Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το μνημόνιο βλάπτει και την ελευθερία του Τύπου Freedom House

Τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σημειώσει η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House».

Η Ελλάδα υποχώρησε 17 μονάδες από το 2009 έως το 2013, πτώση που την κατατάσσει πρώτη στη σχετική κατηγορία. Το 2013 η Ελλάδα βρέθηκε στην 92η θέση ενώ το 2012 ήταν στην 85η θέση. Όπως αναφέρει η «Φωνή της Αμερικής» το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.

Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου».

Η Τζένιφερ Ντάνχαμ, επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House», μιλώντας στην «Φωνή της Αμερικής», δήλωσε πως η βασική αιτία της περεταίρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως είπε: «Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας».

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ολόκληρη η έκθεση της Freedom House  http://tvxs.gr/news/internet-mme/mnimonio-blaptei-kai-tin-eleytheria-toy-typoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου