Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ'' 

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ως χιονοστιβάδα τρέχουν οι πολιτικές διεργασίες, τα πολιτικά γεγονότα και οιοικονομικο-μνημονιακές εξελίξεις μετά το ''ναυάγιο'' του Παρισιού. 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέο διασυρμό και αιχμαλωσία με την παράταση του μνημονιακού προγράμματος, πράγμα που υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει και ο Ε. Βενιζέλος επικαλούμενος, τάχα,''τεχνικούς λόγους''(!). Μόνο, που όλα δείχνουν, πως η παράταση δεν θα είναι μερικών βδομάδων ή ενός μήνα όπως είπε ο πολύς αντιπρόεδρος αλλά τουλάχιστον εξαμηνιαία, για να καλύπτει πέραν των άλλων και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΔΝΤ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Την ίδια ώρα ο Γκ. Χαρδούβελης υπογράμμιζε, μάλλον έκπληκτος, ότι το ΔΝΤ είναι ''αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα'', αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιέζει αφόρητα, μη κατανοώντας τηδυσχερή πολιτικά θέση της κυβέρνησης.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη μέσα στην αναμπουμπούλα άδραξε την ευκαιρία να τονίσει ότι ''η κρίση είναι βαθιά πολιτική και όχι οικονομική''(!) και να ζητήσει άμεσα ''εθνική συνεννόηση'', καλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ''κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν στα βασικά'' !
Η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε επίσης να μην κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στελέχη της Αριστεράς έλεγαν στην Iskra ότι αυτή η φιλολογία της λεγόμενης ''εθνικής συνεννόησης''θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και θα έχει στόχο την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στουςκατεστημένους σχεδιασμούς, στο όνομα των ''εθνικών κινδύνων'' και, δήθεν, της ''εθνικής σωτηρίας''!

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ, σχετικά με το θέμα, από διάφορες ιστοσελίδες :

3+1 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΤΟ EUROWORKING GROUP ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πιέσεις του ΔΝΤ για παραμονή της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι κανόνες της ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν το συνολικό χρόνο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, θα κριθεί το τι θα ισχύσει για τη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ειδικά για το εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα θα παραταθεί και για πόσο χρόνο.

Καθώς η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει τελεσφορήσει -και από ότι διαφαίνεται δεν θα κλείσει εντός του 2014- βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ωστόσο, για να μην χαθούν τα κεφάλαια αυτά (λόγω του ότι δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας) θα πρέπει τα κράτη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί επέκταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες, έως ότου κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάτι που εκτιμά ότι μπορεί να γίνει εντός του Ιανουαρίου. Η ελληνική θέση για μηνιαία παράταση έχει τροφοδοτήσει τα σενάρια και για επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, η κυβέρνηση θα ζητήσει την ταχύτερηέναρξη της εκλογής προέδρου που κανονικά εκκινεί στις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να αυξήσει τιςπιθανότητες για ανεύρεση των 180 βουλευτών, με βασικό πλεονέκτημα ότι δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας.

Ωστόσο ήδη κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φέρονται να ζητούν εξάμηνη ή και ετήσια επέκταση του προγράμματος της ΕΕ, διαβλέποντας κινδύνους λόγω του πολιτικού κύκλου. Οι χώρες αυτές δεν θέλουν να διακινδυνέψουν το «ατύχημα» μια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που μάλιστα θα μπορούσε να αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και επιδιώκουν να «δεσμεύσουν» τη χώρα με επέκταση του προγράμματος για τουλάχιστον έξι μήνες. Ενδεικτικά χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI που επικαλείται υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο ανέφερε σήμερα πως στο Euroworking Group η Ελλάδα θα ζητήσει μία τεχνική παράταση του προγράμματος για«λίγους μήνες», προκειμένου να μη χαθούν οι δόσεις που εκκρεμούν.

Η παράταση του προγράμματος ικανοποιεί και το αίτημα του ΔΝΤ να μην μείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα έως το Φεβρουάριο του 2016. Το θέμα αυτό απασχολούσε το Ταμείο ήδη από τις αρχές του 2014. Η «σύμπλευση» με την ΕΕ για ακόμη ένα έτος επιλύει και τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και τον όρο για «βιώσιμο» χρέος, θέματα που κάθε φορά εγείρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πριν την εκταμίευση μιας δόσης προς την Ελλάδα.

Ακόμη, η παράταση είναι απαραίτητη διότι σύμφωνα με κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ, οι ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος για τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν ισχύουν για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από τις κεντρικές κυβερνήσεις κρατών μελών της ζώνης του ευρώ που συμμορφώνονται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιο απλά εάν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα τότε αποκλείονται από τη ρευστότητα της ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες.

Αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι μια παράμετρος της εξίσωσης. Αυτές καλύπτονται έως τις αρχές Μαρτίου 2015 από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, ωστόσο από τα μέσα Μαρτίου οι ανάγκες αυξάνονται και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του επίσημου τομέα (είτε στις αγορές). Τα στοιχεία για την εξέλιξη των κρατικών δαπανών δείχνουν πως ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πιο αυξημένες.


Εξέλιξη των κρατικών δαπανών το 2015

Εξέλιξη των κρατικών δαπανών το 2015
Μήνας
Δαπάνες (δισ. ευρώ)
Ιανουάριος
3.331
Φεβρουάριος
8.827
Μάρτιος
14.038
Απρίλιος
18.361
Μάιος
22.653
Ιούνιος
27.332
Ιούλιος
32.191
Αύγουστος
36.613
Σεπτέμβριος
40.575
Οκτώβριος
44.846
Νοέμβριος
49.382
Δεκέμβριος
55.705
Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν θέλει μια πολύμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να μη δοθεί στο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό επιχείρημα ότι το Μνημόνιο επεκτείνεται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκρυσταλλωθούν συντομότερα και οι αποφάσεις για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που θα μετατεθεί εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα λάβει εξάμηνη παράταση.

Πηγή: ingr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου