Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Τέλος στην απεργία πείνας του Η. Κωστάρη. Θα λαμβάνει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται

Τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσε εδώ και περίπου έναν μήνα έβαλε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του στη 17Ν. Ο προφυλακισμένος διεκδικούσε, με αυτό τον τρόπο, το δικαίωμα να λαμβάνει εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί τα μαθήματα στη Σχολή όπου φοιτά.

Σε δήλωσή του στο newpost.gr, ο δικηγόρος του Ηρακλή Κωστάρη, Θέμης Σοφός αναφέρει:

«Ο Ηρακλής Κωστάρης, υπόδειγμα επανεντάξιμου κρατουμένου, σταματά, μετά από 30 ημέρες, την απεργία πείνας, αφού εκδόθηκε απόφαση, που ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα εκπλήρωσης των νομίμων αιτημάτων του, που απορρέουν από το Σωφρονιστικό Κώδικα. Η συμφιλίωση του ατόμου με την κοινωνία δεν μπορεί να γίνεται με κλινική μεταχείριση του κρατουμένου. Το δικαίωμα στην κοινωνική επανένταξη εγγυάται την κοινωνική ειρήνη και δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε πειραματισμούς που προσβάλλουν τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κρατουμένου. Εύχομαι σ΄ αυτόν και την οκογένειά του καλή δύναμη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστάρης, πριν από μερικές ημέρες, μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διανύοντας την 28η ημέρα απεργίας πείνας. Η υγεία του καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν βρέθηκε σε οριακό σημείο, καθώς μαζί με τον καταδικασμένο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκο Ρωμανό, διεκδικούσαν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν περάσει.


Ο προφυλακισμένος ελάμβανε κανονικά τις τακτικές άδειες και τις εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή που φοιτά εδώ και τρία χρόνια. Οι άδειες διακόπηκαν μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.


Σε μήνυμά του από τον Ευαγγελισμό, ο Ηρακλής Κωστάρης ανέφερε: «Από τις 29.10.14 δίνω έναν προσωπικό αγώνα, για να κερδίσω το αυτονόητο. Να φύγει ο χαρακτηρισμός του "επικίνδυνου" που αυθαίρετα μου αποδόθηκε, μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και να μου χορηγηθεί εκπαιδευτική και τακτική άδεια, όπως έπαιρνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς ποτέ να έχω παραβιάσει του όρους τους. Ευχαριστώ όλους όσους μου συμπαραστέκονται σε αυτό το δύσκολο αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου