Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη του οινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

*Κύριε Λαφαζάνη θα βρεθούν οι 180 "πρόθυμοι" βουλευτές ώστε η παρούσα Βουλή να εκλέξει ΠτΔ?

Το κυβερνητικό μπλοκ δεν βρίσκει 180 βουλευτές ούτε «στον αιώνα τον άπαντα».

*Εκτιμάτε ότι στην τρίτη ψηφοφορία μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε άλλη υποψηφιότητα από αυτή του Σταύρου Δήμα?
Δεν είναι εύκολο να κάνω προβλέψεις για αλλαγή ή όχι της προεδρικής υποψηφιότητας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν αποσυρθεί με οποιονδήποτε τρόπο ο Στ. Δήμας και πεταχτεί στον κάλαθο ως υποψήφιος μιας ή δύο αποτυχημένων χρήσεων, τότε αυτό θα δείχνει για το κυβερνητικό μπλοκ αναξιοπιστία, αποδοχή της ήττας και ευτελισμό. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και επομένως να αποφύγει τις εκλογές όσους υποψηφίους Προέδρους και με οποιοδήποτε πρόσχημα κι αν αλλάξει.

*Ο Α. Τσίπρας κάνει λόγο για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά της?

Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πλέον αναπότρεπτη εξέλιξη για τη χώρα. Και η κυβέρνηση αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, αφού η Αριστερά, μέσα σε μια τέτοια κρίση, είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να ηγηθεί μιας διεξόδου ανόρθωσης και προοπτικής για τη χώρα και το λαό. Το πιο θεμελιώδες γνώρισμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η στήριξη της στη λαϊκή συμμετοχή και στους λαϊκούς αγώνες για να ασκήσει μια πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Χωρίς αυτή τη στήριξη και μια μεγάλη προσπάθεια εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αναγέννησης τίποτα θετικό δεν μπορεί να γίνει στη χώρα.

*Δημοσκοπικά είστε κοντά στην αυτοδυναμία, ακόμα και αν την πετύχετε θα σας αρκεί για να κυβερνήσετε?

Αποφεύγω να ομιλώ για αυτοδυναμία, μια έννοια φορτισμένη από παλιά με αρκετή αλαζονεία. Η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας νομίζω ότι εκφράζει καλύτερα την επιδίωξή μας. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εφαρμόσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και σταθερότητα το Πρόγραμμά μας. Δεν θα αρκεστούμε, όμως, ούτε θα περιχαρακωθούμε στην πλειοψηφία που θα διαθέτουμε στη Βουλή. Παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιδιώκουμε να κατακτήσουμε και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε, θα κάνουμε, ταυτόχρονα, ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε πολιτικές συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες στη βάση των ριζοσπαστικών μας προσανατολισμών.

*Με ποιούς συμμάχους θα επιδιώξετε να συνεργαστείτε, το ΚΚΕ αποκλείει συνεργασία, η ΔΗΜΑΡ "χωράει" σε ένα αριστερό κυβερνητικό σχήμα?

Το ΚΚΕ, δυστυχώς, απορρίπτει κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αριστερό μέτωπο είναι όσο ποτέ αναγκαίο στη χώρα για να βγούμε από την κρίση σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση. Παρ’ όλη, όμως, τη σημερινή αντιενωτική στάση της ηγεσίας του, μην αποκλείετε το ΚΚΕ να δώσει ψήφο ανοχής μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα η ΔΗΜΑΡ διανύει μεγάλη κρίση εξαιτίας της στήριξης που έδωσε σε κάποια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα στη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργασίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθούν χωρίς ταλαντεύσεις και παλινωδίες ένα ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα βαθιών μετασχηματισμών.





*Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου σας "πυροβολούν" ότι το κόμμα σας ότι θα φέρει την καταστροφή...

Οι πυροβολισμοί εναντίον μας ρίχνονται όχι μόνο από ξένα δημοσιεύματα αλλά και από τις λεγόμενες «αγορές» και συγκεκριμένα από τις πιο κερδοσκοπικές μερίδες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Την καταστροφή, όμως, στη χώρα δεν την έχει φέρει ούτε θα τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, την καταστροφή την έχουν προκαλέσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα που ο ξένος κατεστημένος τύπος και η διεθνής χρηματιστική ολιγαρχία έχουν στηρίξει και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του προβάλλουν σήμερα ως μεγάλη λαϊκή ελπίδα μιας νέας πορείας εθνικής ανεξαρτησίας, ανασυγκρότησης και προοπτικής για τη χώρα.

*Οι ευρωπαίοι βλέπουν θετικά την πρότασή σας για κούρεμα του χρέους, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος?

Το υπέρογκο, άδικο και βαθιά ταξικό δημόσιο χρέος είναι αδύνατο να το αποπληρώσει η χώρα, χωρίς να εξοντώσει τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που θα κάνει από την πρώτη στιγμή είναι να διεκδικήσει αποτελεσματικά και μέχρι τέλους τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μαζί με την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

*Εάν οδηγηθούμε σε εκλογές το επόμενο διάστημα, παραλαμβάνετε την "καυτή πατάτα" της οικονομίας, αρκετοί σας περιμένουν στη "γωνία", ο πρόεδρος σας μόλις την Τρίτη μίλησε μεταξύ άλλων και για επαναφορά της "Ολυμπιακής" στο δημόσιο τομέα, το πρόγραμμα της ΔΕΘ δημιούργησε ελπίδες, μήπως είστε αρκετά αισιόδοξοι?

Αισιόδοξοι πράγματι είμαστε αλλά καθόλου δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε ότι οι δυσκολίες μπροστά σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι μεγάλες, όπως ξέρουμε ότι εγχώρια και ξένα κατεστημένα θα πολεμήσουν την προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας, το οποίο θέλουν κατ’ αρχάς να ευνουχίσουν και στη συνέχεια να το ακυρώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, στηριγμένος πάντα στο λαό και στους αγώνες του, μπορεί να τα βγάλει πέρα και θα τα βγάλει, ανοίγοντας ελπιδοφόρους ορίζοντες για τον τόπο και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου