Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αιχμές Βενιζέλου για Παπανδρέου και ΔΗΜΑΡ

Δεντράκι ευλογημένο και πάντα φουντωτό
με τις ελιές γεμάτο (είναι μες στον αγρό) ] 2x
Λαδάκι για φαγάκι θα γίνουν οι ελιές | 2x
και φωτεινό καντήλι Θ' ανάβουν οι εκκλησιές | 2x
 Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή 

Στον απόηχο της έντονης χθεσινής αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και της άρνησης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραβρεθεί, ξεκίνησε το Σάββατο η ανοιχτή διάσκεψη της «Ελιάς», που οργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, τους «58» και τις συνεργαζόμενες κινήσεις.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της ΔΗΜΑΡ καθώς και όλων όσων «έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, αλλά δεν είναι», χαρακτηρίζοντας την απουσία αυτή ως «προσωπική και ιστορική ευθύνη» απέναντι στις ανάγκες της χώρας, αλλά και της παράταξης. Στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα υπό τον τίτλο «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη», όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν δημιουργήθηκε για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».
Με τους χαιρετισμούς Ευρωπαίων σοσιαλιστών, την παρουσίαση της πολιτικής Διακήρυξης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» και του λογότυπού της, ξεκίνησαν οι εργασίες της διήμερης Συνδιάσκεψης του ενιαίου σχήματος ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο λογότυπο και το σήμα του νέου σχήματος απεικονίζονται, υπό το όνομα και το σύμβολο του ΕΣΚ(PES), ένα δέντρο ελιάς σε πράσινο χρώμα και κάτω από αυτή το όνομα: «ελιά» με κόκκινο χρώμα. Κάτω από το σύμβολο και το όνομα της «Ελιάς», αναγράφεται ο τίτλος «Δημοκρατική Παράταξη» και κάτω από αυτόν, σε οριζόντια διάταξη, τα ονόματα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και της «Δυναμικής Ελλάδας» του Ηλία Μόσιαλου. Δίπλα σε αυτά και υπό το σύμβολο ενός κλαδιού ελιάς, αναγράφονται τα ονόματα των κινήσεων «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βενιζέλος: H Eλιά έχει διάρκεια, είναι μεσογειακή

«H Eλιά έχει διάρκεια, είναι μεσογειακή» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του. «Αυτή η Ελιά ενώνει και εμπνέει. Η Ελιά συμβολίζει την ειρήνη και την παραγωγή. Έχει αντοχή. Συμβολίζει τον ευρωπαϊκό νότο ως ευρωπαϊκή έννοια, βαθιά προοδευτική», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Καλωσορίζω όσους νοιώθουν ότι εκφράζονται από τη δυναμική της προοδευτικής παράταξης. Στέλνω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χαιρετισμό συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις, αλλά και στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς», σημείωσε επίσης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «απευθυνόμαστε στους Έλληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα, ακόμη και αν σε αυτές τις συνθήκες εκφράζουν αντιρρήσεις. Απευθυνόμαστε στους έλληνες που αναγνωρίζουν την προσπάθεια μας, με λάθη, καθυστερήσεις, αδικίες αλλά πλέον και αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε επίσης και σε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά. «Τα νοσηρά αυτά φαινόμενα δεν μπορούν να αμαυρώσουν τον αξιακό και ιστορικό πυρήνα της παράταξης, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το έργο της κυβέρνησης Σημίτη και της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του 2009», σημείωσε,

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι σήμερα ζούμε μια τεράστια επικοινωνιακή απάτη και συγκάλυψη. «Αγνοούν ότι υπήρξαν οι διπλές εκλογές του 2012 και συμπεριφέρονται ως αυτές οι εκλογές να ήταν οι εκλογές του 2009», σημείωσε. «Όμως οι εκλογές του 2012 απέκλεισαν τη λογική της εφόδου και έδωσε εντολή κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία δεν υπάρχει, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλη την αντιπολίτευση και πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστεί μεγάλη ήττα και θα αντιμετωπίσει ακόμα και υπαρξιακά προβλήματα.

Ομιλίες επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων

Την ίδρυση της «Ελιάς» χαιρέτισαν με ομιλίες τους οι επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που τη συναπαρτίζουν. «Είμαστε εδώ», «δεν φτάσαμε εύκολα εδώ, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα φτάναμε», είπε ο Γιάννης Βούλγαρης εκ μέρους της πρωτοβουλίας των «58», εκτιμώντας ότι η δημιουργία της κεντροαριστερής παράταξης θα είναι μια «επίπονη» διαδικασία και πως ο στόχος για τη δημιουργία τού τρίτου πόλου πρέπει να είναι σταθερός. Επίσης, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των «58» θα είναι σταθερή δύναμη για την ενότητα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ότι θα είναι παρούσα και μετά ευρωεκλογές. Επιπλέον, άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ελλάδα του μνημονίου περισσότερο μεγένθυνε τις παθογενείς όψεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, παρά συγκρούστηκε μαζί τους.

Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε ότι η μάχη της «Ελιάς» δίνεται για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις επόμενες εκλογικές μάχες. «Ο πολιτικός μας χώρος είναι σήμερα σε παρακαμή», υποστήριξε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημοκρατική παράταξη βρίσκεται σε παρακμή γιατί μόνη της αγωνίστηκε κατά της κρίσης, όταν οι άλλοι προετοίμαζαν τα Ζάππεια και όταν φτιάχνονταν τα "αντιμνημονιακά" μπλοκ».

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, ο Α. Λοβέρδος σημείωσε ότι «ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση για να μη βλάψει τους πολίτες». Χαρακτήρισε «οπορτουνιστές» όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι «θα φύγουν όταν αρχίσει να κουνιέται η "βάρκα" του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

«Πόρτα» Παπανδρέου σε Βενιζέλο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το βράδυ της Παρασκευής, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυνε και τον ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, στην ανοιχτή συνδιάσκεψη της «Ελιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης δεν προβλέπεται ομιλία ή χαιρετισμός του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ δεν έχει απευθυνθεί στον Γ. Παπανδρέου πρόσκληση με αυτή του την ιδιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Γ. Παπανδρέου, θεωρεί «απολύτως αναγκαία την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», η οποία, ωστόσο, όπως είπε και στον Ευ. Βενιζέλο, «δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή».

Η ιδρυτική διακήρυξη

«Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου σχήματος.

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ' αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη», σημειώνεται.

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται, ότι «η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη».

Επίσης, προστίθεται: «Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση».

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον «ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα,με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Αναφέρεται ακόμη ότι «χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», στην ιδρυτική διακήρυξη σημειώνεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του "μικρού δικομματισμού", ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για «προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων». Επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες, δυσλειτουργίες και προβλήματα, όπως οι «πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις» και «οι ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Σχετικά με την ανάληψη από την «Παράταξη» (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Για τις αυτοδιοικητές εκλογές σημειώνεται ότι «εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Επιπλέον, στους στόχους της Ελιάς παρατίθεται η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και η «ορθή κατανομή των πόρων υπέρ της Ανάπτυξης και της Κοινωνίας». Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

http://tvxs.gr/news/ellada/idrytiki-diakiryksi-elias-%C2%ABparoysa-stis-maxes-poy-erxontai%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου