Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Θύελλα στη Βουλή ???? Σεισμός για την εργο(δωρο)λαβία

Στάχτη στα μάτια, οι αλλαγές Χρυσοχοΐδη.

Θύελλα προκλήθηκε χθες στη Βουλή μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το καλοκαιρινό «δώρο» στους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι τώρα θα «αλώσουν» ακόμη και τα μικρότερης κλίμακας έργα, εκτοπίζοντας από την αγορά τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και τις μικρές τεχνικές εταιρείες.
Με αλλαγές που ρίχνουν «στάχτη στα μάτια», ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε την τελευταία στιγμή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και η επίμαχη τροπολογία υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο κανείς από την αντιπολίτευση να ζητήσει έστω τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κρατώντας ψηλά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, κάλεσε την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φώφη Γεννηματά να αποσύρει την εκπρόθεσμη, σκανδαλώδη και άσχετη τροπολογία από το νομοσχέδιο για τη στρατολογία και τους… φάρους.

ΣΥΡΙΖΑ καλεί Φώφη

Η κ. Γεννηματά απέφυγε να πάρει θέση για το περιεχόμενο των διατάξεων, παραπέμποντας στον αρμόδιο συνάδελφό της, ενώ την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ επικρατούσε αναβρασμός, καθώς εκπρόσωποι του ΤΕΕ και λοιποί εμπλεκόμενοι πίεζαν για άμεσες αλλαγές στο υπό ψήφιση κείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σειρά επαφών της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ήρθε τελικά στη Βουλή για να ανακοινώσει την αλλαγή σχεδόν εξ ολοκλήρου της διατύπωσης, χωρίς όμως να θίξει την ουσία.

«Καταργούμε, εκτός από τα κατώτατα, και τα ανώτατα όρια για τις μελέτες και για τα δημόσια έργα. Η διάταξη για τα κατώτατα θα εφαρμοστεί άμεσα και για τα ανώτατα μετά από τρεις μήνες και αφού εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Αλλάζει πλήρως το τοπίο εκτέλεσης δημόσιων έργων, αλλάζουμε επί το δικαιότερο τους κανόνες και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στη νέα εποχή που ξεκινά», συμπλήρωσε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «ταφόπλακα σε όλες τις μικρομεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις», σημειώνοντας με νόημα πως «στον επάνω όροφο γιορτάζουμε τη δημοκρατία και στον κάτω τη συρρικνώνουμε ημέρα με την ημέρα».

Εξίσου επικριτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτήρισε τις απόψεις του υπουργού ως «τον ορισμό του νεοφιλελευθερισμού». Οπως είπε, «με την αρχική σας ρύθμιση δίνατε τη δυνατότητα στην κατηγορία βαρέων βαρών να συμμετάσχει στην κατηγορία φτερού και τώρα μας λέτε ότι δίνετε στην κατηγορία φτερού τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην κατηγορία βαρέων βαρών. Πώς θα λειτουργήσει αυτός ο παραλογισμός;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για την καταστροφή των μικρών εργοληπτών».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης παρατήρησε ότι «για εμάς το θέμα δεν είναι το κατώτατο όριο ή αν αφορά μικρές ή μεγάλες εταιρείες, αλλά ποιος κερδίζει από όλο αυτό».

πηγή: efsyn.gr
 http://anarxaszante.blogspot.gr/2014/07/blog-post_34.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου