. Επιπλέον, 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το επίδομα αδείας τους.

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις εργοδοτών που δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα, ως έναντι μισθού, λέγοντας πως τα υπόλοιπα θα τα καταβάλουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η ΓΣΕΕ, και δημοσιεύουν τα Νεα, τα περισσότερα κρούσματα εκτεταμένης παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων καταγράφονται στον τουρισμό, σε εταιρείες security και στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.

Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζόμενων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες

«Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνουν τη σκληρή και εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων έχει μετατραπεί σε σύγχρονους σκλάβους», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση, «μαζί με την τρόικα έχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, γιατί με την κατεδάφιση των μισθών, της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν γυρίσει τη χώρα μας σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», προσθέτει. «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πρέπει να φύγει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων», σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης. Τέλος, υπενθυμίζει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου