Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Ο ποιητής της Έβδομης Τέχνης

Σαν σήμερα, το 2012, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ύστερα από τον θανατηφόρο τραυματισμό του όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα κατά την διάρκεια γυρισμάτων. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από το 1968 ασχολήθηκε με την κινηματογραφία αποσπώντας δεκάδες βραβεία για τις ταινίες του τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ο ποιητής της Έβδομης Τέχνης

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme. 

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. 

Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. 

Φιλμογραφία

1968 «Εκπομπή» μικρού μήκους


1970 «Αναπαράσταση»
- Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),
- Βραβείο Georges Sadoul (1971)


1972 «Μέρες του '36»
- Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973

1975 «Ο Θίασος» - Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,
- Βραβείο Interfilm Βερολίνο «Forum» 1975,
- Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,
- Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών Ιταλίας,
- Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,
- Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,
- Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

1977 «Οι κυνηγοί»
- Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978


1980 «Μεγαλέξανδρος»
- Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

1981 «Ένα χωριό, ένας χωριάτης» ντοκιμαντέρ


1983 «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ


1984 «Ταξίδι στα Κύθηρα»

1986 «Ο μελισσοκόμος»


1988 «Toπίο στην ομίχλη»


1991 «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»
- Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,
- Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» - Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
- FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,
- Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

1998 « Μια αιωνιότητα και μια μέρα»
- Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

2004 «Το λιβάδι που δακρύζει»

2008 «Η σκόνη του χρόνου»



Το ατύχημα

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε παρασυρθεί από μια μοτοσικλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, όπου βρισκόταν για γύρισμα ταινίας και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα έγινε το ατύχημα.

Οι γιατροί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να τον κρατήσουν στην ζωή χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Oδηγός της μοτοσικλέτας ήταν ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε. 

Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά είχαν ανακύψει για τη διακομιδή του Θ. Αγγελόπουλου στο νοσοκομείο, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ, Σ. Χούσου, το ασθενοφόρο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση.


http://tvxs.gr/news/san-simera/th-aggelopoylos-o-poiitis-tis-ebdomis-texnis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου