Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΟΜΕ: Ένας χρόνος για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Πριν από ένα χρόνο οι εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» (ΒΙΟΜΕ) πήραν την απόφαση να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστάσιου μετά το κλείσιμό του. Ο Μάκης Αναγνώστου, εκπρόσωπος εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μίλησε στοTvxs.gr για το ένα χρόνο της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, το εγχείρημα τους, τις δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν, αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Της Νικολέττας Ρούσσου
Η ΒΙΟ.ΜΕ. εγκαταλείφθηκε από την πρώην εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ με ασφαλιστικά μέτρα κατόρθωσαν τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. «Μας ζητούσαν να εγγυηθούμε και για τα χρέη που άφησε η πρώην εργοδοσία, αλλά αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Εμείς έχουμε μόνο τη δουλειά μας για την επιβίωση μας» τόνισε ο κ. Αναγνώστου. 

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας του σωματείου προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση), προκειμένου να υπερβούν τα προβλήματα που εγείρονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και να προβούν στη διαδικασία παραγωγής. Στόχος των υπευθύνων είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για να γίνουν οι εξαγωγές απευθείας σε καταναλωτές ή σε συνεταιρισμούς χωρών της Ε.Ε, ώστε όπως εκτιμάται να τετραπλασιαστεί ο κύκλος των εργασιών σε σύγκριση με τους τζίρους που είχε η εταιρεία, όταν λειτουργούσε υπό την προηγούμενη εργοδοσία. 

«Είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε καταθέσει ένα καταστατικό το οποίο αφού λάβει την έγκριση από το υπουργείο εργασίας θα μας επιτρέψει τη νομιμοποίηση της παραγωγής. Αυτή είναι και η διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης. Ωστόσο μέχρι στιγμής παράγουμε για όρους επιβίωσης, για να διατηρήσουμε το εργοστάσιο. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ως βασικό στόχο το κέρδος. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ήταν αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να προωθήσουμε την παραγωγή και εκτός ελλαδικού χώρου.», δήλωσε ο Μιχάλης Αναγνώστου στο tvxs.gr. 

Το μήνυμα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ

Διαβάστε επίσης:Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι εργαζόμενοι του εργοστασίου έχουν εισάγει στο καταστατικό που έχουν καταθέσει και την έννοια του αλληλέγγυου υποστηρικτή με στόχο την στήριξη του εγχειρήματος της αυτοδιαχείρισης. Μέσω μια μικρής συνδρομής οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη γενική συνέλευση της Κοιν.Σ.Επ. και συμβουλευτικής ψήφου στις αποφάσεις της διεύθυνσης του εργοστασίου. «Πρέπει, οι εργαζόμενοι σε τέτοια εργοστάσια να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους» τόνισε εκ μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, η Καλλιόπη Κουντουρά. 

Οι εργαζόμενοι μπορούν να παράγουν πλέον οικολογικά απορρυπαντικά σε μικρές ποσότητες που διαθέτουν σε συγγενείς, φίλους και σε αλληλέγγυα παζάρια, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Όλα ξεκίνησαν με τον εκπλειστηριασμό του στοκ που είχε απομείνει, ώστε με αυτά τα χρήματα να ξεκινήσουν τη γραμμή παραγωγής και να αποτρέψουν την ερήμωση του εργοστασίου. Στην πορεία ορισμένοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού δουλειά για βιοπορισμό. 

Ερωτώμενος σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ο κ. Αναγνώστου τόνισε ότι μολονότι ακόμα προσπαθούν να επιβιώσουν ο αγώνας τους περιέχει και κάποια γοητεία, καθώς δεν πρόκειται για την απλή επαναλειτουργία ενός αυτοδιοαχειριζόμενου εργοστασίου, αλλά για μια πολιτική πράξη. «Όλος αυτός ο αγώνας αποτελεί μια πολιτική πράξη. Δεν πρόκειται απλά για την παραγωγή ενός ορισμένου προιόντος, δημιουργείς ιδέες και μαθαίνεις πράγματα από αυτή την διαδικασία. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε το κατεστημένο σύστημα από τη δική μας σκοπιά». 

Το μέλλον του εργοστασίου μπορεί ακόμη να είναι αβέβαιο, όπως είπε, ωστόσο στόχος των εργαζομένων παραμένει ένας: Η διαχείριση της παραγωγής να περάσει στα χέρια αυτών που παράγουν τον πλούτο. Επιπλέον τόνισε ότι είναι αναγκαίο να επιτύχει το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης του εργοστασίου ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου το κεφάλαιο έχει στρέψει την προσοχή του μακριά από την παραγωγή. 

Επιπλέον ο κ. Αναγνώστου υπογράμμισε ότι το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί και τον απώτερο στόχο του αγώνα τους. «Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, αλλιώς δεν θα το κάναμε. Η ΒΙΟΜΕ από μόνη της δεν είναι λύση, Ωστόσο αν δημιουργηθούν πολλές τέτοιες εταιρείες πιστεύουμε ότι όχι απλά θα λειτουργήσει το δικό μας εργοστάσιο, αλλά θα αλλάξουμε και την επικρατούσα κατάσταση.»

http://tvxs.gr/news/ellada/biome-enas-xronos-gia-proto-aytodiaxeirizomeno-ergostasio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου