Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η σύνολη Αριστερά είναι ενωτική και όχι διαιρετική, είναι δημιουργική και όχι εκδικητική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ FM (Μπ. Παπαπαναγιώτου- Άρης Ραβανός)


Είναι δίκαιο ο Ευρωπαίος φορολογούμενος να πληρώνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Η αλήθεια είναι ότι μόλις 80 δις ευρώ έχουν βάλει όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες (και οι Έλληνες) για το μηχανισμό στήριξης. Όλα τα άλλα λεφτά προέρχονται από το κεφάλαιο, προέρχονται από τις αγορές. Δεν θα χάσουν δηλαδή οι ευρωπαίοι πολίτες αν περικοπεί ή κουρευτεί το χρέος, αλλά οι χρεοβιαστές – δανειστές.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σας και με τον κ. Πάγκαλο. Την κρατάμε την σκέψη και πάμε τώρα, μια και ήσασταν κι από τα πρόσωπα που χειριστήκατε και σε κεντρικό επίπεδο τα θέματα των υποψηφιοτήτων, είχαμε την εξέλιξη στην περίπτωση Καρυπίδη… Τώρα στην περίπτωση Βουδούρη βλέπουμε τις τοπικές οργανώσεις, Κορινθία, Αρκαδία, Μεσσηνία να αντιδρούν και η ηγεσία να επιμένει σε μια διαφορετική λογική. Δεν είναι μια αγνόηση της επιθυμίας της βάσης και κατά τούτο αποδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος;



Όχι, είναι ενδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή τώρα δεν αναφέρεται ότι και στην άρση της υποψηφιότητας Καρυπίδη η τοπική οργάνωση αντέδρασε, αλλά επειδή θεωρούμε ότι το ζήτημα ξεφεύγει από τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, σαν ένα γενικό πολιτικό ζήτημα, όπως το είχαμε πει, προχωρήσαμε και πήραμε την ευθύνη γι αυτό.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής. Τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρει να καταδικαστεί και στις περιφερειακές εκλογές η κυβερνητική πολιτική. Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι συσπειρωτικός, θέλει δηλαδή να έρθουν άνθρωποι και πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο, στον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν πλήρως στο πρόγραμμά του. Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο θέλουμε να σταματήσει η πολιτική Φούχτελ-Τατούλη η οποία διαλύει όλη την αναπτυξιακή πιθανότητα και δυνατότητα της Πελοποννήσου. Σ΄ αυτή τη λογική νομίζω ότι ο Οδυσσέας Βουδούρης όχι απλώς είναι μια χαρά, αλλά προσθέτει κιόλας.

Προσθέτει.. αλλά έχει βέβαια και το μνημονιακό παρελθόν που απ΄ ότι φαίνεται είναι και η εστία των αντιδράσεων…


Η Αριστερά πρέπει να ξέρετε, και βάζω τη σύνολη Αριστερά, είναι ενωτική και όχι διαιρετική, είναι δημιουργική και όχι εκδικητική. Αν η λογική είναι ότι εσείς ή εγώ ή ο οποιοσδήποτε κάποια στιγμή πήρε κάποιες αποφάσεις και σήμερα παίρνει, μέσα από την ίδια του την εμπειρία, διαφορετικές αποφάσεις, τότε νομίζω ότι συνεννοούμαστε. Αν η λογική είναι ότι μια φορά αν κάνεις κάτι αυτό διαγράφει όλη σου τη ζωή, τότε δεν συνεννοούμαστε.

Μήπως αυτή η αντιπαράθεση είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ του 4% με τον ΣΥΡΙΖΑ του 30%; Τι εννοώ.. Εννοώ ότι κυρίως στα όργανα και στις τοπικές οργανώσεις είναι στελέχη τα οποία κατά βάση είναι από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, τον μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ…

Να σας πω. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αν τον ονομάσουμε έτσι, ήταν η βάση για να δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 30%, του 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης της αριστεράς. Εμείς ανάμεσα στους αντιπάλους μας δεν βάζουμε μόνο τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και την πολιτική τους, εννοώ την ευρωπαϊκή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και του στραγγαλισμού των χωρών, δεν βάζουμε μόνο τα ίδια τα οικονομικά συμφέροντα και τις συνήθειες που έχουν παραγάγει για την ίδια την κοινωνία, βλ. κομματικό, πελατειακό κράτος κ.λπ., βάζουμε ως αντίπαλό μας μερικές φορές και τις ίδιες τις δικές μας τις συνήθειες, προσπαθώντας να τις ανατρέψουμε, να τις κάνουμε πιο βαθιά δημοκρατικές. Και η δημοκρατία έχει ένα κομμάτι που συνήθως το ξεχνάμε. Ουσιαστική συζήτηση. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Άρα δεν βλέπω καμία αντιπαλότητα. Βλέπω βεβαίως διαφορετικές σκέψεις στο επίπεδο της ευρύτητας. Εγώ είμαι με την μεγάλη ευρύτητα και είμαι και με τη λογική ότι η κοινωνία υποφέρει τώρα, δεν θα της πάμε λοιπόν ένα Ευαγγέλιο για μετά από 20, 30.. 50 χρόνια πάνω στο οποίο εμείς θα θέλουμε απλά ισχυροποίηση, αλλά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα κάνουν πολιτική. Πάμε να τους ανατρέψουμε τώρα.

Είπατε ότι η κοινωνία υποφέρει και η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO έδειξε ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας. Αυτό το κλίμα κι ενώ η οικονομική πολιτική έχει ισοπεδώσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. Ακόμη και χθες στη δημοσκόπηση της GPO το προβάδισμα είναι 1,2% έναντι της Ν.Δ. και ο Σαμαράς έχει προβάδισμα 12 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός … Δεν σας προβληματίζει αυτό;…

Με προβληματίζει και όλο το μυαλό μας είναι αφιερωμένο πώς και μέσα από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταδείξουμε την αναντιστοιχία κυβερνητικής πλειοψηφίας και λαϊκής θέλησης. Γιατί και στην ίδια τη δημοσκόπηση της GPO βλέπετε ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων που δεν απαντούν αλλά θα αποφασίσουν. Και το δεύτερο κομμάτι είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση και η τάση είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά, αποτελεί λοιπόν ελπίδα και είναι δικό μας καθήκον, των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε αυτή την ελπίδα πραγματικότητα. Σ΄ αυτό μας έταξε η ελληνική κοινωνία και ιστορία θα μας κρίνει.

Αν προκύψει ένα αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωεκλογές της τάξης του 1 – 2% ..3%, με δεδομένη τη δυσμενέστατη συγκυρία και το ότι ο κόσμος υποφέρει, δεν συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού κάτι τέτοιο και φαντάζομαι ότι το αντιλαμβάνεστε και σε σχέση και με τα χαρακτηριστικά της ψήφου στις ευρωεκλογές.

Η δική μου πεποίθηση είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι έκπληξη για τους δημοσκόπους, με την έννοια όχι ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, καλά την κάνουν, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να σκέφτονται ότι για να βρουν δύο χιλιάδες απαντήσεις παίρνουν δέκα χιλιάδες τηλέφωνα. Αυτό, για μένα, δείχνει ότι η οργή αναμεμιγμένη με την κατάθλιψη γίνεται πείσμα το οποίο θα εκδηλωθεί…

Τι αξιοπιστία έχει μια δημοσκόπηση στην οποία παίρνω δέκα χιλιάδες τηλέφωνα και απαντάνε οι δύο με το ζόρι;… Δεν ξέρω κι αν είναι αλήθεια…

Από επιστημονική άποψη έχει. Μην το υποτιμάμε. Δεν θα φάμε και τη δουλειά των ανθρώπων

Εγώ πάντως νιώθω –δεν ξέρω αν το νιώθετε κι εσείς- ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα οργή μαζί με δυσκολίες, κατάθλιψη, αντίληψη ανάθεσης κ.λπ., η οποία περιμένει τις εκλογές για να εκδηλωθεί. Εκεί θα μας προκύψει, κατά τη γνώμη μου, ένα άλλο ζήτημα, ενός ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, τον οποίον από τώρα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να αντιπαλέψουμε.
Τη διάταξη για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών θα την ψηφίσετε;..

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και που αφορά την ψήφο των μεταναστών. Δεύτερο ζήτημα. Ψάχνουν, μηχανεύονται, άνθρωποι χαλάνε φαιά ουσία ώρες και πληρώνονται μισθό για να βρουν κόλπα διάσωσης, να βρουν ανθρώπους οι οποίοι θα δουλέψουν για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές. Ας μηχανευτούν ό,τι θέλουν, ας φέρουν ό,τι θέλουν. Εμείς έχουμε ένα δρόμο, να νικήσουμε.

Επί της αρχής δεν είναι σωστό;…

Εμείς τα έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα. Εμείς κάνουμε εσωκομματική προκριματική εκλογή.

Γι αυτό λέω. Γιατί κάτι που εσείς κάνετε καλό να μην…
Δεν αποσυνδέω το ζήτημα της πολιτικής και των προσώπων. Άλλωστε όμως ξέρουμε όλοι ότι πρώτα ο άλλος επιλέγει κόμμα, πολιτική δύναμη και πρόγραμμα και μετά επιλέγει πρόσωπο. Δεν έχει κανείς ψήφους στο τσεπάκι του ή αν κάποιοι ακολουθούν έναν άνθρωπο επειδή είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, νομίζω ότι δεν κάνουν καλά αν δεν βλέπουν και το ζήτημα της πολιτικής.

Δεν μας είπατε όμως αν θα το ψηφίσετε..

Θα δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Αλλά σας είπα και την προσωπική μου άποψη. Μου είναι τελείως αδιάφορο. Εμείς θα έχουμε εκπροσώπηση απ΄ όλη τη χώρα με έντονο το γυναικείο στοιχείο. Μας δημιουργεί ένα πρόβλημα, γιατί με βάση τις δικές μας αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλια θα στέλναμε στο βαθμό που θα ήταν ζυγός ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγαμε ίσους άντρες και ίσες γυναίκες ή ίσες γυναίκες και ίσους άντρες. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα σε σχέση με την ψηφοφορία. Θα κοιτάξουμε πώς θα το λύσουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου