Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

"Άδειασε" τους σαμαρικούς ικέτες η τρόικα με τη διαρροή του εξευτελιστικού e-mail - Μήνυμα νέας εμπλοκής στη "διαπραγμάτευση"

 
Tην τελευταία πενταετία για "όλα τα κακά της μοίρας μας, φταίει η Τρόικα". Βάζει φόρους, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, σταματά την ανάπτυξη και οι ταλαίπωροι κυβερνητικοί μας αντιπρόσωποι ιδροκοπούν να αναχαιτίσουν τα δόλια σχέδιά της για την εξόντωση των Ελλήνων. Οι διαπραγματεύσεις -μας πληροφορούν- κάθε φορά πως είναι σκληρές και εξοντωτικές κι εκείνοι άλλοτε δηλώνουν ξάγρυπνοι κι εξαντλημένοι κι άλλοτε επιστρέφουν με ύφος δαρμένων σκύλων για να πουν στους συνέλληνες ότι οι δανειστές είναι άτεγκτοι και δεν μπόρεσαν να τους ... μαλακώσουν.

Σήμερα όμως συνέβη κάτι ανατρεπτικό. Η Τρόικα, οι δανειστές ή τέλος πάντων κάποιοι οικονομικοί κύκλοι που χρόνια τώρα γκρινιάζουν για το απαράδεκτο επίπεδο που επιδεικνύει η ελληνική πολιτική σκηνή στις όποιες διαπραγματεύσεις χρειάστηκε να κάνει (υπάρχουν κεφάλαια ολόκληρα σε βιβλία που έγραψαν επιφανείς διαπραγματευτές), αποφάσισαν -για λόγους αλλότριους ασφαλώς των εθνικών μας συμφερόντων- να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση.


Έτσι την ώρα που στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε ότι "έμεινε μόνο η ουρά" κι είναι ζήτημα χρόνου το τέλος των μνημονίων, οι Βρυξέλλες διέρρευσαν στην εφημερίδα Καθημερινή το πολυσέλιδο διαδικτυακό του μήνυμα στην Τρόικα, με το οποίο ο ίδιος ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΑ ΔΕΣΜΗ ΕΠΑΧΘΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, που θα συνεχίσουν να φτωχοποιούν ανηλεώς τους Έλληνες. Ανακρούοντας πρύμναν ακόμη κι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι ο κ. Χαρδούβελης έχει σοκαριστεί βλέποντας τα μέτρα που ο ίδιος πρότεινε "προληπτικά" να φιγουράρουν στα Πρωτοσέλιδα αυτολεξεί. 


Σύμφωνα με Το Βήμα, η αποκάλυψη εκ Βρυξελλών -της «Καθημερινής»- σόκαρε τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς πέραν του δημοσιονομικού πακέτου με βασική συνιστώσα τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, που θα αποδώσει πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ και των παραμετρικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης και κατάργηση ως το 2019 όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών), περιλαμβάνει και «προληπτικά μέτρα» για πρώτη φορά, τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση με όλες τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών.


Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν το δημοσίευμα θεώρησαν ότι «κάποιος τους τράβηξε το χαλί...» κι ότι η κίνηση της διαρροής είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης των δανειστών.


Η αμηχανία ήταν έκδηλη, καθώς στην επιστολή του υπουργού περιγράφεται με σαφήνεια που ξαφνιάζει ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την ελάφρυνση κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και θα επιβάλει επιπλέον φόρους σε είδη πολυτελείας, καπνό, ποτά θεσπίζοντας παράλληλα «λαχειοφόρο αγορά» για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κλίμα από την πλευρά του ΔΝΤ δεν συντείνει στην άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, κάτι που περίμενε εναγωνίως η κυβέρνηση. Η θέση του Ταμείου συνοψίζεται ως εξής:


«Τα ανοιχτά θέματα, ώρες παραμένουν τα ίδια. Αξιολογούμε τις τελευταίες προτάσεις για να καθορίσουμε ποια απόσταση μας χωρίζει από την Αθήνα. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν η προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως ή θα έρθουμε στην Αθήνα».


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές έγιναν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, καθώς από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε «unfair» η διαρροή του e-mail Χαρδούβελη.


Άλλες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να πιέζει να θεσμοθετηθούν τώρα όλες οι προτάσεις και τα μέτρα της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για την 1η Ιουλίου. Ασφαλώς λένε κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δεδομένου ότι οδηγεί σε «πολιτική αυτοκτονία».


Το γεγονός όμως παραμένει: Η Τρόικα άδειασε την Κυβέρνηση, δείχνοντας με τον πλέον εύληπτο τρόπο ποιος προτείνει μέτρα και πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις.


Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άδραξαν την ευκαιρία και κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, όπου ζητούν διευκρινίσεις για τον τρόπο και την μέθοδο που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Ζήτησαν επίσης να μάθουν ποιος και με ποιο τρόπο επικυρώνει τις σχετικές ελληνικές προτάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου